logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki rejestrator i kamery do okablowanego sklepu wybrać?

Tom S. 05 Sty 2015 19:34 1401 2
  • #1 14296199
    Tom S.
    Poziom 9  
    Witam,
    planuję kupno rejestratora + 4 kamer do sklepu spożywczego i bardzo proszę o porady odnośnie wyboru ww urządzeń. Dodam jeszcze, że w sklepie funkcjonuje stary monitoring CCTV, którego mam zamiar się pozbyć i plusem jest fakt, że sklep jest okablowany kablem koncentrycznym i kablem zasilającym, dlatego potrzebuję tylko rejestratora i 4 kamer.
    Rejestrator najlepiej z możliwością podłączenia 8 kamer (żeby mieć możliwość rozbudowy systemu później)

Na całość chciałbym wydać ok 2000-2500zł.
    Jakieś propozycje?
  • #2 14296559
    edziu
    Poziom 29  
    Ocena: 180
    Na Starym okablowaniu to tylko system HDCVI
    Natomiast do systemu IP trzeba ciągnąc nowe okablowanie.
  • #3 14297869
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    Najlepszym rozwiązaniem byłoby rozwiązanie oparte o nowe systemy analogowe HD (HDCVI / TVI / AHD), oferują one obraz w jakości HD po kablu koncentrycznym - i są porównywalnie tanie do systemów analogowych.

Co do HDCVI - w tym budżecie ciężko będzie się zmieścić.... kamery HDCVI tanie są oparte na bardzo słabych jakościowo przetwornikach pixelplus.... - one widzą gorzej niż dobre analogi.

Ja bym poszedł w technologię AHD - ostatnio robiłem taką w żabce - obraz w jakości HD daje kopa. Kamery kopułki z obiektywami szerokimi są za 400 PLN brutto i mają bardzo dobry przetwornik SONY. Do tego mase opcji do ustawiania obrazu włącznie z funkcją WDR która pomaga w przypadku kamer patrzących się na wejście do sklepu (nie ma efektów oślepienia przez np słońce na zewnątrz).
    Tam gdzie potrzebna jest kamera z zoomem (np kasa) dałbym AHDMX-1007IRKW
    Reszta - AHDMX-1026IRKW
    Rejestrator RAS-813-J
    Z dyskiem 1TB powinienes spokojnie zmieścić się w kasie 2500 brutto.
    Sam wszystko wymienisz - bo podłaczasz wszystko na starych przewodach itp. Rejestrator automatycznie wykryje sygnał ahd.
REKLAMA