logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz symetryczny do Jabel J-45 – dobór kondensatorów i stabilizacja masy

kalin93 29 Maj 2009 18:23 2615 6
REKLAMA
  • #1 6590736
    kalin93
    Poziom 2  
    Witam :D
    Mam zamiar złożyć zestaw J-45.
    Myślałem nad zasilaczem i stworzyłem schemat :
    Zasilacz symetryczny do Jabel J-45 – dobór kondensatorów i stabilizacja masy
    Chodzi mi o uzyskanie napięcia symetrycznego z niesymetrycznego.
    I teraz moje pytania.
    Czy kondensatory nie są za małe ?
    Czy nie potrzeba jeszcze kondensatorów przed stabilizatorami (oczywiście mniejszych) ?
    Czy nie będzie "pływającej masy" ?

Moderowany przez gulson:

Raport: Schemat w poście jest całkowicie błędny - trzeba go usunąć lub zaznaczyć po przekątnej.

• REKLAMA
  • #2 6590877
    owert
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Zasilacz stabilizowany do wzmacniacza?? Tam się nie stosuje stabilizacji
    Jak ma działać stabilizator LMxxxx skoro nie jest podłączony do masy nawet?
    Nie słyszałem nawet o tym żeby ktoś zrobił zasilacz symetryczny z niesymetrycznego... lepiej zrobić wzmacniacz zasilany napięciem niesymetrycznym (wystarczy zmienić odpowiednio płytki i elementy na nich,choć lepiej zrobić nowe płytki) albo zrobić zasilacz stosując transformator gdzie na wyjściu będzie np. 2x12V
    Pominę fakt że zasilacz 2x18V jest w ofercie firmy,która zrobiła kit do tego wzmacniacza...wystarczy poszukać pod nazwą J-55
  • REKLAMA
  • #3 6590881
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    W takim układzie to diabli mogą wziąć stabilizatory.
    Kolejna rzecz - po kiego chcesz stabilizować napięcie? Jakim cudem wyszło ci, że stabilizator 7818 da 12V, skoro jest zbudowany jako 18V? Nic, kompletnie nic nie wiadomo o tym twoim zasilaczu, zwłaszcza co to za transformator tam jest. Na twoim schemacie rzeczywiście brak kondensatorów filtrujących, bez tego stabilizatory nie mogą zawsze poprawnie działać. A sam wzmacniacz? Miłej lektury: http://www.elenota.pl/d.php?pid=116349&pdf=1460
    Patrz figura 12.
  • REKLAMA
  • #4 6590959
    kalin93
    Poziom 2  
    Czyli stabilizacje sobie darować ?
    J-45 wymaga +-18V.
    Na transformatorze jest oznaczenie SEC-9934.
    Tyle o nim wiem.
    A co do kondensatorów filtrujących, to dać 2 duże czy 2 mniejsze i 2 duże ?
  • REKLAMA
  • #5 6591068
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Dokumentacje pewnie widziałeś http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZEWJ0/ZEWJ0450.htm ale też jest tam w miarę sensowny link na dole a karta jaką podałem zawiera dane układu od samego wytwórcy więc można sobie poczytać. O tym trafie co masz nic nie idzie znaleźć więc chociaż zmierz napięcie jakie daje i podaj jaką moc ma to trafo, dobrze by było ok 80VA. Od biedy można zrobić podwajacz napięcia, żeby uzyskać napięcie symetryczne. Kondensatory filtrujące daj ok 4700µF/35V (dwie sztuki).
  • #6 6591391
    kalin93
    Poziom 2  
    Napięcie to 20V.
    Jak mam jego moc zmierzyć ?
  • #7 6594612
    owert
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jeśli zaczynasz od podstaw to kup sobie zasilacz Jabel'a który Ci podałem,zmontuj go i kup trafo o jakim piszą w instrukcji od tego zasilacza...tak będzie najprościej,i jeśli tylko dobrze zlutujesz to będzie działać

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o budowę zasilacza symetrycznego +/-18V do wzmacniacza Jabel J-45, wykorzystując transformator z oznaczeniem SEC-9934 o napięciu wyjściowym 20V AC. Zastanawia się nad poprawnością schematu konwersji napięcia niesymetrycznego na symetryczne przy użyciu stabilizatorów LM7818/LM7918, doborem kondensatorów filtrujących oraz kwestią "pływającej masy". W odpowiedziach wskazano, że stabilizacja napięcia nie jest typowo stosowana w zasilaczach do takich wzmacniaczy. Zwrócono uwagę na błędy w podłączeniu stabilizatorów na przedstawionym schemacie oraz niepoprawne założenie dotyczące ich napięcia wyjściowego. Zasugerowano, że prostszym i bardziej odpowiednim rozwiązaniem jest użycie transformatora z dwoma uzwojeniami wtórnymi (np. 2x12V, co po wyprostowaniu da ok. +/-18V) lub wykorzystanie dedykowanego kitu zasilacza symetrycznego Jabel J-55. Podano zalecany rząd wielkości pojemności kondensatorów filtrujących (ok. 4700µF/35V). Zauważono, że transformator z pojedynczym uzwojeniem 20V AC wymagałby układu podwajacza napięcia do uzyskania zasilania symetrycznego. Najprostszym rozwiązaniem dla początkującego jest zakup gotowego kitu zasilacza Jabel J-55 wraz z odpowiednim transformatorem o mocy około 80VA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA