logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak cofnąć "Oznacz jako partycje aktywną"

szwejk11 27 Gru 2014 11:45 9813 2
REKLAMA
  • #1 14259346
    szwejk11
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    witam mam problem z komputerem. Zainstalowałem system na dysku ssd a nastepnie dołączylem hdd który był podzielony na 3 partycje. W ustawieniach zarządzanie dyskami chcialem połączyc 3 partycje w jedną. niestety przez przypadek zaznaczylem funkcję "oznacz jako partycję aktywną" i nie moglem jej cofnąc. Po ponownym uruchomieniu komputera wyswietlił mi sie komunikat brak Bootmgr. Nie wiedzialem co robic to zainstalowalem ponownie system (win 7) na dysku ssd mając nadzieje ze ustawienia bd domyslne. Teraz w zarządzaniu dyskami Na partycji C (ssd) mam komunikat Zdrowy,Rozruch,Plik stronicowania,Aktywna,Zrzut awaryjny,partycja podstawowa. Na partycji D mam Zdrowy,(System,Aktywna,Partycja podstawowa) Na partycji E Zdrowy i partycja podstawowa. Jakim cudem skoro win zainstalowany mam na SSD jest tez na hdd.
    Jak cofnąc tą funkcje aktywną, dlaczego jak ustawie w biosie na ssd rozruch to ponownie pokazuje sie komunikat brak bootmgr, a jak ustawie rozruch na hdd win odpala. Prosze o pomoc i dokładny opis jak postępowac, gdyz nie zabardzo ogarniam sprawy z komputerami. Płyta Główna Msi B75A-G43 na której biosu tez nie za bardzo ogarniam. Prosze o pomoc, w przeciwnym wypadku czeka mnie serwis.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14259375
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1074
    szwejk11 napisał:
    Zainstalowałem system na dysku ssd a nastepnie dołączylem hdd który był podzielony na 3 partycje. W ustawieniach zarządzanie dyskami chcialem połączyc 3 partycje w jedną. niestety przez przypadek zaznaczylem funkcję "oznacz jako partycję aktywną" i nie moglem jej cofnąc.

Zamiast cofać należało zaznaczyć partycje aktywną na dysku SSD - tą z systemem.
    szwejk11 napisał:
    Nie wiedzialem co robic to zainstalowalem ponownie system (win 7) na dysku ssd

Można zainstalować system jednak jeśli aktywna - C - będzie na starym HDD to nie rozwiąże problemu. Należy zaznaczyć aktywną partycję na SSD lub przed instalacją odłączyć fizycznie dysk HDD i instalować tylko z użyciem SSD.
    szwejk11 napisał:
    Jak cofnąc tą funkcje aktywną

Wybrać inną musi być jedna partycja aktywna.
  • #3 14259407
    szwejk11
    Poziom 17  
    Ocena: 71
    na dysku ssd (partycja C) zaznaczylem " oznacz jako partycję aktywną" przed instalacja systemu, i system tez zainstalowalem na nim, ale dlaczego po instalacji systemu gdy wchodze na zarządzaj dyskami mam Zdrowy,System,Aktywna,partycja podstawowa - na dysku hdd (partycji D) a na C na ssd mam Zdrowy,Rozruch,Plik stronnictwa,AKtywna,Zrzut awaryjny,partycja podstawowa - na ssd, Dlaczego SYSTEM mam na D skoro zainstalowany jest na C. W takim razie zainstaluje system jesze raz na C przy wpiętym dysku ssd tylko. Hdd odepnę na czas instalacji. Jeszcze dodam gdy chce sformatowac(mozliwosc w zarządanie dyskami) dysk D wyswietla mi sie komunikat System nie może sformatowac partycji systemowej na tym dysku.

Dodano po 28 [minuty]:

Dzięki za pomoc wszystko dziala, no cóz system zainstalowany poraz 3 ale dziala dzięki za pomoc
REKLAMA