"tom71" pomagam znajomej z tzw. marszu. Zadzwoniła, poprosiła, a że ładna i miła to i decyzja natychmiastowa - trzeba pomóc
Pierwsze pytanie o instrukcję - instrukcji brak.
Drugie pytanie o nazwę, wynik: "Amica OPTIMA 600".
Krok trzeci Google - szukanie instr. po ww. nazwie - bez rezultatu.
Krok czwarty Elektroda - szukanie instr. po ww. nazwie - bez rezultatu.
Krok piąty tel. do znajomej z zapytaniem, czy może któraś z jej znajomych używa taką pralkę i może ma instrukcję do niej - BINGO! Jest instrukcja.
W tym modelu pralki, cyt. fragment instrukcji:
"Wykrycie błędu sygnalizuje migająca lampka GOTOWA/KONIEC i świecąca lampka BLOKADA DRZWI. Kod błędu sygnalizują zapalone lampki przy przyciskach funkcyjnych".
Jak więc widzisz kolego
"tom71", w tym modelu pralki nie trzeba liczyć ilości mrugnięć lampki GOTOWA/KONIEC,
jak błędnie to zasugerowałeś, bo jak już napisałem na wstępie, a staram się zawsze podawać dokładne informacje, lampka miga, czyli miga non stop, póki nie wyłączysz pralki.
W związku z powyższym wyszukane przez Ciebie "tutaj" naprędce informacje i Twoje komentarze co do moich poszukiwawczych zaniedbań są błędne i zbędne.
Wg instrukcji opisany przeze mnie, a sygnalizowany przez pralkę błąd, to "Brak wody w pralce".
Zalecane w instrukcji czynności:
"odkręcić kran, wyczyścić sitko na wężu doprowadzającym wodę". Trochę dziwna kolejność...
Sprawdziłem - sitka czyste jak dupcia niemowlęcia chwilę po kąpieli, czyli jest OK, dalszych wskazówek brak.
Odnalazłem w instrukcji sposób skasowania sygnalizacji KODU: (
"należy nacisnąć przycisk START na ok. 3 sek.").
Skasowałem i pomogło.
Sprawdziłem, czy z menu pralki mogę wypompować pozostałą pod bębnem wodę - sukces.
Znajoma zrobiła krótkie pranie, ja w tzw. międzyczasie wypiłem dobre piwo, pralka działa.
Dlaczego wystąpił błąd - nie wiem.
Jeżeli awaria się powtórzy będę szukał dalej - na to po cichu liczę
Kolego
"tom71", napisałem to wszystko po to, żeby uświadomić m.in. Tobie, że każdy przypadek (model sprzętu) jest indywidualny i nie zawsze to co na pierwszy rzut oka wydaje się nam, że widzimy, w rzeczywistości jest właśnie tym.
Przy okazji w opisie zawarłem konkretne informacje, które mogą przydać się innym szczęśliwym posiadaczom tego modelu pralki.
Pozdrawiam.