logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 78+ E40 - poszukuję transformatora 3000245 do modulatora AM/FM

killergr 11 Maj 2005 15:17 1407 6
REKLAMA
  • #1 1482734
    killergr
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Mam problem - przerobiłem Alana 78+ E40 na max funkcji czyli przywróciłem mu 400 kanałów z modulacją AM i FM. I właśnie tu problem- radyjko jest z Niemiec więc nie posiada transformatora w obwodzie modulatora. Odsłuch w AM działa, nośna staje ale brak modulacji bo n jego miejscu są 2 zwory. Podlutowałem tam trafko od innego sprawnego 78 i wszystko działa. Poszukuję zatem trafo o numerze 3000245. Jeśli ktoś ma takie ze zwalonego radyjka chętnie odkupię. A może ktoś wie od jakiego innego radyjka pasuje ?
    Podaję namiary GG 2834811 lub mail killergr(_at_)gazeta.pl
  • REKLAMA
  • #2 2340239
    killergr
    Poziom 14  
    Nikt nie chciał odpowiedzieć więc dałem sobie radę - znalazłem inne trafo - pasuje od innego radia. Ale od jakiego zostaje moją tajemnicą. Pozdrawiam wszystkich i temat zamykamy
  • REKLAMA
  • #3 2340795
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    dlaczego odpowiadasz skoro taki tajemniczy jestes.ja powiem z doswiadczenia ze jakie radio cb masz na czesci takie trafo podejdzie.czasem jest problem ze zmieszczeniem go,ale to spr.mechaniczna i nie powinienes miec z tym problemow.tam tylko jest zasilanie,odczepy na glosnik,na koncowke mcz i do nadajnika.jak przegladales schematy innych cb to napewno to widziales.ja tylko napisalem co praktyka mnie nauczyla.pozdro

Dodano po 2 [minuty]:

sory nie ogladalem kto to pisze.
  • REKLAMA
  • #4 2341019
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Powiem tak : trafa pasują raczej od większości radyjek, tylko czasami trzeba kolejność wyprowadzeń zmienić. Ot i cała wielka tajemnica.
  • REKLAMA
  • #5 2341047
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    dokladnie jak pisze kol.andrew.telko niektore sa nieco wieksze.zwlaszcza ze starych radyjek.dodam ze te wieksze lepiej pracuja.maja lepsza mod.pozdro
  • #6 2349423
    killergr
    Poziom 14  
    Panowie - cieszę się że zauważyliście temat. Jednak napisałem że temat zamykamy. Dlaczego wcześniej nikt mi na to nie odpisał ? Przecież ten post wisiał ponad pół roku !!!! Teraz jesteście mądrzy jak już sobie poradziłem ? Nieładnie. A co do Waszych wypowiedzi jeśli uważacie że w 100% pasują trafa od innych radyjek to muszę wyprowadzić z błędu. A czy ktokolwiek z Was po podmianie tegoż elementu pokusił się o podłączenie radyjka do miernika zniekształceń harmonicznych albo chociaż zmierzył głębokość i poprawność modulacji ?? NIe sądzę. Inaczej byście wtedy pisali. Mi chodziło o to żeby radio nie straciło paramterów a nie żeby pan Wiesio mógł spytać kolegi z Mana jak wygląda droga na Warszawę mimo że mogli by się dogadać na migi bo są od siebie 200m.
    W każdym razie widzę że nie zawsze można liczyć na pomoc innych.

Pozdrawiam wszystkich.
  • #7 2349438
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Skoro zamykasz to zamykaj. Na dole jest taka żółta kłódka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W temacie dotyczącym radia Alan 78+ E40 użytkownik poszukiwał transformatora o numerze 3000245 do obwodu modulatora AM/FM, którego brakowało w niemieckiej wersji urządzenia. Po podłączeniu transformatora z innego sprawnego modelu Alan 78+ radio działało poprawnie, jednak autor chciał znaleźć oryginalny lub kompatybilny transformator. W dyskusji pojawiły się sugestie, że transformatory z innych modeli radiotelefonów CB mogą pasować, choć czasem wymaga to zmiany kolejności wyprowadzeń lub uwzględnienia różnic mechanicznych. Zwrócono uwagę, że większe transformatory ze starszych modeli mogą lepiej pracować i zapewniać lepszą modulację. Autor podkreślił jednak, że ważne jest zachowanie parametrów modulacji i jakości dźwięku, co wymaga pomiarów zniekształceń harmonicznych i głębokości modulacji, a nie tylko mechanicznego dopasowania transformatora. Ostatecznie autor znalazł odpowiedni transformator, ale nie ujawnił jego pochodzenia, zamykając temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA