logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5511 - brak obrazu, linie powrotu, pilot nie działa poprawnie

chcz 10 Maj 2005 14:38 1263 6
REKLAMA
  • #1 1479345
    chcz
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Witam !Problem jes następujący:TV załączy się pilotem,ale obrazu brak-tylko linie powr i pilotem już nie wyłączę.Byl moment ,że pojawil się obraz i pilot działał ale OSD wariowało,tzn pojawialy się n aprzemian :vol ,br ,con, ale wyłączyć pilotem już się nie dało.Sprawdziłem klawiatrurę i piota sprawne.Wymienilem PCA84C...i efekt był taki,że pojawil sięobraz funkcje OK.PO chwili sytuacja powtórzyła się czyli załączę pilotem ale nie wyłączę ,brak obrazu i OSD.Czasami da się załączyć piloetm ale wył. się nie daje.5V sprawdzone,procek podmieniony,kwarc też,oraz pamięć.Do czego mam się przyczepić??
  • REKLAMA
  • #2 1479359
    El Procek
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    C 100pF na szynach SDA i SCL . Wymień elektrolity 100u i 470u na stronie wtórnej .
  • REKLAMA
  • #3 1479587
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Wymień elektrolity w 5V.
  • REKLAMA
  • #4 1483504
    chcz
    Poziom 19  
    Zwycięstwo! Uszkodzona jednak okazała się pamięć i to nowa-przypadek?? Dzięki za podpowiedzi.
  • #5 1483990
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 272
    Oj mało prawdopodobne aby to była pamięć,pewnie będzie reklamacja,ja bym wyrzucił wszystkie mikrostyki na klawiaturze lokalnej.Wymień elka w resecie procka.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1490633
    wigor11
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam
    Miałem ten przypadek. Tak jak napisał kol. "ELProcek" uszkodzony był jeden a kondensatorów 100pF na płytce sterowania. Zwierał sporadycznie .Uszkodzenie bardzo mylące. Wymień te kondki bez mierzenia.
  • #7 1492241
    chcz
    Poziom 19  
    Obydwie pamięci ta z telewizora i kupiona wsadzone do płytki-nie pracują,natomiast kolejna i jest OK.Ja wcześniej wymienilem 100pF,oraz elki w linii 5V.Testuję telewizor caly czas i na razie jest OK.Dziękuję za zainteresowanie chcz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył telewizora Elemis 5511, który po włączeniu pilotem nie wyświetlał obrazu, a na ekranie pojawiały się linie powrotu i niestabilne OSD (naprzemienne wyświetlanie vol, br, con). Pilot działał częściowo, ale nie można było wyłączyć telewizora. Sprawdzono klawiaturę i pilota, które były sprawne. Wymiana układu PCA84C tymczasowo przywróciła obraz i funkcje, jednak problem powracał. W toku diagnozy zalecano wymianę kondensatorów elektrolitycznych 100uF i 470uF na stronie wtórnej zasilania oraz kondensatorów 100pF na liniach SDA i SCL, a także kondensatorów w linii 5V. Ostatecznie uszkodzona okazała się pamięć, która po wymianie rozwiązała problem. Testowano również procesor, kwarc i pamięć, a wymiana kondensatorów i pamięci pozwoliła na stabilną pracę telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA