Witajcie. Chciałbym coś ulepszyć w moim komputerze, ale nie wiem za bardzo co. Głównie zależy mi na graniu w gry. Oto specyfikacja: i5 4430 3GHz, GTX 660Ti, XFX 450W, MSI B85 - G41 i 4 GB RAM.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamRoojozzo napisał:XFX 450W
Roojozzo napisał:Zastanawiam się czy nie wymienić RAM, dokupić dysk SSD i zasilacz.
Dra98 napisał:To musi być ten sam RAM? Bo jak kupowałem moją 4 to pierwszą lepszą od Kingstona i zastanawiam się czy mogą być inne modele z innymi MhzRoojozzo napisał:XFX 450WRoojozzo napisał:Zastanawiam się czy nie wymienić RAM, dokupić dysk SSD i zasilacz.
Zasilacz jeśli jest sprawny to nie ma sensu.
SSD w grach niczego nie zmienia [szybciej się wczyta].
RAM mozna dołożyć 4 GB.
Roojozzo napisał:To musi być ten sam RAM? Bo jak kupowałem moją 4 to pierwszą lepszą od Kingstona i zastanawiam się czy mogą być inne modele z innymi Mhz
Roojozzo napisał:Bardziej opłaca się kupić 2x4 GB czy 8 GB w całości?
mario81 napisał:A co myślisz o tej pamięci? Jest to Kingston Fury 1600MHz http://www.x-kom.pl/p/180513-pamiec-ddram3-ki...on-4096mb-1600mhz-hyperx-fury-white-cl10.htmlMoim zdaniem, 500 zł to zdecydowanie za mało na inwestycję, która znacznie poprawiłaby wydajność w grach, przy obecnym sprzęcie.
Roojozzo napisał:To musi być ten sam RAM? Bo jak kupowałem moją 4 to pierwszą lepszą od Kingstona i zastanawiam się czy mogą być inne modele z innymi MHz
Generalnie cała pamięć będzie działać z taką prędkością, jaką oferuje najwolniejsza kość. Twoja pamięć to 1333 MHz CL9, więc po prostu dokup drugą taką kość Kingstona np.:
DDR3 4GB/1333 CL9 BULK
http://www.4max.pl/ddr3-4gb1333-cl9-bulk,p1213708.html
Roojozzo napisał:Bardziej opłaca się kupić 2x4 GB czy 8 GB w całości?
Moim zdaniem, w twoim przypadku najlepiej dołożyć drugą kość 4GB. Pozostaną ci 2 wolne sloty, które kiedyś będziesz mógł obsadzić 2x4GB albo 2x8GB i nie będzie problemu.
mario81 napisał:Nie no, aż takim człowiekiem nie jestem żeby wydawać 1500 zł za kartę. Poza tym to do wymiany byłby procesor i zasilacz. Chyba póki co to można dołożyć tą kość ram którą podesłałem i komputer będzie bez problemowo spełniał większość wymagań.Odnośnie wymienionej pamięci, moim zdaniem prawdopodobnie płyta główna ustawi sobie 1333MHz CL10 albo 1333MHz CL9. Ewentualnie sam ustawisz 1333MHz CL9 1.5V albo 1600MHz CL10 1.5V. Różnice w wydajności przy takich wartościach są pomijalne w typowych zastosowaniach oraz grach, więc to wszystko nie ma jakiegoś większego znaczenia. Najważniejsze, to nie mieszać producentów kości, ponieważ ewentualnie, czasami bywają z tym problemy.
A co do rozbudowy, to oprócz dołożenia 4GB pamięci, moim zdaniem jeśli już coś wymieniać, to ewentualnie kartę graficzną, ale to raczej na coś pokroju GTX 970 (~1500 zł). Ta karta jest niemal 50% szybsza niż GTX 660 Ti, więc różnica będzie zauważalna.
http://www.techpowerup.com/reviews/MSI/GTX_970_Gaming/27.html
Ale to już zależy od ciebie, czy na prawdę tego potrzebujesz.
mario81 napisał:Jasna sprawa.
Przy okazji, Core i5-4430 bez problemu dawałby radę przy takiej karcie jak GTX 970.
mario81 napisał:Wersje zasilacza mam z jednym kablem zasilania karty graficznej, drugie zasilanie musiałem doprowadzić przez przejściówkę z molex na 6 pin. W każdym bądź razie jeśli GTX 960 troszkę stanieje do października to może w nią zainwestujeWiesz, to zależy. Karta GTX 970 śmigałaby nawet na XFX 450W po zastosowaniu przejściówki do zasilania (chyba, że masz tą wersję XFX 450 która posiada 2 x 6+2 pin). Tym bardziej karta pokroju np. GTX 960 (lub 960 Ti, prawdopodobnie, jeśli wyjdzie). W przypadku AMD jest trochę inaczej hehePóki co.
A co do pamięci wyświetlanej w DXDIAG, to jest całkowita ilość, łącznie z udostępnioną pamięcią systemową. Nie przejmuj się tym. Nie wiem z jakiego Windowsa korzystasz, ale jeśli np. 8.1, to daj prawym przyciskiem na pulpit, później rozdzielczość ekranu, następnie ustawienia zaawansowane i będziesz miał więcej informacji.