logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką otwornicę diamentową wybrać do cegieł i betonu? Trwałość i marki

vikon 05 Sty 2015 19:16 13593 28
REKLAMA
  • #1 14296107
    vikon
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Witam, do tej pory korzystam z otwornic koronowych, chciałbym zainwestować w otwornice diamentowe tylko nie wiem jaka firma może się sprawdzić w praktyce. Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jak jest z ich trwałością (ścieralnością) oraz jak sobie radzą np. cegłach ceramicznych lub bloczkach betonowych. Zaznaczę że nie posiadam wiertnicy, będę ją stosował do wiertarki. Za wszelkie podpowiedzi dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 14296968
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1251
    A jaki przedział cenowy?

Może spróbuj z Dedrą.
    Jakość pokrywa się z ceną. Trwałość? Wielka płyta zabija je szybciej niż ebola człowieka.
    A skoro mówimy o dedrze to i chyba Yato będzie to samo.
  • #3 14297224
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Za przeproszeniem ale Dedra to dziadostwo. W porotermie bardzo szybko padają adaptery. W wielkiej płycie szybko się nagrzewa i odpadają złoża diamentowe. Osobiście używam ostatnio otwornicy koronowej IRWIN i sprawuje się b. dobrze nawet jak na pozostawiane niespodzianki przez budowlańców w postaci prętów gdzie mają być otwory pod puszki.
  • #4 14297321
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3522
    rtvserwisant napisał:
    W wielkiej płycie szybko się nagrzewa i odpadają złoża diamentowe. Osobiście używam ostatnio otwornicy koronowej IRWIN i sprawuje się b. dobrze nawet jak na pozostawiane niespodzianki przez budowlańców w postaci prętów gdzie mają być otwory pod puszki.
    Te niespodzianki to zbrojenie płyt betonowych, zgodne z technologią wykonania i wytrzymałością mechaniczną tych elementów.
    Tnij na kawałki niespodzianki, to niespodzianka Cię spotka. Dosyć ciężka nawet.
  • #5 14297328
    vikon
    Poziom 14  
    Ocena: 35
    Szukam czegoś profesjonalnego, tak więc cena też pewnie będzie odpowiednia. Nie chce kupować w ciemno a ponieważ nie mam gdzie takowej wypróbować pytam na forum. Może ktoś z szanownych kolegów używa i będzie coś w stanie polecić.
  • REKLAMA
  • #6 14298664
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ja mówię o niespodziankach w postaci pozostawionych prętów zbrojeniowych na łączeniach ścianek z porotermu, osobiście mogę polecić koronkę IRWINA. Od zakupu zrobiłem ją ok 700-800 otworów głównie poroterm beton zbrojony i nadal idzie dobrze, zdarzyło mi się tylko raz że wypadło wiertło pilotujące, gdzie jest ono mocowane na stożek tak samo jak koronka do adapteru.
  • REKLAMA
  • #7 14298829
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 329
    rtvserwisant napisał:
    Od zakupu zrobiłem ją ok 700-800 otworów głównie poroterm beton zbrojony i nadal idzie dobrze
    Śmiem wątpić kolego w tą wypowiedź chyba że owa koronka nigdy nie natrafiła na zbrojenie. Wiem jak u mnie na budowie chłopaki zarznęli koronę za 1200pln przebijając się przez zbrojoną ścianę żelbetową napotykając jeden pręt Φ8.
    Poproszę zdjęcie owej koronki którą kolega posiada.
  • #8 14299430
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Zdjęcie to mogę jutro podesłać bo aktualnie mam ją na budowie, tak jak ktoś robi cudzym sprzętem to go raczej nie szanuje. A jak samemu wydało się ok 500zł na koronkę to się sprawdza kiedy czuje się opór.
  • REKLAMA
  • #9 14300426
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    rtvserwisant napisał:
    Ja mówię o niespodziankach w postaci pozostawionych prętów zbrojeniowych na łączeniach ścianek z porotermu
    A nie są to elementy stanowiące przewiązanie tej ścianki?
  • #10 14300764
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Właśnie są, tylko dziwnie się składa że znajdują się w miejscach pod łączniki. Ostatnio zwróciłem uwagę murarzom żeby na wysokości ok 1,3m od podłogi przed wylewką nie dawali właśnie prętów, a robię ostatnio przeważnie po tamtej ekipie.
  • #11 14319586
    fighter
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Witam panowie nie chce zakładać nowego wątku więc pisze tutaj.
    Czy ktoś używał wiertarki Bosch GSB 90-2 E do wiercenia otwornicami fi60-80 mm ???
    Czy ktoś w ogóle miał takiego bosch-a oraz jak on się spisuje ?
  • #12 14320044
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    vikon napisał:
    Szukam czegoś profesjonalnego, tak więc cena też pewnie będzie odpowiednia. Nie chce kupować w ciemno a ponieważ nie mam gdzie takowej wypróbować pytam na forum. Może ktoś z szanownych kolegów używa i będzie coś w stanie polecić.

technika_diamentowa
    Mam nadzieję że mnie nie zbanują za kryptoreklamy, ale nie znam lepszego producenta.
    Żeby diamenty się nie wypalały możesz dokupić chłodzenie wodne. chłodzenie
    Pogadaj z przedstawicielem.

Cena towaru jest tak samo profesjonalna jak sprzęt tej firmy.

Za kryptoreklamę to nie, ale za sposób wstawiania linków... [retrofood]
  • #13 14329944
    malina998
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Polecam Bosch'a, Hilti i sprawdź ofertę firmy Tech-wiert. Ci ostatni robią naprawdę dobre wiertła, otwornice oraz wszystko co potrzebne do cięcia i przebicia.
  • #14 14483456
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Czy ktoś zna opinię nt koronek firmy SCHWABE?
    Są na znanym portalu za około 170 zł.

Warto się tym zainteresować?
    Chodzi o robienie otworów w wielkiej płycie pod puszkę el.
  • #15 14483482
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3522
    kuhnro2 napisał:

Ma być otwór pod jedną puszkę ?
    Zgoda właściciela budynku na rąbanie wielkiej płyty jest ?
  • #16 14483578
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    elpapiotr napisał:
    kuhnro2 napisał:

Ma być otwór pod jedną puszkę ?
    Zgoda właściciela budynku na rąbanie wielkiej płyty jest ?

jedną, może kilka
  • #17 14483590
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    kuhnro2 napisał:

Jeśli trafisz na druty to żadna nie wytrzyma.
    Poza tym, nie widzę specjalnej potrzeby robienia dodatkowych dziur.
  • #18 14483654
    JohnySpZOO
    Ja u siebie w podczas remontu mieszkania koronkę diamentową (za 700pln) zacząłem zajeżdżać po 5 otworach nietrafiwszy na żadne zbrojenie. Pozostałe 30pare otworów wykonałem za pomocą dwóch wierteł z Makity + dłuto. Nie liczę zajechanych trzech tarcz robiąc bruzdy.
  • #19 14483852
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    JohnySpZOO napisał:
    Pozostałe 30 pare otworów wykonałem za pomocą dwóch wierteł z Makity + dłuto.

Również zalecałbym taką technologię, w razie konieczności.
  • #20 14484339
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam

Właśnie wczoraj wierciłem otwory pod włączniki i gniazda wielkiej płycie.
    Idzie dość sprawnie metodą nawiercania otworów (wiertło 12) po okręgu i dodatkowo po środku, a następnie przecinak i młotek. Chyba najlepsza metoda jak się nie ma profesjonalnego sprzętu.

Pozdrawiam
  • #21 14484398
    JohnySpZOO
    Popak napisał:
    Idzie dość sprawnie metodą nawiercania otworów (wiertło 12) po okręgu i dodatkowo po środku, a następnie przecinak i młotek.
    Ja zastosowałem w młotowiertarkę Makita HR2470+zestaw 17szt. wierteł i dłut.
    Nawiercałem dużą ilość otworów wiertłem 8 po obwodzie i kilka wewnątrz a następnie zakładałem 12 je rozwiercałem, na końcu zakładałem dłuto i pobijałem - jeden otwór pod puszkę głęboką zajmował ok 10-15min. Dla porównania wykonanie otworu koronką zajmowało 25min.
  • #22 14484717
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    @JohnySpZOO Metoda ta sama, osłabić i skruszyć. :)
    Również zajęło mi to 10-15min.
  • #23 14484805
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    JohnySpZOO napisał:
    rtvserwisant napisał:
    Od zakupu zrobiłem ją ok 700-800 otworów głównie poroterm beton zbrojony i nadal idzie dobrze
    Śmiem wątpić kolego w tą wypowiedź chyba że owa koronka nigdy nie natrafiła na zbrojenie. Wiem jak u mnie na budowie chłopaki zarznęli koronę za 1200pln przebijając się przez zbrojoną ścianę żelbetową napotykając jeden pręt Φ8.
    Poproszę zdjęcie owej koronki którą kolega posiada.

Brak myślenia poprostu. Nie jego to co mu zależy.
  • #24 14485460
    rabbit1981
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    dobry młot i dobra otwornica plus brak zbrojenia
  • #25 14485489
    JohnySpZOO
    Jacek79 napisał:
    Brak myślenia poprostu. Nie jego to co mu zależy.
    Żeby kolego dyskutować trzeba wiedzieć co było na rzeczy jeszcze i znać uwarunkowania techniczne wykonywanych prac. Co innego jest robić otwór pod puszkę a co innego przebicia ...
    Temat tyczy się lokali z wielkiej płyty a nie obiektów monolitycznych.
  • #26 14497976
    malina998
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    A jeśli ktoś już chce mieć ładne otwory na puszki to tylko wiertnica :) Ale to już konkretne koszty, mocowanie albo na poduszkę albo na kotwę no i wiercenie "na mokro". Ale myślę, że to gra nie warta zachodu, czasu i pieniędzy bo i tak później trzeba wykuć.
    Najlepiej wiertnica sprawdza się w przebiciach przez ściany i stropy.
  • #27 14500423
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    Do przebić może lepiej pokusić się to inne rozwiązania

• #28 14500641
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1251
    O zwłaszcza to ostatnie ustrojstwo z tarczą droższą niż całe zlecenie. Ale dziura pod rozdzielnię podtynkową była by plus minus 1-2mm na metr.

Piła tez nie głupia tylko jeszcze tachać ten agregat do niej ale zawsze można wyciąć ew. zarąbanego kochanka kobiety swej pociąć i ... na recycling.

Kiedyś na bogato mieliśmy wiertnię a tak zawsze od bidy SDS MAX i jazda Julami po ścianie aż ta ustąpi mi lub mnie trafi ....

A zaczęło się od otwornicy.
  • #29 14506895
    genuinejanbar
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    JohnySpZOO napisał:
    Ja u siebie w podczas remontu mieszkania koronkę diamentową (za 700pln) zacząłem zajeżdżać po 5 otworach nietrafiwszy na żadne zbrojenie. Pozostałe 30pare otworów wykonałem za pomocą dwóch wierteł z Makity + dłuto. Nie liczę zajechanych trzech tarcz robiąc bruzdy.

Czy możesz podać nazwy i modele obu ( druga z wcześniejszego posta - za 1200PLN ) koronek i tych 3 tarcz oraz, ewentualnie zdjęcia?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór diamentowych otwornic do wiercenia w cegłach i betonie. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z różnymi markami, wskazując na jakość i trwałość narzędzi. Dedra została skrytykowana za niską jakość, podczas gdy IRWIN zyskał pozytywne opinie za wydajność, nawet w trudnych warunkach, takich jak zbrojone ściany. Użytkownicy polecali również marki Bosch, Hilti oraz Tech-wiert, zwracając uwagę na konieczność posiadania odpowiedniego sprzętu, jak wiertnice, dla uzyskania lepszych rezultatów. Wspomniano także o problemach z zbrojeniem, które mogą uszkodzić otwornice, oraz o metodach wiercenia, które mogą być bardziej efektywne w przypadku braku profesjonalnego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA