logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sinusPro-500E - nieregularne napięcie wyjściowe, spadki do 208-213 V

andnat 28 Gru 2014 21:40 3561 4
REKLAMA
  • #1 14265774
    andnat
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    W celu zapewnienia ciągłej pracy pompy c.o. kupiłem przetwornicę sinusPro-500E.
    Przetwornica w chwili obecnej ma 3 miesiące i jest na 24 miesięcznej gwarancji.

Przetwornica (przy napięciu z sieci prawidłowym) przekazuje napięcie, które potrafi oscylować raz pomiędzy 208-213 V, drugi raz w porządku 230-238 V.
    Jest to napięcie, które zmienia się w sposób nieregularny tzn. może wynosić 230 V, a zaraz potem w różnych odstępach czasowych wynosi np. 212 V. (następuje cyknięcie i napięcie spada).
    Napięcie z sieci jest prawidłowe (ma swoje pewne wahania, jednak to nie to), a napięcie wyjściowe jest za niskie.
    Logiczne jest, że podpięte pod przetwornicę urządzenia (pompa co, wentylator) pracują przy spadku napięcia słabiej. Jest to uciążliwe przy wysterowaniu kotła (siła nadmuchu wentylatora).
    Od samego początku w przetwornicy podczas normalnej pracy słychać delikatne ciągłe "chrobotanie".
    Przy wyłączeniu zasilania z sieci napięcie z akumulatora jest zawsze idealne 230 V.

Co to może być, czy oddać przetwornicę do serwisu?

sinusPro-500E - nieregularne napięcie wyjściowe, spadki do 208-213 V
  • REKLAMA
  • #2 18105869
    Pan raczy zartowac
    Poziom 10  
    Jak poradziłeś sobie z problemem? Mam identyczne objawy.
  • REKLAMA
  • #3 18144830
    wojwin
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Jak Pan rozwiązał ten problem, mam podobny z tą przetwornicą
  • REKLAMA
  • #4 19196712
    andnat
    Poziom 11  
    Witam,
    napisałem kiedyś do serwisu,
    a oto odpowiedzi:

1. "od początku produkcji tego urządzenia, czyli jeszcze przed 2014 rokiem w instrukcji była adnotacja i jest nadal na temat wbudowanego stabilizatora napiecia.
    Odsyłam do strony 9 z załączonej instrukcji.
    Urządzenie w pełni poprawnie się zachowuje."
    i
    2. "Jeżeli stabilizator załącza się przy napieciu w zakresie normalnej pracy to może być coś nie tak, ale równie dobrze może Pan mieć skoki napiecia na sieci i stabilizator wariuje. Przez meila nic nie ustalimy, takie rzeczy sprawdza się na serwisie, jeżeli według Pana urządzenie nie pracuje poprawnie to proszę odesłać do naszego serwisu z dokumentami gwarancyjnymi celem ekspertyzy / naprawy."
  • #5 19787416
    andnat
    Poziom 11  
    Niestety nic nie robiłem, najwidoczniej ten typ tak ma. Nie jest warta wysyłki po gwarancji do serwisu i opłaty za diagnozę, czy też jakieś naprawy.
REKLAMA