czesc mam dysk jak powyzej ostatnio zainstalowałem xp sp2 i zaczal pojawiac mi sie problem z dyskiem mianowicie zwalnia on co jakis czas prawie do 0 % wydajnosci i pojawia sie charakterystyczny dzwiek jakby sie rozkrecał i stawał nagle czasami pojawia sie na niebieskim tle komunikat w ktorym pisze rozpoczelo sie zrzucanie pamieci fizycznej czasami potrafi się zrestartowac wiecie moze co sie dzieje czy dysk sie popsul czyto wina nowego xp a moze cos trzeba ustawic? dysk jest jeszcze 2 lata na gwarancji wiec jak cos z nim nie tak moge zareklamowac prosze o szybką odpowiedz bede wdzieczny pzdr Artur
Parthenon a czy wykluczasz mozliwość robactwa na tym dysku? Takie cyrki się dzieją jak zainstalujesz SP2 na zarobaczony komp.
W końcu to nowy dysk i nie za bardzo mi się chce wierzyć by siadła w nim elektronika. Ściągnij HijackThis, przeskanuj go i wklej tu log. Trzeba wykluczyć malware.
... a moze jednak zaczniemy od podmiany zasilacza lub pomiaru napięć ale miernikiem?
Podpis Proszę o niepisanie na PW i SW jeśli szukasz pomocy natury technicznej... Odpowiedzi nie oczekuj, do tego jest tylko forum. Obowiązuje od dnia 29.03.2014
A może zaczniemy od ustawień oszczędzania energii a w szczególności od wyłączaj dyski twarde... ? Ustawienia hibernacji też warto było by obejżeć (suspend to disk) i wyłączyć. A po tym szukać awarii, szkodników i innego robactwa.
Sam kupiłem ten dysk twardy tydzień temu. Miałem ten sam problem, a nawet gorzej. W trybie MASTER dyk był bardzo długo wyszukiwany w BIOSIE nawet pow minuty.
W trybie slave odrazu.
Po instalacji windowsa działął normalnie, aż po minutach pracy jakby głowica sie zawiesiła tzn. przesuwała się chyba w jedną stronę i spowrotem, a windows siedział.
Przeinstalowałem WINa i problem zniknął, poszedłem do kolegi bo to dla niego miał być dysk i też niebieski ekran przy uruchamianiu.
Zainstalowałem wersje OEM XP, bez sp1, i działa.
Może te dyski mają wadę ukrytą.
dysk zakupiłem w sklepie proline
co do sklepu Proline nie mialbym zludzen...TO SA OSZUSCI... we Wroclawiu maja tam najtanszy sprzet ale nie wiadomo skad to biora i w jakim stanie, 2 razy sie nacialem...trzeci raz nie poszedlem tam kupowac: raz kupilem u nich nowiutkiego kompa i zwalony byl dysk IBM 40GB 7200 oraz stacja dyskietek, potem mojej dziewczynie wcisneli Voodoo3 2000 jako GeForceMX200...a co najlepsze bios byl przeflaszowany i karta znajdowana byla jako Nvidia MX 200...ale zaden detonator nie chodzil, bo i jak....to jest juz oszustwo i mozna by bez problemu udac sie do prokuratury....ciekawe tylko ilu ludzi nabili w bambuko...stanowczo odradzam robienia tam zakupow
czuga radziłbym być ostrożniejszym przy formułowaniu tego typu tez. Trzeba mieć ostre dowody, aby nie być posądzonym o pomówienie. A w to, co tu piszesz:
Cytat:
Voodoo3 2000 jako GeForceMX200...a co najlepsze bios byl przeflaszowany i karta znajdowana byla jako Nvidia MX 200...ale zaden detonator nie chodzil, bo i jak
jakoś nie bardzo wierzę Jeszcze napisz że chodziła na sterach 3dfx
...wcisneli Voodoo3 2000 jako GeForceMX200...a co najlepsze bios byl przeflaszowany i karta znajdowana byla jako Nvidia MX 200...ale zaden detonator nie chodzil, bo i jak....
Mógłbyś powiedzieć, skąd wiedziałeś, że to było Voodoo? Jakieś oznaczenia na karcie? Pudełko?
A ja by proponowal na poczatek zasilic dysk jedna z pozostalych wtyczek od zasilacza lub zamienic z napedem np. CD. Mialem kiedys przypadek nie prawidlowego kontaktowania zasilania dysku.
Sam kupiłem ten dysk twardy tydzień temu. Miałem ten sam problem, a nawet gorzej. W trybie MASTER dyk był bardzo długo wyszukiwany w BIOSIE nawet pow minuty.
W trybie slave odrazu.
Miałem ten sam problem - przestawiłem zworkę na CS, resztę załtwiłem odpowiednim podłaczeniem tasmy - i od tej pory już na niego nie narzekam
W trybie slave odrazu.
Miałem ten sam problem - przestawiłem zworkę na CS, resztę załtwiłem odpowiednim podłaczeniem tasmy - i od tej pory już na niego nie narzekam
Pozdrawiam
Piotr Z
Te dyski tak maja (mam WD 160GB JB), trzeba sie ze zworkami pobawic i dobrze je ustawic.
Co do problemu z tematu to sprawdz i najlepiej podegnij styki w kostce zasilania ktora wpinasz do dysku, moze nie stykaja, lub poprostu wepnij sie w inna kostke. Ewentualnie wymien tasme. Jak masz mozliwosc to podmien zasilacz jak w/w porady nie pomoga.
Zobacz tez czy szybko nagrzewa(przegrzewa) sie elektronika dysku, moze w niej byc problem
Co tu dużo gadać sprawdź dysk programami testującymi np. WinDLG (są na stronie WD). To rozwieje twoje wątpliwości i będziesz mógł doszukiwać się czegoś innego.
Użytkownik zgłasza problem z dyskiem WD Caviar 80GB 8MB Cache po instalacji Windows XP SP2, objawiający się okresowymi spowolnieniami do niemal zerowej wydajności, charakterystycznymi dźwiękami pracy dysku oraz komunikatami o zrzucaniu pamięci fizycznej i sporadycznymi restartami systemu. Dysk jest na gwarancji. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: uszkodzenie elektroniki dysku, problemy z zasilaniem (niewłaściwe napięcia, złe styki w kostce zasilania), błędy w ustawieniach oszczędzania energii (wyłączanie dysków twardych, hibernacja), obecność malware na systemie po instalacji SP2 oraz konieczność reinstalacji systemu bez SP2 w celu wykluczenia problemów systemowych. Zalecano także testowanie dysku narzędziami diagnostycznymi WD (np. WinDLG) oraz sprawdzenie ustawień zworki (CS/Master/Slave) i poprawne podłączenie taśmy IDE. Jeden z użytkowników potwierdził podobne objawy na tym samym modelu dysku, które ustąpiły po reinstalacji systemu bez SP2. Dyskusja zawierała również ostrzeżenia dotyczące jakości zakupów w sklepie Proline. Ostatecznie zalecano serwis gwarancyjny w przypadku potwierdzenia uszkodzenia elektroniki dysku. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.