Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tuner TECHNICS - gra, ale tylko w mono

04 Sty 2005 22:44 2076 6
  • Poziom 21  
    Witam
    Problem jest taki: Tuner Technics ST-G460 gra, ale nie lapie sygnalu stereo, w mono chodzi b ladnie. Jaka moze byc przyczyna ?
    pozdrawiam
  • Poziom 14  
    Widziałem podobny przypadek w jakimś radyjku - uszkodzony był potęcjometr stereodekodera ( ren od częstotliwości generatora ) - sprawdz....
    Oczywiście zakładam ze jest poprawnie zestrojony a poziom sygnału odpowiedni.....
    Niektóre tunery mają jeszcze przełącznik szerokości toru pcz i gdy tor jest wąski miekiedy stereo nie działa....

    Pozdro
  • Poziom 21  
    przelacznika nie znalazlem a potencjimetry sa wszystko OK. Poziom sygnalu byl na poziomie ponad 50dB i tez nie lapalo stereo. No i dalej nei wime co z nim jest nei tak :(
  • Poziom 14  
    Poniekąd sie zgadzam - ale najpierw sprawdziłbym gdzie tak naprawde ( w której części ) jest usterka..... zamiast pochopnie kręcić filtrami.....
    - Jeśli masz możliwość to podaj na wejście stereodekodera sygnał z innego tunera - napewno dobrego.
    Jeśli stereodekoder zadzała usterki szukaj w bloku pcz i głowicy, a jeśli nie - sprawdz ponownie stereodekoder.

    Pozdro.
  • Specjalista AGD
    w 90% przypadków w technicsie przy braku stereo trzeba dostrojić "0" detektora fm i to jak pisał kolega MR trzeba skorygować o do pół obrotu w lewo czy w prawo połozenie rdzenia w filtrze dodatkowy czasami jest taki objaw że nie zatrzymuje się na stacjach w czasie strojenia automatycznego
  • Poziom 21  
    zgadza sie, tu nie zatrzymuje sie przy strojeniu automatycznym, dzis troche pokrece i o efekcie napewno napisze
    Pozdrawiam

    Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

    pokrecilem i jest OK, trzeba bylo wyregulowac F102, Dziekuje bardzo za pomoc, pozdrawiam