logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Korelacja tolerancji rezystora z temperaturowym współczynnikiem rezystancji (TWR)

mlewan 07 Sty 2015 06:18 1458 2
REKLAMA
  • #1 14302073
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Buduję sobie prosty układ, z założeniem jednak jego pracy w szerokim spektrum temperatur. Dlatego chciałem zapytać o to czy tolerancja rezystora występuje w korelacji z jego temperaturowym współczynnikiem rezystancji? Np. czy jeśli mam rezystor o tolerancji 5% to oznacza to tylko stałą odchyłkę od wartości nominalnej w warunkach standardowych, czy może w tym i tylko tym zakresie będzie zachodzić zmiana rezystancji pod wpływem temperatury? Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 14302129
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    W tych 5% mieści sie niedokładność wykonania, oraz zmiany temperaturowe, a także starzenie, a nawet takie mało znane efekty jak trwała zmiana wartości po lutowanu (spowodowana przez szok termiczny), w katalogach rezystorów mozesz zobaczyć że im mniejsza tolerancja tym mniejszy TWR, bo inaczej rezystor mógł by "wyjechać" poza pole tolerancji.
  • #3 14302289
    mlewan
    Poziom 20  
    Ocena: 92
    Dziękuję bardzo, dokładnie o to mi chodziło. Tak swoją drogą zaczynam sobie uzmysławiać na jakie problemy natykają się projektanci sprzętu dla przemysłu, o przemyśle kosmicznym nie mówiąc. Jeszce raz dziękuję i pozdrawiam.
REKLAMA