logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inwerter Volt sinusPro3000s - spalone tranzystory, błąd napięcia akumulatora

macinr 12 Wrz 2017 16:55 3627 8
REKLAMA
  • #1 16695412
    macinr
    Poziom 2  
    Witam
    Jakiś czas temu nabyłem Inwerter Solarny sinusPRO-3000S 48V firmy Volt.
    Po dwóch miesiącach działania nagle wywaliło zabezpieczenie w domu, po ponownym załączeniu (co było moim błędem) spłonęły tranzystory i dioda (to odpowiedz serwisu volt`a).
    Po naprawie podziałał trzy miesiące ponowna sytuacja czyli nagle brak prądu z przetwornicy.
    Tym razem nie załączałem bezpiecznika tylko ponownie uruchomiłem przetwornice z akumulatorów i nic ciemno...
    Po otworzeniu obudowy widok był nie ciekawy.
    Inwerter Volt sinusPro3000s - spalone tranzystory, błąd napięcia akumulatora

Wymieniłem sam cztery tranzystory które były zdeformowane(spłonęły), ale teraz po uruchomieniu wyświetla mi błąd opisany w instrukcji
    ---Nieprawidłowe napięcie akumulatora, zwarcie lub przegrzanie tranzystorów mosfet.
    Sprawdziłem napięcie aku.48,1v.
    Nie za bardzo wiem czego szukać i w którym kierunku, być może ktoś z forumowiczów pomoże.
    Jestem amatorem, ale lubię coś sam zrobić (popsuć)...
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 16695437
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    W 99% takich przypadków oprócz samych tranzystorów na radiatorze uszkadzają się również elementy z nimi współpracujące (diody, rezystory, driver itd.). Miernik w dłoń i do dzieła.
  • #3 16695863
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 526
    Coś musi być nie tak z tym inwerterem. Albo tranzystorów za mało na tę moc, albo zabezpieczenia zle skonfigurowane, albo coś z driver ami, że nie dają rady wysterować tak dużą liczbę Mosfetów.
  • REKLAMA
  • #4 16696181
    macinr
    Poziom 2  
    Zasadniczo to za późno zacząłem czytać o tej firmie i o tych przetwornicach.
    Werdykt serwisu był taki że do tranzystorów musiało się dostać napięcie zwrotne.
    Niestety, albo stety za przetwornica nie mam żadnego urządzenia które by równocześnie było podłączone do energetyki jak i do przetwornicy.
    Układ jest odizolowany (po prostu zrobiłem oddzielne gniazdka tylko podłączone do inwertera).
    Całą instalację przejrzałem i wyregulowałem (wszędzie w tym samym miejscu L\N\PE).
    Ale to już historia jutro rozmontuje po raz kolejny przetwornicę i będę szukał.
  • #5 16696299
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    No i zrobiłeś kolejny bląd. Nigdy nie podłącza się naprawiananego urządzenia do prądu nie mając pewności, że jest ok... Pamiętaj, że tranzystory nie lecą same od siebie, tylko jest jakiś powod, więc wymieniając tranzystory usuwasz skutek,nie powód, no i prawdopodobnie podłączając do prądu po wymianie pomięty(e) element(y) uszkodziły coś więce1j, albo i nie i wystarczy tylko znaleźć powód uwalenia tranzystorów , wyeleminować i będzie ok... Następnym razem tak nie rób, bo efekt może być taki, że wpierdzieli Ci wszystko z powortem i zaboli, bo nie wszystkie mosfety są tanie...
  • REKLAMA
  • #6 16696321
    Wlodek22
    Poziom 31  
    Ocena: 526
    Powód może być błachy, np słaby kontakt taśmy pomiędzy płytą sterowania , a blokiem Mosfetów. W efekcie otwarcie jednej połówki, przy jeszcze nie zamkniętej drugiej i zwarcie.
    Mam wersję 2000, wcześniej 2000s i nie raz zdarza ło mi się je przeciażać. Piszczały, przełączały, wyłączały, ale nic się nie paliło.
  • REKLAMA
  • #7 17465431
    rrobert95
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Proszę o informację jak pan naprawił inwerter.
    U mnie ta sama sytuacja, spłonęły te same tranzystory.
  • #8 20196956
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 650
    Trafił do mnie ten sam falownik z taką samą ustarką. Czy sama wymiana tranzystorów wystarcza? Jak uruchomić ładowarkę osobno, bez reszty układu?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z inwerterem solarnym sinusPRO-3000S 48V firmy Volt, który po dwóch miesiącach użytkowania spalił tranzystory i diodę, co potwierdził serwis. Po naprawie urządzenie działało przez trzy miesiące, a następnie ponownie wystąpił brak prądu. Użytkownik wymienił uszkodzone tranzystory, ale pojawił się błąd "Nieprawidłowe napięcie akumulatora". Forumowicze sugerują, że problem może leżeć w uszkodzeniu innych elementów współpracujących z tranzystorami, niewłaściwej konfiguracji zabezpieczeń lub słabym kontakcie w układzie. Wskazują również na konieczność dokładnego sprawdzenia całego układu przed ponownym podłączeniem do prądu, aby uniknąć dalszych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA