logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom - Jak wrócić z podprogramu do pętli głównej po goto?

tom.tych 03 Sty 2015 19:53 1509 7
REKLAMA
  • #1 14287631
    tom.tych
    Poziom 11  
    Ocena: 64
    witam,
    jak wyjść z podprogramu z powrotem do pętli głównej.
    Użyłem polecenia goto np:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14287856
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    To się nie ma prawa skompilować. Goto skacze do x, którego nie ma. Poza tym jest jeszcze kilka kwiatków w tym programie.

Domyślam się, że program ma zmieniać stan końcówki PD.1 w wyniku zwarcia końcówki PC.4 do masy.

Zatem

Dodam jeszcze, że DDRX.Y to to samo co Config PORTX.Y, a klikania w klawiaturę jakby mniej. Dodatkowo instrukcja Debounce to taki kombajn reagujący na zmianę stanu pinu, eliminujący drganie styków i skaczący do podprogramu jak Gosub.

P. S. O GOTO postaraj się zapomnieć, a na pewno nie skacz nim do podprogramów. Używaj go tylko w szczególnych przypadkach.
  • #4 14288990
    tom.tych
    Poziom 11  
    Tamten program to przykład dzięki któremu ruszyłem z resztą.
    Staram się zrobić "menu" do swojego termostatu.

Trochę nakombinowanie, ale nie mogę przejść do podprogramu gdzie przypisze wartość zadaną.
    Proszę o podpowiedz gdzie tkwi błąd.
  • REKLAMA
  • #5 14289047
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 14289995
    tom.tych
    Poziom 11  
    Trochę mało czasu spędziłem z nową informacją od ciebie. Bynajmniej robię w miarę swoich możliwości uniwersalny termostat. Wiem że programów jest masa. Chcę napisać go samemu i w miarę prosto, by w przyszłości przystosowywać go do własnych potrzeb w każdej chwili. Bazuje na ds18b20 szt.1 (plany by wstawić 4) działa super. Teraz postanowiłem zrobić menu do niego i założenia są następujące:
    - po uruchomieniu pokazuje temp czujki.
    - po wciśnięciu SET/OK wchodzi do menu, wyłącza odczyt z czujki
    - przyciski + i - umożliwiają poruszanie się: (1) ust. temp. (2) odczyt temp. max, (3) odczyt temp. min. (..) kolejne inne
    - ustawienie temp. również odbywa się za pośrednictwem + i -
    - wejście do któreś z opcji odbywa się przez wciśnięcie przycisku SET/OK
    - przycisk esc wychodzi ze wszystkiego i przechodzi do odczytu temp.

• Pomocny post
    #7 14290502
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14290661
    tom.tych
    Poziom 11  
    wieczorkiem przeanalizuje. Dzięki wielkie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak wrócić z podprogramu do pętli głównej w języku Bascom, używając polecenia goto. Odpowiedzi sugerują, że użycie goto jest niewłaściwe, ponieważ nie prowadzi do poprawnej kompilacji. Zamiast tego, zaleca się użycie instrukcji gosub oraz debouncingu dla przycisku, co pozwala na lepsze zarządzanie stanami pinów. Użytkownik rozwija temat, tworząc menu dla termostatu, w którym przyciski umożliwiają nawigację i ustawianie temperatury. Wskazówki dotyczące konfiguracji pinów oraz zarządzania zmiennymi są również podane, co ma na celu uproszczenie kodu i zwiększenie jego funkcjonalności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA