Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Potrzebny zasilacz symetryczny.

mchudy 01 Sty 2015 16:40 1419 28
  • #1 01 Sty 2015 16:40
    mchudy
    Poziom 7  

    Witam.
    Posiadam złożony kit j-45 (Jabel)-wzmacniacz 2x25W i potrzebuję do niego zasilacza symetrycznego.
    Z tego co jest napisane napięcie powinno wynosić 18V i nie przekraczać 20.
    Posiadam trafo TST50/029 i nie jestem pewien czy wystarczy, a jeśli jest dobry to co dalej zrobić?

    0 28
  • #2 01 Sty 2015 16:57
    DJ_Dexinter
    Poziom 27  

    Widzę, że elektroda pomaga teraz wszystkim bez względu na stan posiadanej wiedzy, to i ja się przyłączę :)

    TST50/029 ma dwa uzwojenia - każde po 15V i wydajności pradowej 1,67 A
    1. Łączymy oba uzwojenia szeregowo i uzyskujemy jedno długie z odczepem w środku (miejsce łączenia dwóch uzwojeń)
    2.Korzystamy ze schematu na klasyczny zasilacz symetryczny. Wykorzystaj mostek 5-10A i kondensatory 4700uF na napięcie 30V (lub wyższe).
    3.Napięcie na wyjściu będzie wynosiło około +/-21V, więc uwzględniając spadki anpięcia będzie na granicy tego, czego potrzebujesz. Jednak dla pewnosci zastosowałbym transformator TS50/47 lub TS60/12, oba mają 2 uzwojenia po 13,5V, co da Ci bezpieczne +/- 19V, nie będzie strachu, że przekroczysz napiecie graniczne układu.

    0
  • #4 01 Sty 2015 18:19
    mchudy
    Poziom 7  

    A jest jakaś bezpieczna możliwość użycia tego mojego transformatora? Bo w końcu to dodatkowe koszty :/

    0
  • #5 01 Sty 2015 18:57
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Odwinąć z uzw. wtórnych do uzyskania 2x 13VAC.

    0
  • #6 01 Sty 2015 19:48
    mchudy
    Poziom 7  

    Właśnie się tak zastanawiam- transformator jest 2x15V, a ten kit zbudowany na 2xtda2040, czyli w sumie napięcie będzie trochę za małe jeśli dobrze myślę.

    0
  • #7 01 Sty 2015 20:58
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    A z napięcia 15VAC jakie napięcie otrzymamy po prostowniku na kondensatorach filtra?
    Zalecam doczytać nieco teorii - to są "podstawy podstaw".

    0
  • #8 01 Sty 2015 22:33
    Oprysk Stonki
    Poziom 29  

    trymer01 napisał:
    Odwinąć z uzw. wtórnych do uzyskania 2x 13VAC.

    No to odwijaj, jak część może być "pod spodem". I zachowaj jeszcze symetrię napięc!
    Jeżeli napięcie wyjściowe owego trafa to 2x15V to napięcie na C filtru wyniesie max 21V, nie uwzgledniłem spadku napięcia na mostku. TDA2040 to zniesie, bez obaw, TDA2030 już nie. No chyba, że TDA2030A. Zniesie, bo katalogowo podane jest napięcie podczas pracy a nie bez wysterowania; wtedy może być wyższe. Przy wysterowaniu nieco spadnie.
    Ale jeżeli obawia się, to szeregowo z każdą gałęzią zasilania może wprzęgnąć jedną lub dwie diody. To radykalnie pomoże.
    Radykalna opcja bez pchania się w jakieś gigantyczne koszty to zamontować TDA2050.
    Moderowany przez trymer01:

    Uzwojenie wtórne pod pierwotnym? - w toroidzie?
    A o tolerancji napięcia sieciowego kolega słyszał? - bo wyżej o tym wspomniano, i namawianie autora tematu do przekroczenia napięcia zasilania ponad "Absolute maximum" nosi znamiona porady szkodliwej.
    Zalecam czytanie ze zrozumieniem, zmianę tonu i każdorazowe przemyślenie własnych rad przed ich tu udzielaniem.

    0
  • #9 01 Sty 2015 23:34
    mchudy
    Poziom 7  

    trymer01 napisał:
    A z napięcia 15VAC jakie napięcie otrzymamy po prostowniku na kondensatorach filtra?
    Zalecam doczytać nieco teorii - to są "podstawy podstaw".

    No niestety człowiek uczy się całe życie :) . Zatem prosiłbym o nakierowanie do źródła, w którym poznam te "podstawy podstaw"

    0
  • #10 01 Sty 2015 23:48
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Np. http://ea.elportal.pl/zasilacze.html
    W sieci jest wszystko, tylko trzeba poszukać - wykazać nieco inicjatywy.

    Proszę pamiętać, że napięcie transformatorów katalogowe jest podawane przy obciążeniu znamionowym prądem. Na biegu luzem taki transformator ma zawsze napięcie większe od znamionowego - tutaj dla tego transformatora wyniesie co najmniej 2x16V albo i więcej.
    Decyduje o tym t.zw. rezystancja wewnętrzna transformatora (to pojęcie wyjaśniono w materiale do którego link podałem wyżej).
    Z tego powodu stanowczo odradzam jego użycie do zasilania TDA2040, gdyż biorąc jeszcze pod uwagę możliwy wzrost napięcia sieci o 10% może okazać się że napięcie zasilania na kondensatorach filtra może wynieść nawet blisko 24V, co może być zabójcze dla TDA2040.

    0
  • #11 02 Sty 2015 00:03
    krru
    Poziom 32  

    Przede wszystkim masz za słaby transformator. Moc trafa powinna być dwa razy większa niż maksymalna moc wyjściowa wzmacniacza. Masz 2*25W = 50W więc potrzebujesz trafo na 100W. Oczywiście, o ile nie będziesz się bawił na pełną moc to będzie działać i z 50W.

    0
  • #12 02 Sty 2015 00:14
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    krru napisał:
    Przede wszystkim masz za słaby transformator. Moc trafa powinna być dwa razy większa niż maksymalna moc wyjściowa wzmacniacza. Masz 2*25W = 50W więc potrzebujesz trafo na 100W. Oczywiście, o ile nie będziesz się bawił na pełną moc to będzie działać i z 50W.

    To nieprawda.
    Ewentualnie można mówić o 1,5x większej mocy - wg "starej szkoły" transformator powinien mieć moc taką jaką może max. pobrać wzmacniacz, a zakładając jego sprawność na 66% (umownie) otrzymamy że dla Pwy=25W, moc pobierana wyniesie P=25/0,66=37,5W=1,5 x Pwy.
    Wg "nowej szkoły" całkowicie wystarcza transformator o mocy Pwy (nie dotyczy wzmacniaczy np. gitarowych), a wszystkie współczesne wzmacniacze fabryczne mają zasilacze o mocy ciągłej wielokrotnie mniejszej od deklarowanej Pwy.
    Wzmacniacz to nie generator sinusa, muzyka ma charakter impulsowy, pełna moc wyjściowa pojawia się w impulsach, przy czym spore znaczenie mają odpowiedniej pojemności kondensatory filtrujące zasilacza, "sztywność" (czyli jak najmniejsza Rwewn) transformatora, który też można chwilowo przeciążyć.
    Proszę nie wywoływać kolejnej niekończącej się dyskusji na ten temat!

    0
  • #13 02 Sty 2015 00:23
    Oprysk Stonki
    Poziom 29  

    trymer01 napisał:
    Uzwojenie wtórne pod pierwotnym? -]

    A kto tak napisał i gdzie to wyczytał? Cały czas piszę o wtórym. Pal sześc, jak trafo jest nawijane bifilarnie, wtedy można sobie odwijać bez przeszkód taką samą ilośc uzwojenia. Ale przeważnie nie jest tak słodko, jedno uzwojenie wtórne jest pod drugim. I radź pan Panie Premierze, co teraz? A przypominam, że symetria napięć tutaj znaczenie ma znaczenie ogromne.:lol:Zdejmować górne aby dobrać się do tego poniżej? Nie no, opcja jest, zdjąć część jednego i całość przerobić na zasilanie napięciem pojedynczym, TDA20xx oferują taką możliwość. To nawet bezpieczniejsze dla głośnika.
    trymer01 napisał:

    Proszę pamiętać, że napięcie transformatorów katalogowe jest podawane przy obciążeniu znamionowym prądem.

    Nie dla toroidów.
    Moderowany przez trymer01:

    Skoro wtórne nie są nawinięte bifilarnie ale jedno pod drugim, to jak uzyskano ową symetrię o ogromnym znaczeniu? - zwłaszcza pod obciążeniem?
    Jedna bzdura goni drugą, bo jest ich więcej.
    A prosiłem o przemyślenie - teraz zalecę na tydzień odpoczynek od forum.

    0
  • #14 02 Sty 2015 10:49
    mchudy
    Poziom 7  

    trymer01 dzięki za przypomnienie, zupełnie zapomniałem o napięciu skutecznym ;)
    A właśnie, ten kit posiada oddzielne zasilanie dla dwóch wzmacniaczy, czyli potrzebuję 2 razy większy transformator??

    0
  • #15 02 Sty 2015 13:08
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Nie.
    Do zasilania tego całego zestawu należy zastosować transformator o mocy min. 50VA albo większej.
    50VA to optimum, 80VA - lepiej pod wzgl. technicznym, ale to rozwiązanie droższe, 100VA - można, ale to rozrzutność, większa moc - to bez sensu.
    Chyba, że masz transformator dużej mocy, który leży i kurzy się - nawet 500VA - można go tu użyć. Ale absolutnie nie musisz - jak radzono wyżej - bo zupełnie wystarczy 50VA.

    0
  • #16 02 Sty 2015 22:35
    L_M
    Poziom 32  

    Myślę że do tego transformatora TST50/029 żeby w nim nic nie przerabiać(nie odwijać uzwojeń)można by było zastosować zamiast TDA 2040 układ TDA 2050 który ma tą samą aplikację ale napięcie Uccmax=+/-25V i jest stosunkowo tani.

    Moderowany przez trymer01:

    A o co prosi autor tematu, który posiada kit na 2x TDA2040?
    Czy on chce dopasować gotowy zestaw do transformatora, czy odwrotnie?
    To porada nie na temat - Regulamin, pkt.3.1.11.

    0
  • #17 03 Sty 2015 19:51
    mchudy
    Poziom 7  

    Potrzebny zasilacz symetryczny.
    jest to ts 50/47, między zaciskami 1,2 i 3,4 rezystancja wynosi 21 Ohm a 1',4' 1 Ohm
    czyli 1.2 i 3.4 to uzwojenie pierwotne?
    i jeżeli chcę włączyć go do układu to 4' idzie do + w mostku, 1' do - i zwora 2',3' jest jako 0?
    Natomiast które wejścia idą do napięcia z gniazdka?

    0
  • #18 03 Sty 2015 20:42
    L_M
    Poziom 32  

    Moja porada może i nie bardzo jest na temat bo autor rzeczywiście chciał zmniejszyć napięcie na transformatorze co w tym przypadku jest zadaniem trudnym ,ale moim zdaniem zamiana układu TdA2040 na TDA2050 jest rozwiązaniem bardziej ekonomicznym.Układy kosztują 10-15zł za 2 szt. a transformator tst50/029 55-67zł o czym być może autor nie pomyślał.

    0
  • #19 04 Sty 2015 14:11
    mchudy
    Poziom 7  

    Chyba transformator ten jest jest z czegoś wyjęty, styki ma pozamieniane, nawet nie wiem co z nim zrobić :(

    0
  • #20 04 Sty 2015 17:14
    L_M
    Poziom 32  

    Spróbuj transformator TS50/47 połączyć w ten sposób 230V( 1-4 )__(2-3) zworka ,13,5V( 1"-2")__13,5V( 3"-4")

    0
  • #21 04 Sty 2015 18:12
    mchudy
    Poziom 7  

    Czyli tą zworkę, która jest na 2'3' mam usunąć?

    0
  • #22 04 Sty 2015 18:16
    L_M
    Poziom 32  

    Nie, bo do niej podepniesz masę zasilacza +/-18V

    0
  • #23 04 Sty 2015 19:02
    mchudy
    Poziom 7  

    Okej, podłączyłem tak jak mi zaleciłeś, napięcie na zaciskach 1'4' wynosi 31VAC, a jak przykładam np 1' do 3' wynosi 15,5VAC, czyli wszystko jest jak powinno? :)

    0
  • #24 04 Sty 2015 19:41
    L_M
    Poziom 32  

    Podłącz mostek i kondensatory i pomierz napięcia.

    0
  • #25 04 Sty 2015 20:02
    mchudy
    Poziom 7  

    Na razie nie mam płytki, zrobię to później, natomiast chciałbym się dowiedzieć jak połączyć zasilacz z układem:
    Potrzebny zasilacz symetryczny.
    Od zasilacza ma wszystko być połączone wtedy równolegle?

    0
  • #26 04 Sty 2015 20:14
    L_M
    Poziom 32  

    Wygląda na to że jeśli każdy wzmacniacz ma osobne zasilanie to trzeba napięcia podłączyć do każdego wzmacniacza osobno a dopiero na zasilaczu połączyć razem ale to ci daje szansę uruchamiać każdy wzmacniacz osobno.

    0
  • #27 05 Sty 2015 18:02
    mchudy
    Poziom 7  

    Napięcie trochę jest za duże-około 21V, ale ono się rozłoży po połowie gdy podłącze wzmacniacz ?

    Dodano po 3 [godziny] 52 [minuty]:

    Czy nie powinno być 13.5√2≈19?

    0
  • #28 05 Sty 2015 18:38
    trymer01
    Moderator Projektowanie

    Pisałem o tym - czytaj posty #10 i #3.
    Mierzyłeś napięcia wtórne - dają 15,5VAC - bo dopiero na biegu luzem, pod nominalnym obciążeniem dadzą 13,5VAC.
    Prawdopodobnie w tej chwili masz napięcie sieci zawyżone, a może ono jeszcze wzrosnąć.
    Dlatego pisałem że transformator o napięciu wtórnym nie większym niż 2x13V.
    I czytaj co tu piszemy, jeśli nie rozumiesz - doczytaj/pytaj.
    Licząc napięcie na kondensatorach należy od √2Usk odjąć spadek napięcia na diodach - dla mostka Graetza - dwie diody, każda ma spadek 0,5V bez obciążenia zasilacza, do 1V z obciążeniem.

    0
  • #29 05 Sty 2015 20:57
    L_M
    Poziom 32  

    Masz teraz do wyboru 3 opcje. 1<kupić nowy transformator> 2<wymienić wzmacniacze na TDA 2050>3<odwinąć z uzwojenia wtórnego po ok.10 zwojów z 1"-2"oraz 3"-4" (powinno to się łatwo zrobić ponieważ uzwojenie wtórne jest na wierzchu)>

    0