logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Turbo Pascal 7.0 na XP - problem z kursorem i zaznaczaniem tekstu

tAboon 11 Maj 2005 00:43 1023 7
REKLAMA
  • #1 1481345
    tAboon
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Problem jest następujący. Programik zainstalował się bez żadnego problemu, Zaznacze jeszcze ze mam XP pro z SP1. uruchamia ise bez problemu, choć troche spowalnia reszte kompa, ale to wydaje mi się normalne. Problme mam taki, że: jeżeli napisze sobie kilka linii kodu i chce się cofnąć kursorami w górę programu to mi zaznacza tekst na szaro. Z compilowaniem programu nie stwierdziłem problemów żadnych.

Skład w komputerze: WIN Xp pro SP1 (jak wyżej);
    Celeron 2,46GHz; 512RAM; to chyba jedyne rzeczy które moga mieć wpływ na Pascala.

Czy jest jakiś sposóba by cosikz tym zrobić?? Probowałem już zgodność z Windą 95, ale nic to nie dało.

Plizka bardzo o pomoc, za niedługo mam zaliczenie, a tablic i trybu rekordowego ni w żąb. :oops: :oops:

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1481661
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Ja mając problem z innym programem DOS-owym zrobiłem tak: Na komputerze z Win98 zrobiłem płytkę startową i jak chcem go użyć, to startuję komputer z tej płytki. Musisz tylko Pascala zainstalowac na partycji, która ma system plików FAT a nie NTFS, bo Win98 nie będzie go widział.
  • REKLAMA
  • #3 1481767
    tAboon
    Poziom 12  
    niestety na wszytskich partycjach mam NTFS. Czy to format plików moze mieć taki wpływ na pascala??
  • REKLAMA
  • #4 1481823
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Nie ma żadnego, ale Win98 nie obsługuje NTFS....
  • REKLAMA
  • #5 1481959
    jakubbulas
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Jedyny TP który mi chodził pod NT to jest oprodramowanie u mnie w szkole i nadal nie wiem w jaki sposób to działa. U mnie nie działa. Ja po prostu na jednym z moich zbytkowych komputerów (na tym słabszym oczywiście - to jest poczciwe 80286 jeszcze) zainstalowałem sobie MS-DOS 6.22, bo takiego mam i wszystko co jest pod dosa uruchamiam pod dosem i działa bez najmniejszego problemu. Może komputer rakietą nie jest ale na potrzeby pisania programów w TP czy innych wystarcza.
  • Pomocny post
    #6 1482854
    wddf
    Poziom 18  
    moze freepascal bedzie lepiej działał, u mnie tak właśnie było, troszkę się różni kolorystyką ale składnia języka pozostaje więc do nauki równie dobry jak TP
    http://www.freepascal.org/sdown.html
  • #7 1484847
    piotrek5001
    Poziom 24  
    Ocena: 22
    Mi jak nie chodzi coś na XP, mam zainstalowany program Virtual PC 2004 (z Microsoftu). Mam tam zainstalowane różne Windowsy na wirtualnych komputerach. Odpalam sobie Win98 "w okienku" i tam wszystko działa. Jedyne co musisz mieć to szybkiego proca i dużo pamięci - Virtual PC strasznie dużo potrzebuje, inaczej bardzo zamula.

A co do Turbo Pascala to pod WinXP działa mi bez problemu wersja 7.1. Mam Windowsa z SP2, jak miałem SP1 i nie miałem żadengo 7.1 też działał.
  • #8 1490121
    tAboon
    Poziom 12  
    Dzięki barodz wddf. Zadziałał FreePascal. Troche się różni interfacem, ale składnia jest ta sama. jeszcze raz dzieki Ci bardzo. Dzięki tobie zalicze podstawy Informatyki na PŚk :P

Prosze o zamknięcie tematu

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy działania Turbo Pascala 7.0 na systemie Windows XP Professional SP1, gdzie podczas cofania kursorem w górę tekstu następuje niezamierzone zaznaczanie tekstu na szaro. Kompilacja działa poprawnie, jednak interakcja z kursorem jest utrudniona. Dyskusja wskazuje, że Turbo Pascal jest programem DOS-owym, który lepiej funkcjonuje na systemach z systemem plików FAT, a nie NTFS, choć sam format plików nie wpływa bezpośrednio na działanie programu. Propozycje rozwiązań obejmują uruchamianie Turbo Pascala na maszynie wirtualnej z Windows 98 za pomocą Virtual PC 2004, co wymaga wydajnego procesora i dużej ilości pamięci RAM. Alternatywnie, rekomendowany jest FreePascal jako nowocześniejszy kompilator kompatybilny ze składnią Turbo Pascala, który działa stabilnie na Windows XP i może być używany do nauki programowania. Wersja Turbo Pascala 7.1 działała bez problemów na Windows XP z SP2, co sugeruje możliwe problemy kompatybilności z SP1 lub wersją 7.0.
REKLAMA