logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka dualna czujka IR+MW do 140 zł do domu z kominkiem? CROW SRDT-15 czy coś lepszego?

mayorek 24 Maj 2010 09:38 4842 9
  • #1 8111620
    mayorek
    Poziom 1  
    Witam, potrzebuje porady:
    Lada dzień będę montował u siebie w domu alarm oparty o interge 64. Do zabezpieczenia mam pomieszczenia piwniczne, oraz parter domu jednorodzinnego. Czujek będzie 7 w piwnicach i 5 na parterze.
    na czujkę chce wydać około 140 zł sztuka.
    Teraz tak. Pomieszczenia w piwnicach będą należały raczej do tych trudnych a i na parterze w każdym pomieszczeniu jest wylot gorącego powietrza z kominka. Wiec decyzja jest chyba jedna - potrzebuje czujek dualnych IR i MW ? Dobrze myśle ? Wstępnie zdecydowałem się na czujki CROW SRDT-15.
    Czy są jakieś lepsze czujki w tej cenie ? W domu nie będzie zwierząt. Zależy mi na wyeliminowaniu w 100 % fałszywych alarmów, a także żeby czujka raagowała jak najszybciej.
  • #2 8111713
    Olexy71
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    W podobnej cenie to z satelowskich: COBALT PRO I COBALT PLUS 120 - 140 PLN. Z o parę złotych wyższej półki polecić można: GE SECURITY DD100PI - ok 160 zł/szt. Te drugie mogę osobiście zarekomendować, bo pracują mi w 3 miejscach o podobnej charakterystyce i nie ma problemu z fałszywkami.
  • #3 8113376
    793DF
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Polecam Bosch Professional PDL1-W18 ,kto nie testował jeszcze zaręczam że będzie zaskoczony,dla mnie w swojej klasie numer 1 na rynku.
    Oj dopiero teraz zauważyłem podany limit ceny(w którym bosch się nie mieści)
    Ale posta zostawiam,kto nie zna niech się tą czujką zainteresuje,naprawdę warto.
  • #4 8118050
    luk122
    Poziom 10  
    A ja mam trochę inne pytanie co do czujek dualnych (IR + MW). tak samo jak autor tematu myślę nad założeniem takiej czujki w pomieszczeniu z kominkiem. Moje pytanie brzmi czy czujka mikrofalowa będąc czujką aktywną (ciągle wysyła promieniowanie) nie wpływa w jaki kolwiek niekorzystnie na ludzi? Pomieszczenie w którym chcę zamontowac tę czujkę jest pomieszczeniem w którym spędzam najwięcej czasu. Oraz drugie pytanie to czy są jakieś inne opcje poza czujką IR+MW do wykorzystania w takiej sytuacji ?
    pozdrawiam
  • #5 8118053
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    Najnowsze trendy nakazują aby mikrofalę wyłączać przy rozbrojonym systemie, jednak faktem jest że router bezprzewodowy wifi emituje 10 krotnie więcej promieniowania od takiej czujki.
  • #6 8119221
    rokycky
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Ale są to różne częstotliwości.
    Czujnik dualny emituje mikrofalę ok 10 GHz.
    Router 2,4GHz/5Ghz.
    Faktem jest jednak, iż tam gdzie nie trzeba coraz częściej unika się stosowania czujek dualnych.
  • #8 8128201
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    luk122 jeżeli miałbym możliwość wyłączenia, chociaż jednego niepotrzebnego źródła promieniowania EM nie zastanawiałbym się tylko wyłączybym gdy jest zbędne.

Dość dawno temu testowałem czujkę dualną PIR+Ultradźwięki,
    faktycznie dość dobrze reagowała, natomiast jestem pewny że na jej
    włączenie zareagował pies znajdujący się w pomieszczeniu,
    również bym ją wyłączył gdy jest zbędna aby nie "słuchać" ultradźwięków.
  • #9 8128689
    wisztor
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Kolego SRDT 15 to moim skromnym zdaniem słuszny wybór, zamontowałem kilkadziesiąt sztuk i zero problemów jak najbardziej polecam.Mają dobrą regulację są stosunkowo czułe.
    Pozdrawiam
  • #10 8133389
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Zastosuj SILVER z SATELA to dobry czujnik w grudniu zeszłego roku (przed wielkimi zimowymi mrozami) zainstalowałem do ochrony obiektu w budowie (bez ogrzewania ) 25 takowych czujników i nie miałem zadnego! fałszywego alarmu. Obiekt był bez ogrzewania jedynie miał wstawione okna i drzwi. Koszt takiego czujnika to 145zł .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować system alarmowy oparty na integrze 64, zabezpieczając piwnice i parter domu jednorodzinnego. Poszukuje dualnych czujek IR i MW, aby zminimalizować fałszywe alarmy, zwłaszcza w trudnych warunkach piwnicznych oraz w pomieszczeniach z kominkiem. Wstępnie rozważa czujki CROW SRDT-15, ale pyta o inne opcje w podobnej cenie. Uczestnicy dyskusji polecają różne modele, w tym czujki od Satela (COBALT PRO, COBALT PLUS, SILVER) oraz GE SECURITY DD100PI, które dobrze sprawdzają się w podobnych warunkach. Zwracają również uwagę na kwestie promieniowania mikrofalowego i jego wpływ na ludzi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA