logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

2 laptopy hp dv6 1210 ew i dv6 2063 eo zasilanie/włączenie

grniak 03 Sty 2015 20:04 987 4
REKLAMA
  • #1 14287679
    grniak
    Uczeń
    Ocena: 7
    Witam
    Mam problem z tymi laptopami.
    Wiem, że dane laptopy są bardzo awaryjne, ale jednak zdecydowałem się na zakup 2 powyżej wymienionych laptopów. Gość od którego je kupowałem zapewniał, że bezproblemowo da się z 2 zrobić jednego i cieszyć się sprawnym laptopem. Jednak jakby to było jakby problemy się nie pojawiły ;).
    Opiszę każdy i co mu dolega:
    1. Hp dv6 1210 ew Procesor C2D - laptop miał mieć uszkodzone zasilanie. Spowodowane było to zostawieniem laptopa na noc i prawdopodobnym chwilowym brakiem prądu. Po podłączeniu zasilacza lampa sygnalizująca podłączenie prądu ? (znajdująca się przy wejściu na zasilacz) mignie i gaśnie, mimo podłączonego zasilacza.
    2. Hp dv6 2063 eo Procesor AMD - laptop nie miał matrycy, miał mieć sprawną płytę główną do przełożenia do 1 laptopa. Jednak laptop po podłączeniu do zasilacza i włączeniu zapala diodki i po chwili (ok. 1 s.) wszystko gaśnie, wentylatorek na chwile się także załącza, ładuje baterię.
    Dzisiaj wpadłem na pomysł by podłączyć baterię (naładowaną w laptopie nr.2) do laptopa nr. 1 i się włączył, wszedłem na nim do biosu, dalej go nie sprawdzałem.

Moje pytanie: Czy którąś z tych płyt głównych da się doprowadzić do stanu używalności ?

Bardzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14288130
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    grniak napisał:
    Moje pytanie: Czy którąś z tych płyt głównych da się doprowadzić do stanu używalności ?

Obie.

grniak napisał:
    1. Hp dv6 1210 ew Procesor C2D - laptop miał mieć uszkodzone zasilanie. Spowodowane było to zostawieniem laptopa na noc i prawdopodobnym chwilowym brakiem prądu. Po podłączeniu zasilacza lampa sygnalizująca podłączenie prądu ? (znajdująca się przy wejściu na zasilacz) mignie i gaśnie, mimo podłączonego zasilacza.

Zwarcie na płycie.
    Usterka stosunkowo prosta do naprawy.

grniak napisał:
    2. Hp dv6 2063 eo Procesor AMD - laptop nie miał matrycy, miał mieć sprawną płytę główną do przełożenia do 1 laptopa. Jednak laptop po podłączeniu do zasilacza i włączeniu zapala diodki i po chwili (ok. 1 s.) wszystko gaśnie, wentylatorek na chwile się także załącza, ładuje baterię.
    Dzisiaj wpadłem na pomysł by podłączyć baterię (naładowaną w laptopie nr.2) do laptopa nr. 1 i się włączył, wszedłem na nim do biosu, dalej go nie sprawdzałem.

Naprawa też możliwa, co dokładnie na odległość nie sposób określić.
  • REKLAMA
  • #3 14288186
    grniak
    Uczeń
    Może zadam trochę głupie pytanie, ale jak zlokalizować to zwarcie ?
    Co mogło się zepsuć w tym 2 przypadku ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 14288219
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    grniak napisał:
    Może zadam trochę głupie pytanie, ale jak zlokalizować to zwarcie ?

Miernik, zasilacz serwisowy, wiedza, pomiary.
    grniak napisał:
    Co mogło się zepsuć w tym 2 przypadku ?

Tak na szybko uszkodzenie klucza, sterownika, biosu, układu BGA, kondensatora lub innego elementu.
  • #5 15086211
    grniak
    Uczeń
    Niestety nie uda mi się samemu tego zrobić
    Dziękuje za pomoc
REKLAMA