logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Częste zawieszanie się Windows 8.1, blue screeny, kernel data inpage error

komixxerowicz 02 Sty 2015 20:41 2499 18
REKLAMA
  • #1 14283514
    komixxerowicz
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem z komputerem, a mianowicie dosyć często się on zacina, zawiesza, a także występują blue screeny.
    Ostatnim blue screenem, który mi wyskoczył, było coś w stylu kernel data inpage error.
    W ciągu roku muszę robić kilka reinstalacji systemu, co doprowadza mnie już do szału, ponieważ po miesiącu komputer (tym razem po tygodniu) zaczyna się bardzo łatwo zawieszać.
    Proszę bardzo o pomoc, ponieważ uczę się na takim kierunku, że bardzo potrzebuję komputera do prac graficznych, a nie mam czasu na instalowanie wszystkiego od początku co miesiąc..
    Mój komputer:
    Płyta główna: GIGABYTE H55M-USB3
    Procesor: INTEL I5-760
    Pamięć RAM KINGSTON 2x2 GB DDR3/1600
    Dysk twardy: WD 500 GB SATA2
    Karta graficzna: GIGABYTE GTX465 1GB
    Zasilacz: TRACER 600W
    System: Windows 8.1

Komputer kupiony w 2010r. i nie przypominam sobie takich problemów po zakupie, z czasem to mi się zrobiło. :(
    Dodam, iż nie jestem informatykiem, proszę o przetłumaczenie problemów na język polski.:D

Bardzo dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14283586
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Pobierz i zainstaluj program CrystalDiskInfo. Wstaw screen.
  • #3 14283648
    komixxerowicz
    Poziom 8  
    Screen i dane skopiowane do notatnika

Załączniki:
    • CrystalDiskInfo.txt (8.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 14283661
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2090
    Dodatkowo temperatury z HWmonitor.
    Obejrzyj dokładnie płytę i wnętrze zasilacza, czy nie ma napuchniętych kondensatorów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14283674
    elessar87
    Poziom 33  
    Ze względu na wartości w atrybutach C5 i C6 dysk nadaje się na procedurę naprawczą.
    Ślady w atrybutach 01 i C8 wymuszają konieczność skanowania powierzchni.
    Ponadto taśma dysku do kontroli (atrybut C7).
  • #7 14283711
    komixxerowicz
    Poziom 8  
    Hah, właśnie tego się obawiałem że to problem z płytą ;/ No cóż, jutro postaram się to zrobić, dzisiaj muszę to zrozumieć.

Daję jeszcze te temperatury:

EDIT: Nie widzę napuchniętych kondensatorów, na wakacje jak rozbierałem zasilacz to też nic niepokojącego nie widziałem gdy go sprawdzałem.
  • Pomocny post
    #8 14283727
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2090
    komixxerowicz napisał:
    obawiałem że to problem z płytą

Nie z płytą, ale z dyskiem HDD
  • #9 14283745
    komixxerowicz
    Poziom 8  
    Oj, sorki utkwiło mi w przekonaniu że to płyta, czyli problemem okazał się dysk którego nawet nie podejrzewałem :) Bywa i tak ;P
    Ok dzięki za tak szybką i profesjonalną pomoc, było warto :)
  • REKLAMA
  • #10 14283778
    elessar87
    Poziom 33  
    komixxerowicz napisał:
    Daję jeszcze te temperatury:

Są podwyższone. Czy przed zrobieniem screenu komputer był obciążony?
  • REKLAMA
  • #11 14283816
    komixxerowicz
    Poziom 8  
    Nie, nie nic nie robiłem oprócz siedzenia na przeglądarce.. Nie powinien z tego powodu być obciążony.
  • #12 14283845
    elessar87
    Poziom 33  
    Procesor ma podwyższoną temperaturę ale jeśli to chłodzenie boxowe to chyba to normalne. Nie wiem ile te procesory powinny mieć w idlu. Natomiast temperatura grafiki jest zdecydowanie za wysoka jak na sam pulpit.
  • #13 14283883
    komixxerowicz
    Poziom 8  
    Kolejny bubel? Postaram się przeskanować system antywirusem, malware i adware być może coś mi chce zwiększyć obciążenie ;)
  • #14 14284534
    młody14
    Poziom 37  
    Ocena: 230
    komixxerowicz napisał:
    Postaram się przeskanować system antywirusem, malware i adware być może coś mi chce zwiększyć obciążenie :wink:

Nie wydaje mi się że coś Ci teraz obciąża grafikę. Wartość odpowiadająca za zużycie karty w danym momencie wynosi 0% (czytam ze screena) więc najpewniej to wina chłodzenia karty graficznej. Sprawdź czy jest poprawnie zamontowane, czy w ogóle wentylator się obraca...
    Mógłbyś zmienić pastę termoprzewodzącą, zawsze to pare stopni mniej.
  • #15 14287250
    komixxerowicz
    Poziom 8  
    Temperatura opanowana, czyszczenie komputera pomogło.

Mimo długiej walki z tym dyskiem, i czytaniem opinii po naprawie, postanowiłem, iż sprawię sobie prezent w postaci nowego dysku i tu rodzi się pytanie:

DYSK TWARDY 3.5'' TOSHIBA 1TB 7200RPM NOWY SATA3

Spośród wielu dysków ten wydaje się najlepszy, ale to tylko moja opinia, być może ktoś zna lepszy w podobnej cenie - moja ostatnia prośba o pomoc w wyborze dysku :)

Jestem kompletnie w tym zielony, jedyne co udało mi się zrozumieć to to że przejście z sata2 do sata 3 wymaga tylko wymiany kabla.
    (jakby co to szukam dysku 3.5 cala)
  • Pomocny post
    #16 14287330
    młody14
    Poziom 37  
    Jak 1TB dysk to Seagate ST1000DM003. Nic innego Ci nie polecę :)
    Można w sumie jeszcze WD Blue ale widziałem wiele nowych uszkodzonych już (ich smarty w internetach).

Dodano po 2 [minuty]:

A propos... Zasilacz też masz nienajwyższych lotów :/
    Póki działa to ok, ale jak padnie może być nieciekawie...
  • #17 14287372
    komixxerowicz
    Poziom 8  
    Wiem, spośród wszystkich podzespołów to bym go pierwszego wywalił, nawet ten dysk wolałbym zostawić. :D
    Szykują się ciekawe zakupy. Ram podbije do 8GB, dysk idzie na złom i jeszcze trzeba zacząć się rozglądać nad zasilaczem..
  • #18 14287432
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Zatem decyzja podjęta, ale nie ma to już związku z obecnym tematem.
    Załóż odpowiedni temat w dziale handlowym i tam poproś o dobranie odpowiednich podzespołów.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/forum128.html
    Temat zamykam.
  • #19 14287433
    młody14
    Poziom 37  
    Nie musisz od razu dawać dysku na złom :D
    Zawsze możesz zgarnąć pare zł wystawiając go na allegro ze screenami smartu (żeby nie było że dysk jest w pełni sprawny itp). Zasilacz tak samo. Jeśli to Tracer Highlander to nie jest to najgorszy złom. Jest do bubel, owszem ale lepszy niż poprzednie wersje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem działającym na systemie Windows 8.1, który często się zawiesza i generuje błędy typu blue screen, w tym "kernel data inpage error". Komputer, zakupiony w 2010 roku, ma podzespoły takie jak płyta główna GIGABYTE H55M-USB3, procesor INTEL I5-760, 4 GB RAM KINGSTON, dysk twardy WD 500 GB SATA2 oraz kartę graficzną GIGABYTE GTX465. Po analizie, użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia stanu dysku twardego za pomocą CrystalDiskInfo oraz HWmonitor, co wskazuje na problemy z dyskiem HDD. Użytkownik decyduje się na zakup nowego dysku twardego, rozważając model TOSHIBA 1TB 7200RPM SATA3, a także planuje zwiększenie pamięci RAM do 8 GB oraz wymianę zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA