logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y580 - analiza SMART HDD, przycinki i zawieszanie systemu

PhoBiaB 06 Sty 2015 23:19 1068 4
  • #1 14301695
    PhoBiaB
    Poziom 11  
    Hej,

Od jakiegoś czasu - tydzień, może dwa - mam problem ze swoim lapkiem co charakteryzuje się przycinkami, zwiechami systemu, brakiem reakcji co zmusza do nadużywania przycisku "Power". Przypuszczam, że problemem jest tu dysk twardy co podobno jest piętą achillesową tego modelu. Mam też wrażenie, że dysk czasami słychać, choć mogę się mylić.

Specyfikacja lapka:
    i7-3630qm
    8gm ram
    geforce 660m
    Win7 ultimate + sp1

Smart z CDI:

Czy na dysk nadszedł już czas? Laptop ma 1,5 roku i jest jeszcze na gwarancji ale coś mi się o uszy obiło, że support Lenovo wyszedł z Polski, poza tym nie ma opcji, żeby czekał tydzień, dwa, osiem na to, że zrobią mi sprzęt.
    Czy da się to jeszcze naprawić czy lepiej kupić nowy dysk, a stary wywalić do kosza?

@Edit

Co ciekawe w safe mod wszystko śmiga płynniej niż normalnie - programy, net.
  • #2 14302196
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Dysk ma niestabilne sektory - do procedury naprawczej.

Można pokusić się o wykonanie erase waits zamiast zerowania i następnie remap z MHDD.
    Nie wyczyści to całego dysku, ale i tak warto zrobić kopię danych.

Po wszystkim zamieść nowy odczyt SMARY i obrazek z MHDD po zakończeniu remap.
  • #3 14302926
    PhoBiaB
    Poziom 11  
    Erase waits i remap w mhdd zrobiony. W sumie wykryło 16 bad sectorów. MHDD puszczony z płyty więc logów nie będzie, zdjęć nie zrobiłem. Natomiast smart z CDI wygląda tak:

Mimo względnego sukcesu czuję, że ten dysk się kończy. I to cykanie kiedy pracuje... . Z tego co wyczytałem to zerowanie dysku radzi sobie tylko z bad sectorami logicznymi, a nie fizycznymi. Czy jest jakaś możliwość żeby określić jaki to typ bad sectorów? No bo jeżeli są o bad sectory fizyczne z którymi nie da się nic zrobić to opcja zerowania mija się z celem. I uprzedzając pytanie - bad sectory są na początku i w środku dysku, trochę porozrzucane także zmniejszenie objętości dysku chyba nie wchodzi w grę.
  • #4 14303088
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Atrybuty 01, 0B oraz C8 mogą wskazywać na problemy z głowicami lub mechaniką dysku, stąd te odgłosy, o których piszesz. Niestety te wartości wzrastają. Co do bad sektorów to nie są to fizycznie uszkodzone sektory, bo zostały właśnie usunięte wg SMART.
  • #5 14303166
    PhoBiaB
    Poziom 11  
    Co, jak przypuszczam oznacza, że dysk pochodzi jeszcze trochę, raz lepiej, raz gorzej i pewnego pięknego dnia nawet się nie uruchomi:D Czas w takim razie szukać nowego dysku. Coś do 350zł? Może być 750gb tylko z lepszymi parametrami. Ewentualnie ssd + 750gb do 400zł?
REKLAMA