logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner Philips FT 741 - brak sygnału stereo, działa tylko mono, komunikat MUTE

amarzec1960 23 Gru 2014 11:43 3108 12
REKLAMA
  • #1 14248505
    amarzec1960
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Mam problem , w moim tunerze jest brak sygnału stereo działa tylko mono gdy naciskam stereo wyskakuje komuniukat MUTE. prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14248619
    gerdowski
    Poziom 23  
    Ocena: 171
    Słaby sygnał, podłącz lepszą antenę. Mute układ wyciszający słabe stacje stereo ci się włącza ponieważ do tunera dochodzi niewystarczająco mocny sygnał. W mono będzie grało.
  • #3 14248622
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1931
    Dobry sygnał masz z anteny?
  • #4 14248935
    amarzec1960
    Poziom 10  
    dobra dzieki jezeli uda mi sie cos naprawic to napisze.
  • REKLAMA
  • #5 14387085
    amarzec1960
    Poziom 10  
    Tuner Philips FT 741 - brak sygnału stereo, działa tylko mono, komunikat MUTE

Dodano po 10 [minuty]:

Rozstroiła się pośrednia. Gdzieś w okolicy głowicy FM jest układ p.cz. i tam są cewki do strojenia moglby ktos zlokalizowac ktore to sa i jak je zestroic powyzej schemat czekam na odp
  • REKLAMA
  • #6 14388588
    wkret
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Jezeli stroic minimalnie to cewka z dwoma czerwonymi kropkami .

Dodano po 1 [minuty]:

Jest to F 7
  • #7 14388628
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    No to gdzie jest ten schemat? Bo zamieściłeś tylko zdjęcie całej płyty, to jak mamy podpowiedzieć? Opisz te scalaki bo tego nie widać. Nie czekaj na gotowe tylko sam daj coś od siebie. Opisz czy ten tuner ma wskażnik dostrojenia, czy wskażnik "0"dyskryminatora, nie każdy ma wszystkie schematy żeby w każdej chwili po nie sięgnąć. A skąd wiesz że rozstroiła się pośrednia? Czy już czymś kręciłeś? Z tego co mogę odczytać nad głowicą są dwa brązowe z czerwoną kropką filtry ceramiczne ( mają po 3 nóżki i są tylko na FM na nich powinien być napis 10,7 Mhz) i to na razie wszystko co mogę Ci podpowiedzieć. Schemat!!!!!!
  • #9 14395096
    amarzec1960
    Poziom 10  
    Niczym nie kręciłem jeszcze. Schematu nie mam i w sieci wogóle nie mogę go znaleźć jeżeli ktoś ma albo wie gdzie ściągnąć będę wdzięczny. Podłączałem antenę w zasilaczem i dalej nic. To ze roztroila sie pośrednia tez nie jestem do końca pewny ale zanalzlem na forum podobny przypadek tunera Techniks ST-GT550 i tam pomogło zestrojenie filtru do p.cz . Wrzucam zdjecie z opisanymi scalakami. Tuner Philips FT 741 - brak sygnału stereo, działa tylko mono, komunikat MUTE
  • #10 14395959
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 314
    Zacznijmy od tego że scalak LC-7218 to syntezator częstotliwości do tunerów elektronicznych ( obsługuje panel przedni - przyciski , przestraja i przełącza tuner)
    LA-3401 to dekoder stereo
    LA-1266 to wzmacniacz p.cz. AM i FM wyj. na miernik syg. i wskażnik dostrojenia oraz detektor. Do 18 nóżki mają być podłączone filtry ceramiczne AM ( trzynóżkowe) a do nóżki 1 ma iść filtr ceramiczny też trzynóżkowy ( na nim powinien być napis 10,7MHz).Druga nóżka tego filtru powinna iść na głowicę bo środkowa to masa. Jedyną cewką strojeniową w p.cz. FM jest cewka o której napisał Ci Wkret - z dwoma czerwonymi kropkami ale upewnij się czy ona jest połączona z nóżkami 6 i 7 scalaka 1266. Jeżeli tak, to jest cewka do strojenia "0"dyskryminatora FM i trzeba ją delikatnie pokręcić.
  • REKLAMA
  • #12 14406961
    rob_milek
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Kolego w załączniku masz schemat tego tunera.
    Faktycznie tak jak pisali koledzy wkręt oraz DIORADIO w/g schematu cewka L7 jest połączona z nóżkami 6 i 7 scalaka 1266.
    Spróbuj nią delikatnie pokręcić i daj znać jak poszło.
    Załączniki:
    • Philips_FT-741_Schemat.pdf (8.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 14407082
    amarzec1960
    Poziom 10  
    Usterka naprawiona przykręciłem filtr o jeden obrót i pojawił się sygnał stereo. Dziękuje za podpowiedzi bez których nie był bym wstanie tego zrobić. Pozadrawiam!!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tunerem Philips FT 741, który odbierał sygnał tylko w mono, a przy próbie przełączenia na stereo pojawiał się komunikat MUTE. Użytkownicy zasugerowali, że przyczyną może być słaby sygnał, co prowadzi do automatycznego wyciszenia. Rekomendowano podłączenie lepszej anteny oraz sprawdzenie, czy stacja jest poprawnie dostrojona. Po dalszej analizie, użytkownik odkrył, że tuner mógł się rozstroić, co wymagało zestrojenia filtrów w obwodzie pośredniej częstotliwości (p.cz.). Po kilku wskazówkach dotyczących lokalizacji cewek i filtrów, użytkownik zdołał naprawić tuner, delikatnie regulując cewkę, co przywróciło sygnał stereo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA