logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tp-Link TD-W8950ND - Brak łączności z routerem, prawdopodobnie uszkodzony sprzęt

Kun2210 04 Sty 2015 12:03 951 0
REKLAMA
  • #1 14289767
    Kun2210
    Poziom 2  
    Witam,

postaram się opisać problem dość zwięźle - jakiś czas temu zauważyłem, że router ADSL TP-Linka TD-W8950ND (najnowszy firmware producenta), po jakimś czasie działania przestaje rozsyłać sygnał WiFi. Na początek wystarczył restart, obecnie jednak potrafi całkowicie poprawnie funkcjonować przez kilka godzin (czasem nawet dni) a potem przechodzi w stan następujący:
    - brak sygnału WiFi
    - brak możliwości komunikacji z routerem nawet po kablu
    - próba resetu do ustawień fabrycznych nic nie zmienia
    - z LED'ów świeci się jedynie Power, oraz LED oznaczający połączenie LAN 1-4
    - reset zwykle nie pomaga.

Czasem ten stan po jakimś czasie wyłączenia przestaje występować, czasem (tak jak w chwili pisania posta) nie potrafię przywrócić routera do życia. Ponieważ sprzęt zastąpiłem już nowszym a w mojej skromnej opinii jest to problem sprzętowy (skoro update'y firmware nie pomogły, ani też reset do fabryki) postanowiłem router rozebrać - jednak na pierwszy rzut oka nie widzę nic niepokojącego.

Szczegółów odnośnie konfiguracji nie podaje (standardowa, obsługująca Neostradę) bo zakładam, że raczej nic nie wniesie w tym temacie.

I teraz pytanie właściwe - jakiego rodzaju diagnostyki można dokonać na rozebranym sprzęcie, czy to jest coś czym mogę się bawić w domowych warunkach czy może wymaga jakiegoś specjalistycznego sprzętu, oraz przede wszystkim czy Waszym zdaniem jest tu co ratować/warto się bawić (założenie jest takie, że bardziej niż na naprawieniu zależy mi zdiagnozowaniu usterki sprzętu).

Będę wdzięczny za pomoc, oczywiście mogę w razie potrzeby wrzucić jakieś fotki i inne materiały.
  • REKLAMA
REKLAMA