logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP nx7400 po zalaniu winem – brak obrazu, uszkodzone ścieżki i MOSFET U31

pablopicasso87 04 Sty 2015 16:36 1158 2
REKLAMA
  • #1 14290999
    pablopicasso87
    Poziom 2  
    Witam wszystkich!
    Prosze o pomoc w naprawie mojego HP NX7400 zalanego winem ktorego nieumiejetnie probowalem naprawiac czyszczac alkoholem izopropanowym. Niestety ale wciaz nie wyswietla obrazu. diody zapalaja sie na chwile i gasna, nie slychac pracy wiatraczka i komputera. Poczatkowo gdy czyscilem plyte wydaje mi sie ze uszkodzilem sciezki plyty (patrz zdj) pozniej po drugiej stronie praktycznie w identycznym miejscu jest jakby przypalenie przy mosfecie oznaczonym jako u31. w zalaczniku tez jest schemat do tego modelu.
    HP nx7400 po zalaniu winem – brak obrazu, uszkodzone ścieżki i MOSFET U31 Czy powinien byc on wymieniony jezeli tak to jakie ma parametry? I czy powinienem te sciezki jakos przywrocic kupujac np. specjalny pisak do sciezek? Co myslicie i czy widzicie cos jeszcze np. spalone kondesatory lub rezystory?
    Z gory bardzo dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14291032
    zerbatin
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Kolego @pablopicasso87 napisz proszę dlaczego nie oddałeś sprzętu do serwisu? Nie zależy Ci na nim? Skoro nieumiejętnie (jak sam napisałeś) przeprowadzałeś "naprawę" i uszkodziłeś, to nie sądzisz, że czas najwyższy poradzić się fachowca?
  • #3 14291142
    pablopicasso87
    Poziom 2  
    Wydawało mi się że będę w stanie to sam naprawić ale się myliłem. Później kupiłem nowego laptopa ale tego chciałbym zrobić jak najtańszym kosztem do użytku dla dzieci. Chciałbym wiedzieć czy macie jakieś spostrzeżenia odnośnie zdjęć które dołączyłem? A i mieszkam za granicą i ciężko o takich dobrych fachowców jakich mamy w kraju. Pozdrawiam
REKLAMA