logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo y510p - Chwilowe spadki fps w grach, wentylator na maxa, wysokie temperatury

daniel_reds 07 Sty 2015 12:42 3351 10
REKLAMA
  • #1 14302668
    daniel_reds
    Poziom 9  
    Mam pewien problem. Mój laptop to Lenovo y510p
    Intel i5 4200M 2,5 GHz
    Nvidia GeForce GT 755M 2GB
    8 GB RAM Patriot

Laptop mam od 6 miesięcy i ani razu nie było z nim kłopotów. Gry chodziły płynnie. Np w Dragon Age Inkwizycja na ustawieniach średnio- wysokich przez ponad 120h grałem bez problemu. W FIFA 15 tak samo. Od 2 dni występują w grach, 2-3 sekundowe spadki fps do 8-12fps. Gra działa płynnie przez jakiś czas i nagle pojawia się takie slowmotion, które z czasem robi się częstsze. Przy tym wentylator zaczyna pracować na maxa. Potem znowu cichnie, gra działa płynnie i znowu spadki. Obniżenie detali do najniższych nic nie daje. Jak robię coś bardziej wymagającego na laptopie, to też to występuje. Temperatury dochodzą do 88-95 stopni, ale to normalne w tym modelu. Zawsze tak miałem i nie było problemu.
    Sterowniki mam najnowsze. Próbowałem grać na wcześniejszych sterownikach do karty graficznej, ale nic to nie daje.

Mam tak jak wyjechałem na parę dni. Zauważyłem też, że jak zasilacz jest podłączony, to na aluminiowej obudowie występuje takie mrowienie. W każdym gniazdku w budynku tak mam, nawet tym z uziemieniem. Może jakieś skoki napięcia czy coś. Nie wiem, czy ma to coś do rzeczy.
    Jakieś rady?
  • REKLAMA
  • #2 14302805
    des44
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Możliwe że pod twoją nieobecność ktoś korzystał z laptopa i dla przykładu zaśmiecił go lub zawirusował. Zacząłbym od przeskanowania komputera antywirusem jeżeli nie będzie poprawy spróbuj przywrócić system do czasu przed wyjazdem. Ostatnim krokiem może być przeinstalowanie systemu pod warunkiem, że ktoś korzystał pod Twoją nieobecność tak jak mówiłem. System jakiego używasz to WINDOWS 8?
  • #3 14302824
    daniel_reds
    Poziom 9  
    Nikt nie używał mojego laptopa, tego jestem pewien. Przeskanuje go zaraz i zobaczę. System to Windows 8.1
  • REKLAMA
  • #4 14306830
    Wiktor2002ZPL
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Ogranicz liczbę programów działających w tle, oraz procesów.
    Pobierz AdwCleanera i usuń ten cały"syf" z komputera.
    W opcjach zasilania ustaw na "Wydajność".
  • #5 14306856
    daniel_reds
    Poziom 9  
    Jest pełno procesów których nie wiem jak wyłączyć, ale które nie obciążają procesora ani RAM. W menadżerze zadań można wyłączyć tylko te "większe". Czyściłem AdwCleanerem, antywirusem i Malwarebytes Anti-Malware (pełne skanowanie). "Wydajność" zawsze mam włączoną.

Dodatkowo zauważyłem, że mrowienie na obudowie znika gdy dotknę obudowy laptopa. Wtedy też w większości znikają spadki fpsów.
  • REKLAMA
  • #6 14306996
    Wiktor2002ZPL
    Poziom 16  
    Cos w ciągu ostatnich dwóch dni instalowałeś/modyfikowałeś?
  • #7 14307073
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    daniel_reds napisał:
    Temperatury dochodzą do 88-95 stopni, ale to normalne w tym modelu

Procesor wpada w throttling i masz spadki wydajności. Poza tym to nie jest normalna temperatura zwłaszcza że masz wersję z mniej grzejącym się Core i5, problemy dotyczyły głownie wersji z i7.
    Radzę zmienić pastę termo na nową, lepszą i poprawić chłodzenie laptopa.
  • #8 14307109
    daniel_reds
    Poziom 9  
    Pewnie masz rację, bo jak w thorttlestop obniżę taktowanie procesora, to temperatura spada i fps są stabilniejsze. Tylko że jeszcze parę dni temu nie musiałem nic zmieniać i nawet przy wysokich temperaturach gry działały płynnie.

Jaką pastę polecacie?
  • #9 14307408
    Wiktor2002ZPL
    Poziom 16  
    Z dodatkiem srebra.
  • REKLAMA
  • #10 14307486
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Do laptopów Zalman STG-2. Tania i bardzo dobra.
  • #11 14307554
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 840
    daniel_reds napisał:
    Jaką pastę polecacie?

Arctic MX2/ MX4, Zalman STG-2, Arctic Silver Creamique, AAB Cooling Thermal Grease 3 i zakupić podstawkę chłodzącą lub stworzyć samemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Lenovo y510p z procesorem Intel i5 4200M i kartą graficzną Nvidia GeForce GT 755M zgłasza problemy z chwilowymi spadkami fps w grach, które występują od dwóch dni. Mimo że wcześniej gry działały płynnie, obecnie występują spadki do 8-12 fps, a wentylator pracuje na maksymalnych obrotach. Temperatura procesora osiąga 88-95 stopni, co jest uznawane za normalne dla tego modelu. Użytkownik sprawdził sterowniki, przeprowadził skanowanie antywirusowe oraz użył AdwCleanera, ale problemy nadal występują. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną mogą być problemy z throttlingiem procesora oraz zalecają wymianę pasty termoprzewodzącej na lepszą, z dodatkiem srebra. Rekomendowane pasty to Zalman STG-2 oraz Arctic MX2/MX4.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA