logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

nie potrafie wogóle programowaćuk.chciałbym sie tego nauczyć

drago256 10 Maj 2005 23:12 1587 10
REKLAMA
  • #1 1481028
    drago256
    Poziom 11  
    Zależy mi bardzo by nauczyć sie programować .Chciałbym zacząć wszystko od początku.poczytałem sobie troche i dowiedziałem sie że najlepszy uK do nauki to ATMega8 firmy mantel...Chciałbym wiedzieć co jest potrzebne (wszystko co jest potrzebne)aby go zaprogramowac.....prosze o jakies linki(tylko ze stronkami po polsku)Zależy mi na wszystkim bo skąd mam wiedzieć co jest potrzebne skoro sie nie znam .Z góry dzięki!!!!!!!!!!!!
  • REKLAMA
  • #2 1481329
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 100
    Jesli chodzi ci o naukę AVR Atmela to jest taka strona dobra ale jeszcze wciąż tworzona. http://www.elektronika.qs.pl/asm_avr.html .
    Natomiast poleciłbym raczej dla początkującego PIC MicroChipa ma mało rozkazów ze 36 rozkazów i prostrzą architekturę. A co do zasobności informacji nt. mikrokontrolerów po polsku to jest ich nie za dużo, a główne informacje (datasheet - dokumentacje technicze) są dostępne tylko w jęz angielskim. Oprogramowanie też występuje (AvrStudio i MPLAB) po angielsku. Programatory są bardzo proste w budowie - szeregowe i umozliwają programowanie w systemie.

P.S. Wybrałeś se wypasioną wersję z tej rodziny AVR - bo do szczęścia brakuje tylko JTaga. Samo poznanie architektury i dostępnych portów (w tym procu) ci zajmie dużo czasu, a nie nauczysz się rozkładać dużych problemów na drobne.
  • REKLAMA
  • #3 1481356
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Jezeli wogole nie umiesz programowac a chcesz sie tego nauczyc to zacznij od PC'ta a nie od mikrokontrolerow. Ma to wiele zalet:

1.Nie ma problemu z uruchomienie programatora/plytki z prockiem itd.

2.Ilosc kursow i ksiazek dotyczacych programowania na PCta w kazdym mozliwym jezyku jest ogromna

3.Piszac program na PCta latwo mozesz szukac bledow w programie, sprawdzac jak on dziala "krok po kroku", znalezc kogos kto ci pomoze z rozwiazywaniem roznych problemow.
    Takiej mozliwosci z mikroprocesorami najczesciej nie ma.

Dlatego zdecydowanie polecam nauczyc sie podstaw (a moze i wiecej) programowania na PCta a dopiero jak juz bedziesz dobrze rozumial co robisz zacznij programowac mikrokontrolery. Zaoszczedzi to Tobie wielu siwych wlosow :-)

PS.Nie wspomniales jeszcze w jakim jezyku chcesz programowac
  • #5 1481591
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    Ja też zacząłem od tej stronki (link wyżej) i jakos leci, trzeba tylko uwazać bo w najnowszej wersji WinAVR nie kuma o co chodzi z instrukcjami sbi i cbi ale poza tym to reszta jest super. Na poczatek, jak znalazł. ;-)
  • REKLAMA
  • #6 1481720
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...nie wiem czy na poczatek nie bylby lepszy AT90S2313...jest takze ksiazka pana Dolińskiego pt: "Mikrokontrolery AVR w praktyce"...jednak zanim do tego siadziesz musisz poznac podstawy jakiegos jezyka wysokiego poziomu....chocby zwyklego ANSI C...w sumie to podstawa...bo raczej w asemblerze nie bedziesz, przynajmniej poki co, nic robil...odnosnie kursow C, to jest ich na sieci od zatrzesienia...tylko poszukac...zreszta temat ten tez byl niejednokrotnie poruszany na forum elektrody...
  • Pomocny post
    #7 1482297
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Mowa o AT90S2313 dla początkującego to jest mowa o czymś, co coraz trudniej kupić, ponieważ jest wycofywane z produkcji, do nauki wystarczy dowolny procesorek, a ATmega8 jest optymalny. Jaki sens ma np. przyzwyczajanie się do rejestrów UBRR, UCR, które w nowszych wersjach procesorków AVR wystepują pod inną nazwą i ich funkcje są rozszerzone ? Jeżeli ktoś na serio myśli o programowaniu, to bez nauki podstaw j. angielskiego się nie obędzie. No i zasada nr 1 - Im jest trudniej, tym ciekawiej... ;)
    Jeszcze garść linków :
    http://www.easy-soft.tsnet.pl/modules.php?name=Topics
    http://mikrokontrolery.net/
    http://www.avrside.fr.pl/
    http://www.elektroda.net/mikrokontrolery/avr_az/
    Pozdrawiam, Light'I
  • REKLAMA
  • #8 1482398
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    w sumie to masz LightI...do tego dochodzi nieoceniona umiejetnosc efektywnego/ze zrozumieniem czytania dokumentacji elektronicznej...wiekszosc odpowiedzi na pytanian znajduje sie wlasnie tam....choc dla poczatkujacego chyba jest to najgorsze co moze byc...przekopac sie przez setki stron dokumentacji w poszukiwaniu czegos...

pzdr
  • #9 1482485
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Wszystkie nowe pdf-y od AVR-ów mają spis treści. To czym mówisz to się fachowo zowie analfabetyzm funkcjonalny - zjawisko spowodowane nadmiarem informacji. Na mój gust główną przyczyną jest nadmierne faszerowanie się informacjami. Podstawą nauczenia się czegokolwiek jest umniejetność rozgraniczenia informacji do zapamiętana od tych do zapomnienia... ;)
  • #10 1482954
    drago256
    Poziom 11  
    więc tak wybrałem asemblera ponieważ coś tam o nim (niby) uczyłem sie w szkole na lekcji pt.układy mikroprocesorowe (uczyłem sie o rozkazach przesłąń przerwaniach rozkazach arytmetycznychi, w asemblerze. o manipulacjach bitowych) niewiem czy pomoże mi to w programowaniu .poza tym prawie cały rok omawialiśmy µk 8051\52 i troche znam jego budowe.chciałbym sie dowiedzieć czy wybór asemblera był dobry,i co mi jest potrzebne by nauczyć sie programować (programy mikrokontrolery kompilatory czy co tam jeszcze ja sie nie znam na tym)i jesli byście mogli to prosze o jakies linki ze stronkami o programowaniu w asemblerze........Dzięki!!!!!!!!!

Podsumowanie tematu

✨ Rozpoczęcie nauki programowania mikrokontrolerów AVR, zwłaszcza modelu ATmega8, wymaga poznania podstaw języka programowania, najlepiej wysokiego poziomu, np. ANSI C, choć autor wybrał asembler, co jest możliwe, ale trudniejsze. Do programowania potrzebne są programatory (najczęściej szeregowe), oprogramowanie takie jak AVR Studio oraz znajomość dokumentacji technicznej (datasheet), która zwykle jest w języku angielskim. Dla początkujących zaleca się najpierw naukę programowania na komputerze PC, co ułatwia debugowanie i zrozumienie podstaw, a dopiero potem przejście do mikrokontrolerów. Alternatywnie polecany jest mikrokontroler PIC firmy Microchip ze względu na prostszą architekturę i mniejszą liczbę rozkazów. W sieci dostępne są polskojęzyczne strony i kursy, m.in. elektronika.qs.pl, patron.net.pl, mikrokontrolery.net, elektroda.net, które zawierają materiały do nauki AVR i asemblera. Ważna jest także umiejętność czytania dokumentacji elektronicznej oraz podstawowa znajomość języka angielskiego. Wybór asemblera jest możliwy, zwłaszcza jeśli ma się już doświadczenie z układami 8051/8052, ale wymaga to więcej wysiłku i cierpliwości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA