logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KDL-32S5600 - TV w trybie auto wyszukuje tylko kanały z zakresu UHF

wojtek.serv 30 Gru 2014 18:43 1242 8
REKLAMA
  • #1 14272528
    wojtek.serv
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Odbiornik pracuje w sieci kablowej w której występują programy analogowe rozsyłane w zakresach VHF1, VHF3 i UHF oraz multipleksy naziemne nadawane w zakresie VHF3. Wg relacji właściciela w pewnym momencie zniknęły multipleksy DVBT, pomoc techniczna operatora doradziła właścicielowi aby w menu strojenia zmienić kraj z PL np na Czechy i spróbować przeskanować. Rzekomo dało to efekt i TV jakiś czas funkcjonował poprawnie, po czym problem powrócił. Na chwilę obecną wygląda to tak że po resecie do ustawień fabrycznych przy inicjalizacji jest tylko menu wyboru języka, brak natomiast możliwości wyboru kraju a TV skanuje tylko zakres UHF (w analogu i w DVBT). W trybie analogowym po wejściu w ręczne strojenie można wybrać i zapamiętać wszystkie kanały, zarówno C jak i S i ostatecznie można by z tym żyć, ale nie da się wyszukać DVBT, bo tu można wybrać, nawet manualnie tylko kanał z zakresu UHF. W trybie serwisowym na razie nie grzebałem, może ktoś ma jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 14272672
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    A robiłeś aktualizacje TV? od tego bym zaczął.
  • REKLAMA
  • #3 14272723
    wojtek.serv
    Poziom 17  
    A możesz nieco doprecyzować wypowiedź?
  • REKLAMA
  • #5 14272954
    wojtek.serv
    Poziom 17  
    Akurat wcześniej już tam byłem i poprawki w nowszych wersjach softu nie mają nic wspólnego z opisanym problemem. Jedyna nadzieja w tym że aktualizacja być może naprawi błędy w "wysypanym" oprogramowaniu. Jeszcze nie próbowałem, nie mam sprzętu u siebie.
  • #6 14273073
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    wojtek.serv napisał:
    nie mam sprzętu u siebie.

To po co w ogóle zaczynasz temat, skoro nie możesz nic zrobić, nic sprawdzić, nic zmierzyć, odpowiedzieć konkretnie na pytania i ewentualne sugestie?
    Pytanie retoryczne.
  • REKLAMA
  • #7 14273213
    wojtek.serv
    Poziom 17  
    @mirex
    Wydaje mi się że forum ma służyć wymianie doświadczeń i wzajemnej pomocy. Założyłem temat ponieważ po długim wertowaniu forum nie znalazłem (być może źle szukałem) zbyt wielu podpowiedzi, a chciałem się przygotować mentalnie do następnego podejścia do tego sprzętu. Nie zabierałem go na warsztat ponieważ nie chciałem pozbawiać starszej osoby jedynego telewizora. Do mierzenia raczej nic w nim nie ma, jak będę wiedział coś więcej nie omieszkam napisać.
  • #8 14273404
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    wojtek.serv napisał:
    Wydaje mi się że forum ma służyć wymianie doświadczeń i wzajemnej pomocy.

Owszem, ale ma też pewne reguły. Wypracowane i spisane po coś przez lata istnienia forum. ;) Link poniżej.

wojtek.serv napisał:
    a chciałem się przygotować mentalnie do następnego podejścia do tego sprzętu

I mamy opowiadać bajery (teoretyczne) o wszystkich możliwych i niemożliwych przyczynach takiego zachowania?

No to dlaczego naczelnego bajeranta forum tu jeszcze nie widać? ;) Wzywamy do natychmiastowego stawiennictwa. ;)
  • #9 14275468
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    (':D') (':D')
    Cytat:
    naczelnego bajeranta forum tu jeszcze nie widać?
    Wzywamy do natychmiastowego stawiennictwa.

Bajki....To tylko... wnukom.
    Tutaj na foru ... objawiona prawda elektroniczna... w rozszerzonym wymiarze....
    dla początkujących i doświadczonych.

Teraz z okazji tej Nocy Sylwestrowej dla Wszystkich

SONY KDL-32S5600 - TV w trybie auto wyszukuje tylko kanały z zakresu UHF

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem SONY KDL-32S5600, który w trybie automatycznego wyszukiwania kanałów skanuje jedynie zakres UHF, pomijając VHF1 i VHF3, gdzie znajdują się programy analogowe oraz multipleksy DVBT. Po zmianie kraju w menu na Czechy, telewizor działał poprawnie przez pewien czas, ale problem powrócił. Po resecie do ustawień fabrycznych brak jest opcji wyboru kraju, a skanowanie ogranicza się do UHF. Użytkownik nie podjął jeszcze prób aktualizacji oprogramowania, ale ma nadzieję, że może to rozwiązać problem. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby najpierw spróbować aktualizacji oraz podkreślają znaczenie wymiany doświadczeń na forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA