Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak znaleźć adres IP pod którym jest kamera?

Artex ZUT 31 Gru 2014 12:57 5976 45
  • #1 31 Gru 2014 12:57
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    Mam problem z kamerą IP teoretycznie powinna być pod adresem 192.168.1.123 ale niestety jej tam nie ma ? w jaki sposób mozna ustalic jej adres? kamera to TR-WIPD122POE

  • #2 31 Gru 2014 13:13
    Maciek051996
    Poziom 27  

    Podaj model routera.
    Czy kamera ma podłączone zasilanie?

  • #3 31 Gru 2014 13:19
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    Router to Netia spot
    Kamera ma włączone zasilanie diody od karty sieciowej kamery migają , sprawdzałem również na innym kablu , bez zmian, usiłowałem znaleźć ten adres programem Wirles Network Watcher ale też jej nie wykrywa :(

  • #4 31 Gru 2014 13:32
    yazar
    Poziom 12  

    Zrób reset kamery (na pewno jest gdzieś otworek na spinacz). Wtedy będziesz pewien, że ma fabryczne ustawienia. Możesz też potem podpiąć kamerę bezpośrednio do kompa skrosowanym kablem pamiętając o ustawieniu z palca w kompie adresu sieciowego np 192.168.1.100.

  • #5 31 Gru 2014 13:37
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    Problem w tym że niestety nie ma jak to określiłeś otworku na spinacz również brak jakiegokolwiek przycisku który ewentualnie mógłby być resetem:(

  • #6 31 Gru 2014 13:41
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Producent nie przewidział jakiejś aplikacji (wizard-a) do wyszukiwania kamery w sieci?

  • #7 31 Gru 2014 13:48
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    Nie wiem mam tylko kamerę ( teoretycznie nową ) ale niestety na adresie z naklejki jej nie odnajduje

  • #8 31 Gru 2014 13:52
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak to jest jak się "chińczyka" kupuje. Masz jakiegoś manual-a?
    Przy poprawnym połączeniu powinna dostać adres IP z DHCP routera. Szukaj więc klientach DHCP na routerze i zalogujesz się przez ten adres IP który tam znajdziesz.

  • #9 31 Gru 2014 13:53
    Loker
    Poziom 37  

    Może od początku: jakie masz ustawienia sieci?

  • #11 31 Gru 2014 13:57
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    dokładniej o co pytasz pytając o ustawienia sieci?
    jesli o zakres adresowy to sieć pracuje w tym samym zakresie w jakim powinna teoretycznie byc kamera

  • #12 31 Gru 2014 14:01
    rikardo67
    Poziom 21  

    Artex ZUT napisał:
    Nie wiem mam tylko kamerę ( teoretycznie nową ) ale niestety na adresie z naklejki jej nie odnajduje

    Jeżeli połączysz się do niej z kompa kablem krosowanym, to powinieneś ustawić w kompie IP z tego zakresu np: w kamerce(adresie z naklejki) masz 192.168.1.123, to powinieneś mieć w kompie IP 192.168.1.100 lub powinieneś mieć sieć o adresacji 192.168.1.0/24 jeżeli masz inną adresacje na kamerce i inną na urządzeniu(kompie) z którego się próbujesz połączyć to na pewno się nie połączysz bez kombinacji (routing, forward, ew. VPN).
    EDIT
    Skoro łączysz sie do netia-spot to możesz podejrzeć jaki dostaje kamerka IP?

  • #13 31 Gru 2014 14:13
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    dzieki ale tyle to i wiem niestety mam siec dokładnie o adresie 192.168.1.0-254 czyli z zakresu teoretycznie w jakim powinna byc kamera ale jej tam nie ma i niestety na ruterze tez jej nie widać

  • #14 31 Gru 2014 14:15
    itadek
    Poziom 21  

    zainstaluj sobie kolego jakiś prosty program do przeszukiwania sieci i pokazania wszystkich aktywnych adresów IP.

  • #15 31 Gru 2014 14:18
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    np. jaki?
    szukałem Wirles Network Watcher ale też jej nie wykrywa

  • #16 31 Gru 2014 14:23
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Port po podłączeniu kamery do routera jest aktywny? Kamera ma podłączone zasilanie przez PoE czy zewnętrzny zasilacz?

  • #17 31 Gru 2014 14:29
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    zasilanie przez zasilacz port jest aktywny

  • #18 31 Gru 2014 14:35
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Przewód sieciowy oryginalny czy jakiś robiony?

  • #19 31 Gru 2014 14:38
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    Przewód oryginalny sprawdzony 100% dobry
    sorry jeśli cie urażę ale jeśli potrafisz pomóc wnieś do sprawy coś konkretnego a nie pytasz o pierdoły , tyle sprawdziłem za nim wszedłem na forum

  • #20 31 Gru 2014 14:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Właśnie to robię no ale jeżeli wiesz lepiej....

  • #21 31 Gru 2014 14:40
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    w tej chwili uruchomiłem Angry IP Scanner podałem zakres 192.168.0.0 do 192.168.10.254 obecnie przeszukał do 192.168. 4.130 i jej nie wykrył :(

    Dodano po 1 [minuty]:

    bez obrazy gdybym wiedział lepiej to by mnie tu nie było ale za nim tu wszedłem to sprawdziłem co mogłem kable zasilacze czylink jest aktywny itp

  • #22 31 Gru 2014 14:41
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Artex ZUT napisał:
    bez obrazy gdybym wiedział lepiej to by mnie tu nie było ale za nim tu wszedłem to sprawdziłem co mogłem kable zasilacze czylink jest aktywny itp

    Tylko skąd mam wiedzieć co zrobiłeś i jaki jest stan twojej wiedzy? Bierz pod uwagę że nie widzę twojej kamery ani komputera.

    Cytat:
    w tej chwili uruchomiłem Angry IP Scanner podałem zakres 192.168.0.0 do 192.168.10.254 obecnie przeszukał do 192.168. 4.130 i jej nie wykrył

    Sprawdzałeś w manualu jaki ustawiona jest adresacja kamery? Dynamic Ip czy może jakiś adres przypisany na stałe?

  • #23 31 Gru 2014 14:42
    bogiebog
    Specjalista Sieci, Internet

    Podłącz kamerę do portu lan komputera, port lan ustaw ręcznie na 192.168.33.33 255.255.255.0 reszta puste,
    Uruchom wireshark-iem przechwyt na porcie lan, uruchom kamerę, zobaczy czy są jakieś ramki z mac adresem innym od mac adresu karty sieciowej.

  • #24 31 Gru 2014 14:45
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    wystarczy poczytac poprzednie wpisy pisałem że jest link i że sprawdziłem kable
    Ale OK od początku kaera świeci , karta sieciowa w kamerze działa , link na ruterze zapala się i miga, program przeszukał zakres od 192.168.0.0 do 192.168.10.254 i niestety jej nie wykrył co jeszcze można sprawdzić?

  • #25 31 Gru 2014 14:48
    rikardo67
    Poziom 21  

    Artex ZUT napisał:
    Przewód oryginalny sprawdzony 100% dobry
    sorry jeśli cie urażę ale jeśli potrafisz pomóc wnieś do sprawy coś konkretnego a nie pytasz o pierdoły , tyle sprawdziłem za nim wszedłem na forum

    Zadałeś pytanie nie podajac zadnych danych, jak podłaczasz ta kamerke do czego i jakimi kablami jakie sa adresacje, a chcąc uzyskać pomoc to sa to podstawowe dane, przypuszcam ze bedąc na twoim miejscu(przy tej kamerce) nikt by ci żadnych pytań nie zadawał, no chyba że szukasz jakiegoś jasnowidza, jeżeli szukasz jasnowidza to pomylileś dział, wiec nie masz podstaw do wkurzania sie na zadajacych pytania, powinieneś byc wsciekły na siebie, że nie potrafisz opisać dokładnie swojego problemu
    Cytat:
    Jak znaleźć adres IP pod którym jest kamera?
    " co TY sam byś na to odpowiedział gdy w opisie nie ma nic??.

  • #26 31 Gru 2014 14:53
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    manuala nie czytałem bo niestety nie znam języka natomiast zgodnie z naklejka na kamerze ma przypisany adres 192.168.1.123

    Dodano po 3 [minuty]:

    OK może ja sie nie znam ale jak można podłaczyc inaczej kamerę IP jak kablem sieciowym do rutera lub switcha, podałem że teoretycznie kamera powinna byc pod adresem 192.168.1.123 i że mój zakres adresacji ten adres obejmuje i niestety kamery tam nie ma , również napisałem że link się świeci jest aktywny co więcej w takim razie mam podac abyc potrafił mi pomoc?

  • #27 31 Gru 2014 14:54
    rikardo67
    Poziom 21  

    Artex ZUT napisał:
    wystarczy poczytac poprzednie wpisy pisałem że jest link i że sprawdziłem kable
    Ale OK od początku kaera świeci , karta sieciowa w kamerze działa , link na ruterze zapala się i miga, program przeszukał zakres od 192.168.0.0 do 192.168.10.254 i niestety jej nie wykrył co jeszcze można sprawdzić?

    podłacz bespośrednio krosowanym kablem do kompa. Może jest walnięta, swiecenie diodek nie znaczy ze sprzet jest ok.
    EDIT
    I nie bedzie raczej tego IP 192.168.1.123 bo chyba koliduje z zakresem DHCP z netia-spot, a może się myle?

  • #28 31 Gru 2014 14:56
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    diody świecą zarówno na kamerze jak i na ruterze ale OK spróbuje do kompa bezpośrednio powiedz tylko jaki kabel masz na mysli pisząc "krosowanym"?

  • #30 31 Gru 2014 14:59
    Artex ZUT
    Poziom 10  

    raczej sie mylisz nie mam nic na tym adresie a zakres jest od 1 do 254

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME