logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC Wi-Free - Zrywające się połączenie - FAQ by Safbot

safbot1st 06 Sty 2015 13:12 6018 18
REKLAMA
  • #1 14298657
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Witam Państwa,

Tak się złożyło, że chwilowo zmieniłem miasta i zostałem zmuszony do używania Wi-Free.
    Przy 4 kreskach i sieci typu B na XP pobieranie IP zajmowało mniej niż sekundę.
    Po grzebaniu w ustawieniach karty czas ten się wydłużył do 10-15 sek.
    Wychodzi na to, że zmiana ustawień karty typu B nie przyniosła pozytywnych rezultatów w kwestii prędkości pobierania IP. Przy sieci N i win7 pobieranie trwa ułamek sekundy jednak i tak połączenie jest zrywane.

Dzieje się tak dlatego ponieważ hotspoty Wi-Free udzielają dzierżawy na 1 minutę, co minutę.

Pobieranie i wysyłanie dużych plików bez wznawiania jest przez to niemożliwe.

Aby pozbyć się wnerwiającej "czkawki" proponuję użyć Ultimate IP Changer (w załączniku), aby ustawić IP na "sztywno".
    1. Włączmy DHCP->Apply, ustalamy IP:

2. Wyłączamy DHCP, wpisujemy IP, Apply:

Czasem trzeba czynność powtórzyć kilka razy dziennie, czasem 1-2 razy lub wcale.
    Uwaga - do działania wymaga praw administratora, gdyż edytuje klucze rejestru.
    Załączniki:
    • setupUltimateIPChanger.exe (444.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14475195
    KKKabat
    Poziom 10  
    Nie instalujcie tego setupUltimateIPChanger.exe !!!!
    On ma w sobie programy typu malware i jakieś dziwadło które zmienia stronę startową w przeglądarce i nie można tego wywalić, mi na szczęście pomogło przywracanie systemu...
  • #3 14476329
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 14523526
    mat232
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Potwierdzam podczas instalacji instaluje się dodatkowo jakiś syf
  • #5 14524409
    safbot1st
    Poziom 43  
    mat232 napisał:
    instaluje się

Nic się samo nie instaluje.
    Miałem nie odpisywać zaniżającym poziom, ale nie mogłem się powstrzymać:
    Należy umieć czytać angielski w stopniu miernym i klikać pod koniec instalacji "Decline" !

Poza tym Drogi @mat232 już się wypowiadałem o tej mojej oczernianej instalacji tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2862252-60.html#14476453
  • #6 14524544
    mat232
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Nie chciałem Ciebie oczerniać, domyślam się że nie bez powodu trzeba było 3x akceptować umowy licencyjne.
  • #7 14525260
    safbot1st
    Poziom 43  
    mat232 napisał:
    domyślam się

Tu nie trzeba się bawić w detektywa.
    Zainstaluj jeszcze raz ze słownikiem. :P
    Umowę akceptujesz raz, a na screenie wysłałem:
    "Sprawdź tą ofertę podczas instalowania twojego software"!
    Zauważ, że "oferta" pokazuje się już po wybraniu katalogu instalacji.
    To, co jest widoczne, to umowa programu o nieznanej nazwie (nie została umyślnie podana, z opisu wynika, że służącego do zoomowania obrazków w przeglądarce) oraz guzik "Decline" - "odrzuć", zgaszony, ale w 101% działający!.
    Tych "ofert" jest na końcu 3 sztuki do odrzucenia (u mnie tak było).
    Wystarczy tylko wszystko dokładnie przeczytać.

:P

ps. A, i nie pofatygowałeś się nawet do linka, gdzie piszę, że UIPC jest na dzień dzisiejszy zbędny z powodu zmiany sposobu działania WF.

Pozdr.
    Olek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 14525982
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #9 14962345
    SziserTrue
    Poziom 1  
    Wreszcie coś co działa ,dzięki :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 15156455
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 432
    Wyłączyłem Wi-free. Transfer na WiFi w domu podskoczył mi prawie o 50%.
  • Pomocny post
    #11 15161797
    PPK
    Poziom 30  
    Nie czarujmy się. Fizyki nie da się oszukać. Oszukać można tylko ........ klienta. Po uruchomieniu tej usługi, w moim bloku, w moim zasięgu, pojawiło się zamiast dotychczasowych 12 sieci (nie kanałów), 20 sieci. Większość na tzw. preferowanych kanałach. O takim drobiazgu, jak RSSI na poziomie 0 dB już nie wspominam bo i tak NIE MA KOMU tego zgłosić. Żeby sprawdzić u siebie, wystarczy ściągnąć darmowego inSSIDer'a i zainstalować. "Zielona wyspa" i pełna "wolność". Warto policzyć sobie, że jeżeli na jednym kanale pracuje 6 sieci, to raczej trzeba emigrować gdzie indziej. Chyba najwyższy czas, przejść na 5GHz aczkolwiek to już w 100% mikrofale.
    p.s. Warto sprawdzić u siebie transfer na kanałach NIEPREFEROWANYCH (szumy) bo są rzadziej używane. U mnie się sprawdziło. Można sprawdzić inSSIDer'em który kanał jest wolny. Uwaga , bardzo mocny sygnał pulsujący o okresie kilku sekund, to może być (ale nie musi) mikrofalówka albo jakaś diaterma. I ostatnie, inSSIDer nie jest programem POMIAROWYM. On tylko monitoruje to, co przechodzi przez naszą kartę WiFi. A karta sama "odsiewa" część zakłóceń.
  • Pomocny post
    #12 15162360
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 15998078
    safbot1st
    Poziom 43  
    PPK napisał:
    Wyłączyłem Wi-free.

Napisz, jak tego dokonałeś + metoda sprawdzenia + model modemo/routera.
    Jak pisałem tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2862252-90.html#15863865
    zależnie od modelu modemo/routera wyłącznie Wi-Free jest niemożliwe. Nie pomaga nawet całkowite wyłączenie wi-fi.
  • Pomocny post
    #14 15998311
    PPK
    Poziom 30  
    Wyłączyłem u siebie poprzez konto na stronie UPC (usługi). Oczywiście, mogę wyłączyć (Wi-Free)TYLKO NA SWOIM KANALE ale odpowiednie POINFORMOWANIE (założenie konta, wyłączenie w opcjach usług) sąsiadów, poskutkowało. W tej chwili mamy tylko jeden Wi-Free u sąsiada, który z niego korzysta na mieście (przynajmniej tak twierdzi). Najbardziej wszystkich wk...... to, że ten kanał został uruchomiony na domowych routerach, BEZ POINFORMOWANIA KLIENTA. Czyli, że zabrano nam część pasma transmisji za które PŁACIMY na rzecz dodatkowego zarobku sieci UPC. Dodatkowo, żeby WYŁĄCZYĆ tą usługę, należy podzielić się z UPC (Internet), dodatkowymi danymi osobowymi (zakładanie konta na ich stronie). Zaiste, nie wiem, czy jakaś instytucja monitoruje takie zagrywki (bez informacji od klienta) ale chwyt jest poniżej pasa i bynajmniej nie przysporzył klientów UPS.
  • #15 15998354
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dzięki. Że też sam na to nie wpadłem. W sumie jest to "poniekąd fair" (oprócz dzałań "za plecami klienta"). Ja nie udostępniam - sam nie korzystam.
    Czyli wyłączyłem przez:
    https://strefaklienta.upc.pl/mojeupc/
    Jako informację zwrotną otrzymałem, że czas do wyłączenia usługi wynosi do 24 godzin.
    Po tym czasie linuxem sprawdzę, czy ciągle nadaję, sprawdzę transfer i zdam relację.
  • #16 15998435
    Ricoh_220

Poziom 38  
    Ocena: 755
    Panowie wykonałem jeden telefon do upc o treści żądam wyłączenia u mnie na moim routerze usługi wifi-free .
    Zostałem poinformowany iż nie będę miał poza domem neta i ok.
    Całkowicie się z tym zgodziłem i mam spokój dlaczego mam opłacać prąd za cudze połączenia skoro płacę za upc 200 zł miesięcznie.
    Prosta zasada moja sieć mój prąd moje rachunki.
    A do neta poza domem służą tzw. telefony komórkowe.Jak ktoś chce inaczej niech siedzi w domu w tym kraju nie ma nic za darmo zawsze operator da coś czyimś kosztem.
    Konto firmowe:
    Zakład techniki biurowej"Kserograf" .Serwis kserokopiarek i urzdzeń marki ricoh
    Bronowicka 73, Kraków, 30-091 | Tel.: 603XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kserograf.e.pl
  • #17 15998820
    PPK
    Poziom 30  
    No i OK. Co prawda, doszły mnie też słuchy o "spółdzielni słoikowej Wi-Free". Jeden zakłada konto (najtańsze), wszyscy płacą i korzystają (chyba niejednocześnie?? ale wspólne hasło??). Czyli tak na prawdę, MY płacimy za ich usługę?. Czy można się logować w kilka osób na jedno konto Wi-free JEDNOCZEŚNIE ? Chyba nie......

p.s. Właśnie sąsiad mnie powiadomił, że też wyłącza, bo łączność na mieście jest goooowniana. Albo zrywa .... :) ...... albo na poziomie 300-400 Kb/s.
  • Pomocny post
    #18 15998848
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownicy zgłaszają problemy z połączeniem Wi-Free od UPC, które często zrywa się z powodu krótkiego czasu dzierżawy adresu IP (1 minuta). Proponowane rozwiązania obejmują ustawienie statycznego adresu IP za pomocą narzędzi takich jak Ultimate IP Changer, jednak niektórzy ostrzegają przed zainstalowaniem tego oprogramowania z powodu potencjalnych zagrożeń malware. Alternatywnie, sugeruje się korzystanie z menedżerów pobierania, które potrafią wznawiać transfery. Użytkownicy zauważają, że Wi-Free obniża jakość połączenia, a niektórzy decydują się na jego wyłączenie, aby poprawić transfer w domowej sieci Wi-Fi. Problemy z Wi-Free są związane z ograniczeniami sprzętowymi routerów UPC oraz z dużą liczbą sieci w zasięgu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA