logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki model domofonu Urmet mam? Jakie zamienniki pasują do instalacji 3-żyłowej?

ppoblocki 22 Gru 2014 21:00 3432 8
REKLAMA
  • #1 14247025
    ppoblocki
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam Grono,

Chciałbym wymienić domofon urmet (sztuk 3) - taki jak w załączniku.

Teraz mam pytanie: jakiego typu to domofon? I jakich zamienników szukać?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jaki model domofonu Urmet mam? Jakie zamienniki pasują do instalacji 3-żyłowej? DSCF0277.JPG (1.68 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki model domofonu Urmet mam? Jakie zamienniki pasują do instalacji 3-żyłowej? DSCF0280.JPG (2.35 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki model domofonu Urmet mam? Jakie zamienniki pasują do instalacji 3-żyłowej? DSCF0278.JPG (1.78 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14247049
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Każdy 5-6 przewodowy analogowy - wybór kwestia gustu i portfela, urmety są dość dobre czemu wymiana?
  • #3 14247345
    ppoblocki
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedź.

Na zdjęciu może nie widać, ale:
    1) Domofony są już trochę wiekowe (ok. 20 lat) - zżółkłe
    2) Często trzeba "walnąć" w domofon, żeby coś było słychać + straszne szumy

Czyli rozumiem, że jak pójdę do sklepu i kupię obojętnie jaki 5-6 żyłowy to bez problemu dam radę je wymienić? Na coś uważać?
  • REKLAMA
  • #5 14247476
    ppoblocki
    Poziom 12  
    Super, dzięki bardzo za odpowiedzi.

Jutro skoczę do sklepu - gdybym miał jakieś problemy - na pewno się odezwę :))
  • REKLAMA
  • #7 15276199
    ppoblocki
    Poziom 12  
    Domofony zostały wymienione na nowe - URMET CS 1134. Kabelki podłączałem analogicznie to poprzedniej instalacji.

Niestety, po podłączeniu na nowe - okazało się, że:

1. Nie ma głosu
    2. Nie działa ten przycisk, który powinien, tzn. na poniższym zdjęciu jest jeden główny domofon (2 przyciski - dwa piętra) oraz po lewej stronie pojedynczy guzik - do piwnicy:

Jaki model domofonu Urmet mam? Jakie zamienniki pasują do instalacji 3-żyłowej?

Na tę chwilę jak się wciśnie przycisk "do piwnicy" to on dzwoni na 1 piętro.

Bardzo proszę o ukierunkowanie, co sprawdzić, co mogłem zrobić źle.

Poniżej jeszcze zdjęcia zainstalowanego domofonu z 1 piętra:
    Jaki model domofonu Urmet mam? Jakie zamienniki pasują do instalacji 3-żyłowej? Jaki model domofonu Urmet mam? Jakie zamienniki pasują do instalacji 3-żyłowej?

Z góry dziękuję za odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #8 15298981
    ppoblocki
    Poziom 12  
    Chciałbym jeszcze dodać, że domofon na drugim piętrze nie został wymieniony.

Proszę o pomoc :)
  • #9 15299231
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1274
    1.Ruszałeś tylko unifony ( trzymajmy się tej nazwy) ?
    2. Przewody idą od unifonu do unifonu czy każdy jest na oddzielnym przewodzie.
    3. Nie słychać pomiędzy unifonami czy w relacji kaseta ?
    4. Co to znaczy nie słychać, rozwiń.
    5 masz wywołania wewnetrzne i zasilacz interkomowy. ?
    6. Ze zdjęć to wynika tylko że "macie niezły b...... w tym archeo" Poza tym nic nie widać/ ja nie widzę :)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę domofonów Urmet, które mają około 20 lat i wykazują problemy z jakością dźwięku. Otrzymuje porady dotyczące wyboru zamienników, sugerując, że można użyć dowolnego domofonu 5-6 żyłowego. Wskazano, że modele Urmet są nadal dostępne w sprzedaży, a wymiana powinna być prosta dla osoby z podstawową wiedzą techniczną. Po wymianie na model URMET CS 1134 użytkownik napotkał problemy z brakiem dźwięku oraz nieprawidłowym działaniem przycisków. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie połączeń oraz ewentualne czyszczenie styków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA