logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować dysk Seagate ST310014ACE z założonym hasłem?

kedzior84 10 Maj 2005 14:14 6758 8
REKLAMA
  • #1 1479306
    kedzior84
    Poziom 11  
    Cześć.
    Posiadam 2 dyski twarde Seagate ST310014ACE. Jeden z nich ma założone hasło. Drugi działa bez poroblemu (może zapomnieli go zabespieczyć:)). Czy istnieje jakiś sposób odblokowania dysku? Może jakiś program? Skoro są te same modele, to napewno jakoś można wykorzystać ten sprawny! Tylko jak???
  • REKLAMA
  • #2 1479404
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Raczej nie za bardzo uda się z dwóch zrobić jeden.
    Hasło jest przechowywane na nośniku na nie w elektronice.
    Możesz spróbować skorzystać a programiku ATAPWD lub MHDD292.
    Przeszukaj archiwum - temat był juz poruszany i co najważniejsze znajdziesz tam opinie innych użytkowników odnośnie zdejmowania haseł.
    Np:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic119782.html

Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #3 1479574
    kedzior84
    Poziom 11  
    wiem, że temat był już poruszony.Ale nie było jeszcze omawianego takiego przypadku, że ma sie dwa dyski: sprawny i zablokowany. chodzi mi o to aby usunąć z dysku miejsce, w którym założone jest hasło, a w jego miejsce wstawić element ze sprawnego!pewnie jest taki program, ktorym można zapisać i skopiować cały dysk.nie znam się za bardzo na tym.Może ktoś już próbował takie coś zrobić!
  • REKLAMA
  • #4 1479749
    mkos1
    Poziom 30  
    Ocena: 132
    Chyba się to nie uda tak jak myślisz :(
    Z tego co czytałem to w tym sektorze, gdzie jest hasło zapisane jest także zapisana informacja o "geometrii" samego dysku, a to sie wiąże z kalibracja ustawienia głowycy i innych.
    Dlatego zapewne po przeniesieniu tych danych miedzy dyskami nie wiadomo czy wogóle skorzystasz juz z tego drugiego dysku.
  • #5 1479798
    kedzior84
    Poziom 11  
    ale w ostateczności można zaryzykować! a nie mam tyle czasu aby bezpiecznie usunąć hasło.
    Ale gdzieś wyczytałem, że haslo zapisane jest na początku dysku, chyba 2-16 word , wiec jeżeli przekopiuje tylko ten fragment, to powinno działać.
    Czytałem twe wypowiedzi w innych postach tego o podobnym problemie, przypominasz może sobie, aby komuś udało się usunąć zabespieczenie z tego dysku???
  • REKLAMA
  • #6 1479905
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Przeczytaj sobie temat "IDE GRABB" :roll:
  • #7 1481801
    kedzior84
    Poziom 11  
    Czyli jedyna możliwością jest zbudowanie tego układu elektronicznego???
    Co do dysku, to wiem że ma zabespieczenie ustawione na maksimum.Czy to coś zmienia?
  • #8 1512293
    kedzior84
    Poziom 11  
    dziękuje za wypowiedzi!!!widze że temat zamarł!!!
  • #9 1512955
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    witam,

- dyski są z x-box-a.
    - dla typu dysku U-xx tylko płytka HRT PCI w miarę szybko usuwa hasło.
    - druga metoda to włąsne oprogramowanie do tego dysku, ale wiadomo nikt się nie podzieli z tobą.
    - słyszałem jeszcze o metodzie " hot swap" dla tych dysków ale raczej można to miedzy bajki włożyć.
    - ja stosuję metodę flasha, niestety "uzysk" w tej metodzie jest 50 procentowy. Przy obecnej cenie dysków nie opłacalny.
    - metody flasha nie podam ponieważ kolega nie zyczył sobie aby publikować te dane, sorry

- zarys tej metody to posiadanie wszystkich modułów z dysku bez hasła.
    - potem kasujemy flasha na dysku z hasłem, wgrywamy na niego moduły z dobrego dysku i podmieniamy moduły na te z dyskiem zahasłowanym.

ψ

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST310014ACE z założonym hasłem zabezpieczającym jest trudny do odblokowania, ponieważ hasło jest przechowywane na nośniku, a nie w elektronice dysku. Próba przeniesienia danych z sektora z hasłem między dwoma dyskami tego samego modelu jest ryzykowna, gdyż sektor ten zawiera również informacje o geometrii dysku i kalibracji głowicy, co może uniemożliwić poprawne działanie dysku po takiej operacji. Zalecane programy do próby zdjęcia hasła to ATAPWD i MHDD292. Istnieje również metoda "flashowania" dysku, polegająca na usunięciu i wgraniu modułów firmware z dysku bez hasła na dysk z hasłem, jednak skuteczność tej metody wynosi około 50%. Metoda ta wymaga posiadania wszystkich modułów z dysku bez hasła i jest czasochłonna oraz kosztowna. Inne wspomniane metody to budowa specjalnego układu elektronicznego lub tzw. "hot swap", jednak ich skuteczność jest wątpliwa. Dyski pochodzą z konsoli Xbox, a dla dysków typu U-xx stosuje się specjalne płytki HRT PCI do szybkiego usuwania haseł, jednak dostęp do takiego sprzętu i oprogramowania jest ograniczony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA