logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DeskJet f2280 - Błąd kasety drukującej z czarnym tuszem

Aioros500 01 Paź 2019 18:47 2874 3
REKLAMA
  • #1 18196458
    Aioros500
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

Jestem posiadaczem drukarki HP DeskJet f 2280. Jakiś czas temu ta przestała drukować mi w kolorze czarnym. Wymieniłem kartridż HP 21 (zamiennik) na nowy.Drukarka "nie widziała"go wyrzucając błąd "E " mrugając lampką braku czarnego tuszu oraz w aplikacji sygnalizując "problem z kasetą drukującą". Ponownie wymieniłem kartridż hp 21 na nowy tym razem oryginalny. Sytuacja powtórzyła się dokładnie w taki sam sposób, na pierwszym nowym kartridżu. Co ciekawe pierwszy kartridż ten zużyty który był przyczyną wymiany, po jego instalacji, drukarka widzi. A aplikacja podaje jakby był pełen tuszu. Ale oczywiście czarnego nie drukuje. Po instalacji obydwu nowych kartridży błąd "E". Tylko tuż po włączeniu chwile zapala się "0" na wyświetlaczu. Jakby na chwile je łapała i zaraz wskakuje błąd. Dodam też, że wymieniałem tusz kolorowy i ten jest widziany. Czyściłem styki karetki i kartridży oraz resetowałem je zgodnie z opisami w internecie. Nie znalazłem tam opisu mojego przypadku.
    Uprzejmie proszę doświadczonych serwisantów, zwłaszcza modelu DeskJet2280 o poradę.

Z poważaniem
    Aioros
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18196519
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    Prawdopodobnie w obu tuszach (zamiennik i oryginał) są uszkodzone chipy, miałem przypadki z oryginalnymi tuszami, których drukarki nie rozpoznawały. Za każdym razem wymiana tuszu na inny egzemplarz pomagała.
  • REKLAMA
  • #3 18196526
    Aioros500
    Poziom 2  
    Rozumiem. Dziękuję sprawdzę.

Dodano po 12 [minuty]:

Zachowały mi się cztery stare puste kartridże HP 21 z wcześniejszych lat. Po ich załadowaniu drukarka je widzi i drukuje strony testowe, choć oczywiście bez czarnego koloru. Więc jest raczej tak jak Pan sygnalizuje. Niemniej sprawdzę dalej bo aplikacja przy nich także wskazuje jakby były pełne. Dodam, że sprzęt chodzi na Win 10.
    Pozdrawiam
  • #4 18406737
    hp2280
    Poziom 1  
    dzień dobry,

w mojej drukarce pojawił się taki sam kłopot, czy udało się Panu jakoś to rozwiązać?

(zakupiłam 3 nowe tusze, 2 oryginały, 1 zamiennik - wszystkie dają takie same objawy i oczywiście brak wydruku, nawet strony testowej nie można wydrukować),

Pozdrawiam
REKLAMA