logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do symulacji układów cyfrowych dla początkującego studenta elektroniki

dobczok 09 Maj 2005 22:37 1169 6
REKLAMA
  • #1 1477803
    dobczok
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Na poczatku zaznacze ze jestam pardzo poczarkujacym studentem pierwszego roku elektroniki, wiec narazie mam blade pojecie na ten temat, ale musze przyznac ze zaczyna mnie to wciagac. Przejde do konkretow :)
    Czy w ogole istnieje taki program komputerowy, w ktorym moznaby budowac jakies proste uklady cyfrowe, oparte na bramkach logicznych i przerzutnikach? Oczywiscie chodzi mi o program ktory bedzie symulowal dzialanie mojego ukladu :)
  • REKLAMA
  • #2 1477858
    KRapicki
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Nigdy się nie spotkałem z takim "czymś" i nie sądze żeby takowe istniało ... Ale możesz poszukać ...
  • REKLAMA
  • #3 1478078
    wddf
    Poziom 18  
    krapicki istnieje istnieje!
    np.: spice http://www.pomoce.cad.pl/programy.html
    u siebie na uczelni mam jakiś tego typu programik (pracujemy w wersji darmowej - mało zubożona), nie pamiętam nazwy jak zajrze do pracowni to napewno napisze, można w nim testować właśnie przerzutniki, bramki i inne cuda
  • REKLAMA
  • #4 1478101
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    krapicki - nie bzduruj tutaj. Jak czegos nie widzialas, to nie znaczy, ze tego nie ma.

dobczok - moze tutaj cos znajdziesz.
  • Pomocny post
    #6 1479409
    wddf
    Poziom 18  
    no wiec na uczelni kożystamy z Digital Works, z tego co patrzyłem ma wbudowane typy bramek wiec zbudowanie i testy przerzutników nie powinny być problemem, można zaprogramować własne układy jako makra i potem dowoli ich używać, fajny sofcik
  • REKLAMA
  • #7 1479488
    dobczok
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Wielkie dzieki :)
    Narazie przetestowalem Digital Works i to jest to o co mi chodzilo :)

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący student elektroniki poszukiwał programu do symulacji prostych układów cyfrowych opartych na bramkach logicznych i przerzutnikach. W dyskusji pojawiły się różne propozycje oprogramowania, w tym symulatory typu SPICE oraz specjalistyczne programy edukacyjne. Wskazano stronę electronicsworkbench.com jako potencjalne źródło narzędzi do symulacji. Najbardziej polecanym i przetestowanym programem okazał się Digital Works, który posiada wbudowane typy bramek logicznych, umożliwia testowanie przerzutników oraz tworzenie własnych układów jako makr, co czyni go odpowiednim narzędziem dla początkujących studentów elektroniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA