Proszę o pomoc bo zaczyna mi znowu para lecieć uszami. Nie wolno mi używać VLA. Mam stworzyć macierz trójkątną za pomocą malloc w której każdy element styka się z każdym, najprościej to wyjaśnić dla korelacji.
Tworzę strukturę z macierzą wskaźników:
struct struktura{
float ** tablica;
int liczba
}struktura;
I teraz poza main, w funkcji chcę alokować pamięć do takiej tablicy. A właściwie do tablic. W zilustrowanym przykładzie będzie ich pięć, ale liczbę określa użytkownik.
Oto moje problemy z tym związane:
1. jak alokować pamięć do takiej tablicy, jak na razie robię to tak:
Szczerze mówiąc, nie wiem czy to robię dobrze.
2. mój największy problem jest taki - alokuję pamięć ale chcę mieć bardzo specyficzne odwołania do elementów tworzonych tablic:
tablica[1] ma mieć nast element i w tej kolejności mają być: tablica[1][5], tablica[1][4], tablica[1][3], tablica[1][2] i tablica[1][0]
tablica[2] ma mieć następujące elementy: tablica[2][5], tablica[2][4], tablica[2][3], tablica[2][0]
tablica[3] ma mieć: tablica[3][5], tablica[3][4], tablica[3][0]
tablica[4] ma mieć tablica[4][5] i tablica[4][0]
tablica[5] ma mieć tablica[5][0]
Adresy tych elementów odpowiadają elementom, których korelacje mają być zawarte w danym miejscu w tablicy. Element z drugim indeksem 0 zawiera odchylenie standardowe danego elementu.
Może to jest niejasne co piszę.
Więc jeszcze raz, może prościej.
- Jak przydzielać pamięć funkcją malloc jak chcę mieć w strukturze tablicę wskaźników do tablic gdzie każda ma długość o jeden mniejszą od poprzedniej.
- Jak przebiega domyślne numerowanie tablic stworzonych funkcją malloc. Czy zawsze ta numeracja idzie o zera?
Kod: text
Tworzę strukturę z macierzą wskaźników:
struct struktura{
float ** tablica;
int liczba
}struktura;
I teraz poza main, w funkcji chcę alokować pamięć do takiej tablicy. A właściwie do tablic. W zilustrowanym przykładzie będzie ich pięć, ale liczbę określa użytkownik.
Oto moje problemy z tym związane:
1. jak alokować pamięć do takiej tablicy, jak na razie robię to tak:
Kod: text
Szczerze mówiąc, nie wiem czy to robię dobrze.
2. mój największy problem jest taki - alokuję pamięć ale chcę mieć bardzo specyficzne odwołania do elementów tworzonych tablic:
tablica[1] ma mieć nast element i w tej kolejności mają być: tablica[1][5], tablica[1][4], tablica[1][3], tablica[1][2] i tablica[1][0]
tablica[2] ma mieć następujące elementy: tablica[2][5], tablica[2][4], tablica[2][3], tablica[2][0]
tablica[3] ma mieć: tablica[3][5], tablica[3][4], tablica[3][0]
tablica[4] ma mieć tablica[4][5] i tablica[4][0]
tablica[5] ma mieć tablica[5][0]
Adresy tych elementów odpowiadają elementom, których korelacje mają być zawarte w danym miejscu w tablicy. Element z drugim indeksem 0 zawiera odchylenie standardowe danego elementu.
Może to jest niejasne co piszę.
Więc jeszcze raz, może prościej.
- Jak przydzielać pamięć funkcją malloc jak chcę mieć w strukturze tablicę wskaźników do tablic gdzie każda ma długość o jeden mniejszą od poprzedniej.
- Jak przebiega domyślne numerowanie tablic stworzonych funkcją malloc. Czy zawsze ta numeracja idzie o zera?