logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać piecyk wolnostojący do salonu 30m2 i domu 110m2? Budżet 5 tys.

jachub 26 Gru 2014 12:29 2388 12
REKLAMA
  • #1 14256438
    jachub
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Nosimy się z zamiarem kupna piecyka wolnostojącego. Salon około 30m2, dom piętrowy 110m2. Komin przygotowany, mam doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Będę bardzo wdzięczny za jakieś podpowiedzi gdzie szukać i jak dobrać odpowiednie urządzenie. Myślę, że mamy na to jakieś 5 tys.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14261296
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Pooglądaj piece Wamsler, np. model RONA
  • #3 14262093
    jachub
    Poziom 10  
    A co sądzicie o tym (http://wkladygrzewcze.pl/pl/p/Piec-wolnostojacy-STAVANGER/719) Dodam, że piecyk ma pełnić funkcję ozdobną grzeję piecem a to ma nam sprawić frajdę strzelającego drewna i zapach palonego drzewa którego wokół z lasu nie braknie:-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14262736
    marek216
    Poziom 43  
    Estetyczny. Zapytaj jak z serwisem i dostępnością części tej firmy.
    W środku nie ma szamotów tylko zapewne wermikulit i po 2-3 latach będzie nadawał się do wymiany jeśli kominek będzie używany.
  • #5 14265433
    jachub
    Poziom 10  
    trafna uwaga jutro zadzwonię i podpytam. Ale rozumiem, że po tych dwóch latach do wymiany będzie tylko wkład czy cały piecyk na szrot???? O co jeszcze ewentualnie podpytać jeśli chodzi o serwis???
  • REKLAMA
  • #6 14265448
    marek216
    Poziom 43  
    Tylko płytki się wymienia, ew. możesz zapytać o dostępność szyby.
    Czasem można niechcący uszkodzić.
    Możesz zapytać co podlega gwarancji, a co nie.
    Np. uszczelnienie - niby to nie jest drogie ale zawsze to jakieś złotówki.
  • #7 14265652
    jachub
    Poziom 10  
    ok. Zobaczę co mi jutro mądrego powiedzą. A czy sam montaż to jakaś większa filozofia czy mogę się sam tego podjąć? Mam dwie ręce głowę na miejscu itp. :-)
  • Pomocny post
    #8 14265666
    marek216
    Poziom 43  
    Podłączenie pieca nie jest trudne. Wiele firm dostarcza instrukcję w której powinny być też podane parametry wymaganego komina.
  • #9 15114169
    jachub
    Poziom 10  
    Jakoś w ubiegłym roku brakło sił i środków...Temat wraca stąd i moje pytanie. Znalazłem piecyk (http://www.ekocieplotech.pl/cat,6_PIECE_KOMINKOWE_WOLNOSTOJĄCE_stalowe,product,256_PIEC_WOLNOSTOJĄCY_MELAND) troszkę zmieniona wersja Stavangera o którym pisałem poprzednio. Proszę jeszcze raz o opinię czy na moje potrzeby jest to niezły wybór.
    Dzoęki za wszlkie sugestie i rady "dobrych ludzi" :-)
    Jeszcze jedno pytanie mianowicie jakie elementy dobrze zamówić razem z wybranym piecykiem czy raczej są to materiały które kupię już w większości sklepów handlujących budowlanką.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 15131563
    powa
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Jak masz 5 tysi to dasz rady kupić coś sensownego - aczkolwiek wybrałeś sobie na zakup najgorszy moment z możliwych. Piece kupuje się latem - wtedy bez kłopotu wynegocjujesz jakiś potężny rabat. Pooglądaj Morso, Jutul, Romotop, Nordica i podobne. Piecyki za 2-3 tysie są z reguły marnej jakości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 15134192
    powa
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Romotopy są dobre. Thorma jest taka sobie(ta akurat ma beznadziejne zamykanie drzwiczek). ABXów nie widziałem - ale są sprzedawane w niemcowni pod jakąś niemiecką marką(nie pamiętam niestety teraz) i mają dobre opinie.

Ale moim zdaniem to musisz pomacać każdy z nich. Zwróć uwagę na sposób zamykania drzwiczek(najlepiej żeby ryglowanie było w kilku punktach), ogólną jakość wykonania, montaż uszczelek itd.

Możesz jeszcze zobaczyć piece Invicta, Nordpeis, Dovre, Edilkamin, MCZ, La Nordica.

kratki.pl mają w ofercie piec KOZA AB - patrząc na ilość sprzedanych i cenę to chyba jest hicior obecnie.
  • #13 15508243
    jachub
    Poziom 10  
    Wybrałem piecyk Romotop. Od grudnia grzeję aż miło. Uszczelka mogła by być lepiej dopasowana i ryglowanie drzwiczek jest tylko w jednym punkcie. Ale na tą chwile jesteśmy generalnie zadowoleni i niech tak zostanie:-)

Dzięki za Wasze podpowiedzi.

Pzdr.
    Wątek uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje piecyka wolnostojącego do salonu o powierzchni 30m2 i domu 110m2, z budżetem 5 tys. zł. W dyskusji polecane są różne modele, w tym Wamsler RONA, Romotop, Thorma, Morso, Jutul, Nordica, oraz ABX. Użytkownik zwraca uwagę na estetykę i funkcję ozdobną piecyka, a także na kwestie serwisowe, takie jak dostępność części i montaż. Wskazówki dotyczące wyboru obejmują zwrócenie uwagi na jakość wykonania, sposób zamykania drzwiczek oraz dostępność instrukcji montażu. Ostatecznie użytkownik decyduje się na piecyk Romotop, z którego jest zadowolony, mimo drobnych uwag dotyczących uszczelek i ryglowania drzwiczek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA