Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór napędu do bramy segmentowej Wiśniowski

grejfrutek 06 Jan 2015 16:29 1998 11
    grejfrutek
    Level 16  
    Witam,
    zastanawiam się na zakupem automatyki do bramy segmentowej Wiśniowski (szerokość: 2.6m)

Biorę pod uwagę:
    FAAC D600
    lub SOMMER.

Prosiłbym o opinię, który z nich jest bardziej godny polecenia (wady, zalety)

Ważnym elementem dla mnie jest opcja rozblokowania z zewnątrz.
    Montaż wykonałbym samodzielnie.
    rocco26l
    Level 14  
    Co masz na myśli opcja zblokowania z zewnątrz ????
    Jeśli chodzi o napędy do bram garażowych przy takiej szerokości bramy to jaki byś nie wybrał napęd markowej firmy taki będzie Ci służył. Jeśli montażowo nie masz problemu to już Twój wybór.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Odradzam D600. Po kilku latach pada elektronika.
    Z niedrogich polecam key. Came VER kiedyś były niezniszczalne, 1-12 lat bezawarynej pracy, teraz coś popsuli i już nie to...
    grejfrutek
    Level 16  
    A można prosić o konkretny model firmy Key. Jak z gwarancją u tego producenta?
    rocco26l
    Level 14  
    andrzej lukaszewicz wrote:
    Odradzam D600. Po kilku latach pada elektronika.
    Z niedrogich polecam key. Came VER kiedyś były niezniszczalne, 1-12 lat bezawarynej pracy, teraz coś popsuli i już nie to...

Jeśli można wiedzieć z jakimi awariami spotkałeś się z d 600 i po ilu latach użytkowania padała elektronika ???
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Miałem kilka przypadków z D600/1000, a w came VER 700/900, żadnego, choć zamontowałem ich 2x więcej niz faac. Może to tylko moje przypadki, ale o nich właśnie piszę. Faac popsuł sie również w skrzydłówkach ( problemy z siłownikami 414), a siłowniki genius g-batt ( niby to samo) nie mają problemów z uszczelnieniami.
    Ogólnie nie montuje jednej marki, tylko to co jest aktualnie w rozsądnej cenie i stosunku jakość -cena.
    grejfrutek
    Level 16  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,
    a czy słyszeliście coś o napędzie:

SOMFY Model: Dexxo Optimo RTS + szyna 2,9m z łańcuchem?

Taki proponuje firma, która montowała u mnie drzwi garażowe.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Jak z łańcuchem to lepiej, bo zrywają sie w nich łączenia pasów zębatych.
    Somfy ma bardzo dobre tory radiowe, ale drogie piloty.
    grejfrutek wrote:
    A można prosić o konkretny model firmy Key. Jak z gwarancją u tego producenta?

VIPER 700, 1200. Ponoć ostatnio daja 5 lat przy instalowaniu przez firme monterską, ale nie wnikałem w "haczyki" gwarancji. Ale to dobre napędy , nie generują problemów.
    alekswiec
    Level 8  
    Ja posiadam również bramę od Wiśniowskiego i w komplecie dostałem napęd NICE, póki co sprawuje się bardzo dobrze tak więc mogę go polecić ;)
    Ł.Kurek
    Level 11  
    Napęd Somfy Dexxo Optimo też bardzo dobrze się sprawuje. Na kilkadziesiąt zamontowanych napędów prawie żadnych reklamacji nie było. A co do pilotów to nie prawda że są drogie bo pilot Somfy Keytis można kupić za ok 40-50zł.
    grejfrutek
    Level 16  
    Zdecydowałem się na napęd Somfy Dexxo Optimo. Po zamontowaniu okazał się uszkodzony, (nie uruchamiał się), bezproblemowa wymiana na nowy... Podobno byłem pierwszym przypadkiem.
    Kolejna sztuka OK - Wszystko działa jak należy.