logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y580 - Dysk ST750LM022 niewidoczny w BIOS, problemy z bootowaniem

ssdd 11 Wrz 2015 16:10 1248 8
REKLAMA
  • #1 14988179
    ssdd
    Poziom 9  
    Witam, ostatnio mam problem z wykrywaniem dysku i jego bootowaniem. Muszę nie rzadko po 10 razy wyłączać i włączać komputer w celu jego uruchomienia. Dysk jest z roku 2012 jednak jak sprawdzałem ostatnio programami takimi jak HDTune to zero bad sectorów i wszystkie wartości S.M.A.R.T są w porządku. Dzisiaj również wyjąłem dysk celem sprawdzenia czy aby nic się nie spaliło - nic szczególnego nie dostrzegłem, wszystko wygląda tak samo jak wcześniej. Na co mam jeszcze zwrócić uwagę - czy to jednak już dysk za stary ? Proszę o pomoc

Dodam że posiadam laptopa Lenovo Y580 a dysk to ST750LM022 (z tego co pamiętam na obudowie - Samsungowy). Dodam że rzecz która pomaga mi poprawnie uruchomić system (i oczywiście, dać wykryć dysk w BIOSie) jest odczekanie 15min na okienku No bootable device, po czym uruchomić go ponownie (wtedy startuje bez żadnego narzekania). Załączam screen z HDTune z długiego skanowania i zakładkę health (niestety - zakładka z bad sectorami została zrobiona dzień wcześniej i przez głupotę nie zrobiłem screena Health - jedyne co pamiętam na niej to to że wartość C5 była zaznaczona na żółto, reszta normalna).
    Załączniki:
    • Lenovo Y580 - Dysk ST750LM022 niewidoczny w BIOS, problemy z bootowaniem health.png (93.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Lenovo Y580 - Dysk ST750LM022 niewidoczny w BIOS, problemy z bootowaniem hdtune080920152047.png (69.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14988199
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 553
    Podmień dysk bo ten może być uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #3 14988229
    ssdd
    Poziom 9  
    Ok, w takim razie jeśli to jednak dysk to kupię najbliżej, niestety w październiku, nowy. Temat zostawię jak na razie otwarty - liczę jeszcze na wypowiedzi innych.
  • #4 14988236
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 553
    Najlepiej aby się upewnić to podstaw jakiś inny a ten Twój możesz też podstawić do innego lapka.
  • #5 14988248
    ssdd
    Poziom 9  
    Właśnie w tym problem że w starym komputerze wszystko działa jeszcze w ATA (mimo że płyta główna ma już wejście SATA) a innego lapka w pobliżu nie ma. No nic - kupię i zobaczę, jak nie to to odsprzedam dalej co najwyżej lub kiedyś się przyda :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14988791
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    grubas napisał:
    Podmień dysk bo ten może być uszkodzony.

Po SMART należy się spodziewać, że z dyskiem nie dzieje się dobrze. Atrybuty 01 i C8 (200) wskazują na kłopoty z mechaniką/głowicami. Skan mimo, że z HDTune to pokazuje już niestabilne sektory, mimo ich nieobecności w SMART. Wiarygodny jest np. skan powierzchni dysku wykonany w MHDD. Poza tym BF, wskazujący, że dysk zaliczył wstrząsy/uderzenie/upadek.
  • #7 14988830
    ssdd
    Poziom 9  
    mati211p napisał:
    Skan mimo, że z HDTune to pokazuje już niestabilne sektory, mimo ich nieobecności w SMART.
    Już wyjaśniam - screen ze smartem jest zrobiony na drugi dzień po skanowaniu (pamiętam że właśnie w tym samym dniu kiedy był skan, wtedy też podkreśliło na żółto wartość C5 gdzie w tabeli current było napisane "1" a stan dysku zmienił się z ok na warning). W każdym bądź razie dziękuję wam obu za potwierdzenie moich obaw dotyczących uszkodzenia mechanicznego dysku - nowy dysk postaram się kupić max do miesiąca czasu, oczywiście jeśli moderator zamknąłby temat poprosiłbym wtedy o chwilowe otwarcie żeby poinformować czy dysk rzeczywiście był przyczyną (tak w razie gdyby ktoś szukał :) ).
  • REKLAMA
  • #8 14989571
    ssdd
    Poziom 9  
    Aktualizacja - dziś rano próbowałem włączyć komputer sprawdzonym sposobem, a więc włączeniem, odczekaniem 15min i ponownym restartem jednak teraz komputer wydaje dość dużo szybkich,krótkich sygnałów. Trochę głupie pytanie ale czy to już ostatecznie oznacza że dysk siadł ?
  • #9 15004016
    ssdd
    Poziom 9  
    Temat do zamknięcia.
    Podsumowując - winowajcą okazał się jednak dysk (najpewniej od tego uderzenia/wywalenia).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik laptopa Lenovo Y580 zgłasza problemy z wykrywaniem dysku ST750LM022 w BIOS oraz trudności z bootowaniem systemu. Po wielokrotnym włączaniu i wyłączaniu komputera, dysk czasami udaje się uruchomić, jednak użytkownik zauważa, że po 15 minutach oczekiwania na komunikat "No bootable device" system startuje bez problemów. Mimo braku bad sectorów i dobrego stanu S.M.A.R.T. w programie HDTune, użytkownicy sugerują, że dysk może być uszkodzony mechanicznie, co potwierdzają atrybuty S.M.A.R.T. oraz objawy wskazujące na problemy z głowicami. Użytkownik planuje zakup nowego dysku, a po jego wymianie potwierdzi, czy to rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA