logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadet: Silnik gaśnie po wymianie wałka, brak iskry na kopułce

Pioter2k 10 Maj 2005 20:44 3528 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak naprawić Opla Kadetta, który po wymianie wałka rozrządu zgasł i nie ma iskry na kopułce rozdzielacza?

Najpierw wymień palec rozdzielacza, a najlepiej razem z kopułką, bo zużyty palec lub wypalona kopułka mogą powodować brak iskry i nierówną pracę silnika [#1480999] [#1481032] [#1481181] Sprawdź też cienki kabelek instalacji LPG owinięty na przewodzie WN pierwszego cylindra albo podłączony do plusa cewki, bo jego przerwa lub zły styk potrafi odcinać przekaźnik gazu i powodować, że iskra pojawia się dopiero po poruszeniu przewodem [#1488687] [#1490787] [#1493455] Jeśli po poprawieniu palca, kopułki i kabli problem nadal wraca, najbardziej podejrzany jest moduł zapłonowy w aparacie zapłonowym i najlepiej podmienić go na sprawny egzemplarz [#1495530] [#1496065] [#1496700]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 1480431
    Pioter2k
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    ...witam silnik po wymianie wałka rozrzadu, szklanek i dzwigienek jakoś kulawo zaczął chodzić do dzisiaj, zaczeliśmy mu ustawiac zapłon na 10st. i zle chodził na maxa na Gazie. na benzynie jeszcze nie próbowałem z paru przyczyn technicznych dot. przewodów paliwowych. Ale nie w tym rzecz. chodzi sobie silniczek na wolnych, az tu nagle zgasł i nie chce sie odpalić :/. do kopułki z cewki leci sobie prąd, a od kopułki tylko na jednym gnieździe jest :/ odkreciłem kopułkę palec, rozdzielacza, na palcu widoczny brak jest tej blaszki gdyż kończy sie ok 3mm za krawedzią plastiku :/ myslicie ze po wymianie tego bedzie dobrze? :/

dzieki z góry za pomoc
  • Pomocny post
    #2 1480999
    dunqa
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    sprobuj wymienic palec kosztuje nie duzo.
  • Pomocny post
    #3 1481032
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    witam powinno być dobrze ale jak masz możliwość to wymień jeszcze kopulke bo jak stara kopułka juz jest a dasz nowy palec top dalej wypali i długo sie możesz nie nacieszyć, zalecane jest zawsze wymiona kopułki i palca razem :)
    Pozdrawiam
  • #4 1481090
    Pioter2k
    Poziom 16  
    pawelsiara74 napisał:
    witam powinno być dobrze ale jak masz możliwość to wymień jeszcze kopulke bo jak stara kopułka juz jest a dasz nowy palec top dalej wypali i długo się możesz nie nacieszyć, zalecane jest zawsze wymiona kopułki i palca razem :)
    Pozdrawiam

...no weśta mnie trzymta :// ja pierdziele znów jakieś koszta nowe :// a jak kopułkę dokupie po tygodniu to chyba nie bedzie az tak zle co? i czy te objawy ze nierowno chodzi i ze nie przepala gazu to było tym spowodowane?

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 1481181
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam no nie powinno ale jezeli kopułak jest juz wypalona to moze ja dalej wypalać sparwdx jak wygląda kopułka od srodka ja nie mówie że musisz wymienic kopułke ale jest wskazane chyba ze niedawno była wymieniana ale dobrze jest wymienić razem z palcem, a co do przepalania gazu to mozliwe ople maja to do siebie że musza miec dobra mkopułke i palec...... wymieć to i będziemy widzieli co będzie sie działo jak juz będziesz rozkręcał aparat zapłonowy to spardź kable ktore ida do modułu czy nie są zasniedziałe czasem i czy nie sa przetarte w miejscu gdzie wchodzą do aparatu czesto lubią sie tam przetrzeć....
    narazie to chyba było by na tyle jak wymienisz to pisz co i jak
    Pozdrawiam i powodzenia
  • #6 1481209
    Pioter2k
    Poziom 16  
    słuchaj kable sa oki nawet zadbane :) sprawdzaliśmy dziś pokolei je. i wyciągaliśmy z kopułki itd. i teraz nie wiem jaki kabel w jakie gniazdo :// porażka. może ktoś podpowiedzieć zeby nie było zonka przy zakładaniu :/
  • Pomocny post
    #7 1481962
    Adam700
    Poziom 22  
    Ocena: 61
    kable zakladasz po dlugosci ich jak pasuja przeciez maja odpowiednie dlugosci.oj Pioter pioter:)
  • Pomocny post
    #8 1483199
    Adam700
    Poziom 22  
    no i jak tam panie PIOTER2k?
    dziala?
  • #9 1484362
    Pioter2k
    Poziom 16  
    Adam700 napisał:
    no i jak tam panie PIOTER2k?
    dziala?

...co ja dziś miałem przeboje z tym autem to poezja :// a wiec tak wymieniłem kopułkę i palec za jednym razem - wyszło 56zł no ale cóż. założyliśmy i nic - nie ma iskry na kopułce nadal. :/ już wtedy sie wkurzyłem. kabel od cewki od kopułki miał iskre, ale jak podłączyliśmy ją to nie dawała :/ na tym kablu od cewki był jeszcze przyczepiony od gazu taki kabelek niby indukcyjny czy h... wie co i jak załączam zapłon to on powinien cyknąć. itd. wiec wzieliśmy nowy kabel wymienilismy i iskra sie pojawiła, ale mózg - mechanik z rocznika 45' :P popiepszył gniazda i silnik był mułowaty - pochrzanił kable :/ co ja sie miałem z tymi mechanikami :// pytanie pierwsze jak powinny iść kable patrzac na kopułkę od czoła kopułki - górny bolec prawy to jest 1szy tłok, dolny prawy to czwarty, dolny lewy to trzeci, i lewy górny drugi? czy jak? może ktoś podpowiedzieć zebym sobie wkoncu ustawił to dobrze :/ bo ja tam jestem przezorny i chciałem zaznaczyc a mechanik dziadek benek :) powiedział "...to jest stary silnik ja mam go w jednym palcu tu sie zakłada tak i tak i musi grac -Poraszka":-) ale wkoncu jakoś pomyślał ze on kreci sie w inną strone i załozył chyba poprawnie, bo potem było tylko w piz** i na gaz :) Choć miałem potem problem z odpalaniem, gdyż kabelek ten niby indukcyjny musi być w pobliżu kabla z cewki zależność przy odpalaniu na gazie - stary cewkowy kabel wraz z tym od gazu wisi obok tego podmienionego i w czasie zapłonu cyka - wiec narazie gra :) kurde popierdułka na maxa z tym wszystkim :( chętnie lookne w jakiś opis jak tam ustawić :( pozdrawiam

Ps. kiedyś jak go gasiłem to przekrecałem kluczyk i gasł szybko, a teraz jeszcze sekunde pokreci sie wał :/ dziwna sprawa - pomocy
  • Pomocny post
    #10 1488687
    Adam700
    Poziom 22  
    ten cieniutki kabelek w zasadzie powinien byc podlaczony do + cewki zaplonowej z tym ze z tym podlaczeniem jest roznie i po podlaczeniu do + cewki robi zwarcie i odcina zaplon i dlatego gazownicy podlaczaja go w ten sposób okrecajac spiralnie na przewodzie WN pierwszego tloka i okrecajac go izolacja.twoje ciezkie palenie moze byc spowodowane niewlasciwym polaczeniem tego kabelka, sprawdz zaplon
  • #11 1490731
    Pioter2k
    Poziom 16  
    Adam700 napisał:
    ten cieniutki kabelek w zasadzie powinien byc podlaczony do + cewki zaplonowej z tym ze z tym podlaczeniem jest roznie i po podlaczeniu do + cewki robi zwarcie i odcina zaplon i dlatego gazownicy podlaczaja go w ten sposób okrecajac spiralnie na przewodzie WN pierwszego tloka i okrecajac go izolacja.twoje ciezkie palenie moze byc spowodowane niewlasciwym polaczeniem tego kabelka, sprawdz zaplon

tzn. on jest podłączony od cewki do kopułki tzn zaklejony :// i nie wiem czy to ma byc tak :/
  • Pomocny post
    #12 1490787
    Adam700
    Poziom 22  
    jezeli jest on od LPG to powinien byc od instalacji do cewki (do jej plusa)a jezeli jest do kopoulki to dziwne.wez go przeciagnij od instalcji LPG z ktorej wychodzi do cewki do jej + a jak nie bedzie palil z gazu to okrec go zwój przy zwoju tak jak na cewce na przewodzie WN pierwszego cylindra i zaklej porzadnie izolacja
  • #13 1490845
    Pioter2k
    Poziom 16  
    Adam700 napisał:
    jezeli jest on od LPG to powinien byc od instalacji do cewki (do jej plusa)a jezeli jest do kopoulki to dziwne.wez go przeciagnij od instalcji LPG z ktorej wychodzi do cewki do jej + a jak nie bedzie palil z gazu to okrec go zwój przy zwoju tak jak na cewce na przewodzie WN pierwszego cylindra i zaklej porzadnie izolacja

...mówisz do pierwszego cylindra? bo obecnie on jest zaklejony na gł. przewodzie od cewki do kopułki :// i tak zwykle działał :// ale po myciu silnika przez pewnych ciuli to wyszło jak wyszło, że zalali mi przekaźnik od rozrusznika i pewnie ten kabel też wraz z tym oklejonym i dzieją sie cuda :/
  • #14 1491330
    Adam700
    Poziom 22  
    na pierwszy cylinder
  • #15 1493306
    Pioter2k
    Poziom 16  
    ...hmmm sprawdzałem połączenia itd. ale jedno jest dziwne. jak mam włączony zapłon, ruszam kabel od cewki do kopułki, na nim jest nawiniety ten kabelek w 10 zwoi i wtedy on załącza gaz słychać takie cyknięcie i wtedy czasem mi odpali a czasem nie - zwykle musze go długo krecić rozrusznikiem żeby był efekt, choć zwykle to mi aku siada :// Następny problem jest taki że jak załącze zapłon to dioda od gazu zielona sie pali ok 4-5sekund a potem gaśnie zupełnie :// i nie wiem co teraz sie dzieje. Podejrzewam, że mechaniole myjąc silnik coś zalali i teraz sie dzieją takie rzeczy. kolega co mi auto sprzedał mówił ze jeśli przekrece kluczyk i nie bede krecił to po chwili zapali sie żółta dioda a takowa sie nie zapala tylko gaśnie zielona :// i jest ciemno. Po odpaleniu silnik chodzi nie gaśnie lecz gdy go zgasze to jesli go odpalam i jest gorący trudno jest go znów załączyć :( już nie wiem co mam zrobić z tą elektryką.

pomóżcie
  • Pomocny post
    #16 1493455
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam jeżeli chodzi o ten kabelek owinięty na przewodzie WN który włancza przekaxnik od gazu to jeżli nie będzie iskry to nie właczy przekaźnika i wszystko moze tak sie dziac że nie ma iskry
    Pozdrawiam
  • #17 1493463
    Pioter2k
    Poziom 16  
    pawelsiara74 napisał:
    witam jeżeli chodzi o ten kabelek owinięty na przewodzie WN który włącza przekaxnik od gazu to jeżli nie będzie iskry to nie właczy przekaźnika i wszystko moze tak się dziac że nie ma iskry
    Pozdrawiam

...hmmm ale dlaczego jak ja ruszam ten kabel WN z tym owinietym to on zaskakuje dopiero ? chyba powinien odrazu przy włączeniu zapłonu nie? i kwestia ze jak nim ruszam to zaczyna cykac jakiś stycznik od gazu i w środku tak samo dioda zielona miga jak ruszam. no i przy zapłonie właczonym po 4-5 sekundach ona gaśnie nawet gdy nie ruszam :// to jest problem :(
  • #18 1495004
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    trudno określić co jest na 100% tak jak sie tego nie widzi ale z tego co piszesz to moze jest cos przerwane i jak ruszasz to łączy wygląda na to jak by cos tam nie styklało
    Pozdrawiam
  • #19 1495486
    Pioter2k
    Poziom 16  
    pawelsiara74 napisał:
    trudno określić co jest na 100% tak jak się tego nie widzi ale z tego co piszesz to moze jest cos przerwane i jak ruszasz to łączy wygląda na to jak by cos tam nie styklało
    Pozdrawiam

...dzisiaj pojechałem do pracy, zgasiłem go i żeby sprawdzić odpalam odrazu i znów to samo, ledwo sie obraca rozrusznik :/ podładowałem go, po 6h wstawiłem, odpalił za 2 drugim, bez żadnego ale, przejechałem 15km, kolega miał zejsć z miernikiem, ja zgasiłem grata no i oczywiście już ledwo kręcił :// sprawdził napięcie na aku - 12.6V. Sąsiad podłączył na kable do swojego auta i kręce ...oczywiście nic nie dało kaplica :/ zdenerwowałem sie - co sie dzieje z tym autem :( jak załapie to pali, a jak juz stane to kaplica :(
  • Pomocny post
    #20 1495530
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam no koelga miał dokładnie to samo jak palił to palił a jak zgasił i nie zapalił to juz kaplica ale odczekał pare godzin czy godzinke i zaplił no i też szukaliśmy we wszytskim wszystkie kalble sparwdziliśmy połączenia itd... i na końcu okazało się że moduł wzieliśmy od kumopla moduł na podmiane i samochód jak nowy ja na twoim miejscu podmienił bym moduł
    Pozdrawiam
  • #21 1495642
    Pioter2k
    Poziom 16  
    pawelsiara74 napisał:
    witam no koelga miał dokładnie to samo jak palił to palił a jak zgasił i nie zapalił to juz kaplica ale odczekał pare godzin czy godzinke i zaplił no i też szukaliśmy we wszytskim wszystkie kalble sparwdziliśmy połączenia itd... i na końcu okazało się że moduł wzieliśmy od kumopla moduł na podmiane i samochód jak nowy ja na twoim miejscu podmienił bym moduł
    Pozdrawiam

...tzn jaki moduł? gdzie on sie znajduje? najlepiej prosze o jakieś foto - bo mnei krew zalewa :(
  • Pomocny post
    #22 1496065
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam chodzi o moduł który znajduje sie w aparacie zapołonowym jest to taki prostokąt kable które ida do aparatu zapłonowego sa do niego podpięte
    niestety nie mam foto modułu
    Pozdrawiam
  • #23 1496311
    Pioter2k
    Poziom 16  
    pawelsiara74 napisał:
    witam chodzi o moduł który znajduje się w aparacie zapołonowym jest to taki prostokąt kable które ida do aparatu zapłonowego sa do niego podpięte
    niestety nie mam foto modułu
    Pozdrawiam

...hmmm czy chodzi o ten kabel z kopułki do tego jakby transformatorka? z jednym bolcem, takim jak jest w kopułce i na dole jest wciśnięty plastik z czterema przewodami? dobrze kojarzę? jeśli jest walnięty to tylko podmianka jest możliwa, czy elektryk to może sprawdzić czy jest ok czy musze mieć dodatkowy? Pytanko jeszcze z innej beczki czy używany też można użyć czy lepiej nowy kupić jeśli jest walnięty?
  • Pomocny post
    #24 1496700
    Adam700
    Poziom 22  
    jesli chodzi o modul to nowy duzo kosztuje a stary jak to stary(dzis dziala jutro nie), najlepiej jak zmienisz kable WN na nowe i ten cienki kabelek ktory idzie nawiniety na przewod WN najlepiej zastap innym(moze jest pekniety w srodku)nawin i zaizoluj na nowo, a jezeli chodzi o zalaczenie zielonej diody na kilka sekund po wlaczeniu zaplonu to jest to normalne(tak jak ja masz instalacje gazowa IIgeneracji i w niej po wlaczeniu zaplonu centralka czyli to ustrojstwo ze swiecacymi sie diodami podaje prad na zawor przy parowniku a ze na podanie pradu i dawki gazu ma okreslona dlugosc czasu dlatego po kilku sekundach sie wylacza jezeli nie uruchomisz silnika.wszystko po to ze jak zapomnisz wylaczyc zaplonu zeby gaz z butli ci sie nie ulatnial)
  • #25 1497238
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam Ty chyba mówisz o cewce a mi chodzi o moduł moduł znajduje sie pod kopułką jest to taki mały prostokącik tak mniej więcej ok 8cm x 3cm grubośc ok 1cm kolor przewaznie czarny ale widziałem tez popielate na srodku tego modułu jest taka kropka o to mi chodzi ale nowy t raczej zadrogi żeby kupić a nie byc pewnym na 100% ze to to siedzi pasowało by podmienić z innego samochodujezeli masz taka możliwość a jak nie to jedź na szrot jakis i dogadaj sie z gościem że chcesz na wypróbowanie np na tydzień i bedziesz widział co sie będzie działo dasz mu najwyżej jakś zaliczkę gdyby się bał dać mi jest trudo tak powiedzic co u Ciebie siedzi ale jak juz pisałem miałem podobny przypadek i była to wina modułu i tez wzieliśmy z innego samochodu na podmiane i potwierdziły się nasze przewidywania
    pozdrawiam i powodzenia
  • Pomocny post
    #28 1503281
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam żółty kolor to dobry kolor jak jest czerwona kropka to jest źle tzn on na czerwonej kropce może jeździć ale jak kropka się robi czerwona(różowa) to oznacza tak jak by zużycie modułu aż w końcu go trafi dużo modułów już wymieniałem i kazdy który był zły miał kropke koloru czerwonego tzn taki czerwony mieszany z różowym
    Posprawdzaj jeszcze kable które ida do modułu żeby był dobry styk przeważnie tam one są zaśniedziałe i sprawdź na łączeniu z aparatem tzn w tym miejscu w którym wchodzą w aparat ostatnio miałęm kadeta miał tam przetarty kabel i nieraz dotykał masy i opelek niechodził a na pych go wziołem to zapalił ale prawdopodobnie dlatego ze silnikiem zerwało i kabel przestał dotykac obudowy po wymianie kabli wszystko juz jest ok :)
    Pozdrwiam
  • #29 1503962
    Pioter2k
    Poziom 16  
    pawelsiara74 napisał:
    witam żółty kolor to dobry kolor jak jest czerwona kropka to jest źle tzn on na czerwonej kropce może jeździć ale jak kropka się robi czerwona(różowa) to oznacza tak jak by zużycie modułu aż w końcu go trafi dużo modułów już wymieniałem i kazdy który był zły miał kropke koloru czerwonego tzn taki czerwony mieszany z różowym
    Posprawdzaj jeszcze kable które ida do modułu żeby był dobry styk przeważnie tam one są zaśniedziałe i sprawdź na łączeniu z aparatem tzn w tym miejscu w którym wchodzą w aparat ostatnio miałęm kadeta miał tam przetarty kabel i nieraz dotykał masy i opelek niechodził a na pych go wziołem to zapalił ale prawdopodobnie dlatego ze silnikiem zerwało i kabel przestał dotykac obudowy po wymianie kabli wszystko juz jest ok :)
    Pozdrwiam

..sprawdziłem kropka jest żółta, aku jest znów wyczerpany ?!? :/ wczyściłem świece i przewody masy i co sie okazało alternator jakoś słabo był zamocowany i teraz mam zagadkę przy max naciągnięciu jak przykręce to i tak mi sie obluzuje na śrubie przy silniku :/ i teraz nie wiem jak sobie z tym poradzić:/ są tam dwie podkładki [napewno to nie metal]ale one jakieś pęknięte do połowy - porażka. ażeby nawet się tam dostać to albo trzeba odkręcić osłone od koła rozrządu albo zdjąć alternator. Co jeszcze sie popsuje w tym aucie moze ktoś mi powiedzieć? :/
  • #30 1506052
    Adam700
    Poziom 22  
    najwyrazniej zuzyte mocowanie alternatora.wymienic na nowe, a co sie popsuje to sam nie wiem bo swoim jezdze bo jezdze a co bedzie jutro...:(
    Przestan pioter2k:)
    bo zaraz zejde do garazu i zaczne robic gruntowny scan pojazdu:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Silnik Opel Kadet po wymianie wałka rozrządu, szklanek i dźwigni pracuje nierówno, gaśnie i nie chce odpalić. Brak iskry na kopułce rozdzielacza spowodowany jest uszkodzonym palcem rozdzielacza, który kończy się za krawędzią plastiku, co wymaga wymiany. Zalecana jest także wymiana kopułki wraz z palcem, gdyż stara kopułka może dalej wypalać nowy palec. Problemy z zapłonem mogą wynikać również z uszkodzonych lub przetartych kabli wysokiego napięcia (WN) oraz złych połączeń, szczególnie przy module zapłonowym umieszczonym pod kopułką. W instalacji LPG istotny jest cienki kabelek indukcyjny nawinięty na przewód WN pierwszego cylindra, który steruje przekaźnikiem gazu i musi być prawidłowo podłączony do plusa cewki zapłonowej lub odpowiednio owinięty wokół przewodu WN. Problemy z odpalaniem i gaśnięciem mogą być także spowodowane uszkodzonym modułem zapłonowym, który można podmienić z innego pojazdu. Dodatkowo, słabe mocowanie alternatora i zużyte elementy mocujące mogą wpływać na napięcie akumulatora i pracę silnika. Zaleca się dokładne sprawdzenie i wymianę uszkodzonych kabli, poprawę połączeń elektrycznych, czyszczenie styków oraz kontrolę uszczelki pod kolektorem, która może powodować nieregularne obroty i problemy z przełączaniem na gaz. Po wymianie elementów hydraulicznych rozrządu należy odczekać przed uruchomieniem silnika, aby uniknąć uszkodzenia popychaczy hydraulicznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA