logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Deskjet F2280 - Błąd "E", migają kontrolki

Veronica016 25 Gru 2014 10:56 25647 2
REKLAMA
  • #1 14253310
    Veronica016
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!
    Posiadam od kilku lat drukarkę HP Deskjet F2280. Do tej pory działała w miarę sprawnie, bez większych problemów, zarówno na systemie XP, jak i na 7.
    Ponieważ ostatnio czarny tusz zaczął szwankować, kupiłam nowy. Zaznaczam, że jest to zamiennik ze sprawdzonej przeze mnie firmy i nigdy nie miałam z nimi problemów.
    Zamontowałam tusz, wydrukowała się strona testowa, wyrównałam kasety i przez jakiś czas było ok. Dzisiaj chcę coś drukować i niespodzianka:
    Nie drukuje, migają kontrolki przy 'Color' oraz 'Black/Photo'; na wyświetlaczu drukarki pokazuje się błąd 'E'.
    Próbowałam ponownie wyrukować stronę testową - nic z tego.
    Próbowałam wyczyścić pojemniki z tuszami - nic z tego.
    Ponieważ przy starym tuszu nie było tego problemu, tylko po prostu niewyraźnie drukowało, z powrotem zamontowałam stary tusz - błąd jest wciąż taki sam jak wyżej.
    Wyjmowałam raz jeden tusz, raz drugi. Kontrolki cały czas się świecą, nawet gdy w karetce siedzi tylko tusz kolorowy (z którym nie było wcześniej żadnego problemu).
    Szukałam rozwiązania na innych forach i google, ale nic nie znalazłam.
  • REKLAMA
  • #2 14253419
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    Drukarka sygnalizuje problem z wkładami drukującymi. W pierwszej kolejności należy przemyć styki elektryczne zarówno te na wkładzie drukującym jak i w karetce. Do tego celu używamy spirytusu lub denaturatu. Jeśli nie mamy nadal rozwiązania problemu to świadczy że Najprawdopodobniej jeden z nich jest uszkodzony elektronicznie ( drukarka go nie czyta ). Aby ustalić który pojemnik niedomaga należy pojemniki zanieść nap do serwisu aby sprawdzili. Można sprawdzić tez samemu ale należy dysponować drugim sprawnym kompletem tuszy. Pojemniki podmieniamy pojedynczo aby ustalić który z nich niedomaga elektronicznie.
  • #3 14254031
    kiko80
    Poziom 27  
    Ocena: 162
    Nie wiem czy ci to pomoże, gdy mi ten błąd wyskakuje ale ja ma F4580 robię tak wciskam przycisk Power i trzymając go wciskam drugi przycisk Cancel, Puszczam Cancel potem power oczywiście kartki wyciągnięte drukarka chce drukować czekam klika sekund i naciskam Cancel i błąd mi znika i kartridż który sam napełniłem i sygnalizowało błąd drukuje już normalnie.
REKLAMA