logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć polską instrukcję obsługi czujnika CROW SRDT-15?

camel 10 Maj 2005 00:10 3547 7
  • #1 1478155
    camel
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Potrzebuję instrukcji obsługi tego czujnika po Polsku
  • #3 1478624
    rgb
    Poziom 28  
    Ocena: 110
    Jedyna instrukcja jaką posiadam po polsku do SRDT-15 mam nadzieje,że Ci pomoźe .
    Załączniki:
    • srdt15.zip (31.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1480534
    camel
    Poziom 14  
    mam fałszywe alarmy z takowej czujki , chodzi mi o ustawianie czułości ,są dwa PR-ki trzeba zmienić ustawienie zworek aby ustawić czułość czy niczego nie ruszając poprostu kręcić PR-kiem ?
  • #5 1480780
    kfiat
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    pociesze cie, ze dzieki tej czujce mialem kiedys cała nocke zarwana :/. Pierwszy i ostatni raz ja założyłem wtedy. Wisiała w sklepie i za każdym razem jak włączył sie agregat w lodówce, to sie załączała. Bez dobrego testera jej nie wyregulujesz. Powodzenia.

pzdr
  • #6 1481025
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 61
    witam, odnośnie zworek

sprawdziłem, mam tylko angielską instrukcje ale skoro kolega udostępnił tobie instrukcję pl -zwróć uwagę na istotną ceche tego detektora-w tej grupie cenowej ten czujnik dualny ma dość unikalną możliwość pracy w trybie "OR" i "AND" -analogicznie do przyjetych oznaczeń logicznych producent tak określił mozliwość rozdzielenia toru PIR (podczerwieni) i toru MW (mikrofala)
    w praktyce oznacza to wieksze mozliwości użycia czujki, ale też popełnienia błędu
    mianowicie z założenia czujnik dualny jest dedykowany do trudniejszych warunków pracy (np. garaż) stąd musi nastapić zadziałanie dwóch różnie działąjących sekcji-czyli PIR i MW, dopiero gdy obie jednoczesnie zasygnalizuja naruszenie to wspólne wyjscie alarmowe czujki zadziała-i to jest klasyczne ustawienie "AND" kazdego, nietylko tego czujnika dualnego
    ale jeśli wybierzesz "OR" otrzymujesz faktycznie dwa niezalezne czujniki
    i nieważne co zostanie naruszone, podczerwień czy mikrofala-zadziała wyjscie alarmowe, przypuszczam ze to jest przyczyną uruchamiania sie czujki, być może w obu przypadkach-np. b. czuła podczerwień. Możesz to określić odczytując ustawienie jumpera JP2, ma być na "AND"-pozatym JP4 określa nam poza pr-kiem wstepne ustawienie warunków pracy otoczenia dla podczerwieni"normalne" i "utrudnione"

Dodatkowo, nie zaleca się zbyt gorliwego kęcenia pr-kiem (sensitivity) ponieważ wiadomo, że moga paść-aha wogóle nigdy nienależy zostawiać ich w skrajnych ustawieniach-np. na max lub minimum-jednak jest to wzmacniacz-to tak z praktyki

moge dodać ze ten czujnik-wogóle CROW-y nie sa jakies rewalacyjne-ale te modele pilnowały całą zimę nie używanych urządzeń w nieogrzewanej hali bez czesci okien a czasowo to i sciane zewnetrzną tam wywalali-no i dał radę

w razie jakby co pisz
    pozdrawiam
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #7 1483360
    camel
    Poziom 14  
    Ustawienie mam na AND czujnik umieszczony jest w chłodni po zwiększeniu czasu reakcji wejścia centrali narazie jest spokuj . Dzięki za wszelkie rady
  • #8 1484112
    Paweł001
    Poziom 12  
    To prawda crow-y są kiepskie, ale srdt-15 jest ok podstawa to dobrze go wyregulować. Musisz na pewno dać zwory od czułości z "H" na "L" czyli z z wysokiej na niską ( nie zmniejszy to zasięgu a wyeliminuje fałszywki ) a potencjometry od pira i mw ustaw na 12-tą powinno być ok ( wieszam je od roku na okrągło i jest spoko < takie firma posyła :( >. no i zworke na AND, to już wiesz. Gdy dasz zworki na "H" to tak jak byś powiesił zwykłego pira albo i gorzej.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano polskiej instrukcji obsługi czujnika CROW SRDT-15. Jeden z uczestników dyskusji udostępnił instrukcję w języku polskim. Czujnik SRDT-15 to detektor dualny łączący tor PIR (podczerwień) i MW (mikrofala), z możliwością pracy w trybach logicznych "AND" i "OR". Tryb "AND" wymaga jednoczesnego wykrycia ruchu przez oba tory, co zmniejsza fałszywe alarmy, natomiast "OR" powoduje alarm przy wykryciu przez dowolny z torów. Ustawienia czułości regulowane są za pomocą potencjometrów (PR) i zworek; zaleca się przełączenie zworek czułości z "H" (wysoka) na "L" (niska) bez zmniejszania zasięgu, co eliminuje fałszywe alarmy. Potencjometry PIR i MW powinny być ustawione na godzinę 12. Czujnik wymaga precyzyjnej regulacji, zwłaszcza w trudnych warunkach, np. w chłodniach, gdzie zwiększenie czasu reakcji centrali może pomóc w stabilizacji pracy. Użytkownicy zgłaszali problemy z fałszywymi alarmami, które można ograniczyć odpowiednią konfiguracją zworek i potencjometrów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA