logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Caviar 160GB. Na XP słychać stuki, na Windowsie 98 nie ma ich.

chumik 09 Maj 2006 20:21 1263 10
REKLAMA
  • #1 2609365
    chumik
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam.
    Mam problem z w.w. dyskiem. Jest pod IDE
    Wszystko było ok aż do wczoraj gdy głowica zaczęła powracać na początek
    tależy (Takie głuche stuki jak przy wyłączaniu).
    Pomyślałem że dysk pada ale mam drugi system 98 i wszystko jest Ok a
    na XP prof. SP2 są stuki. O co chodzi? zależy mi na tym systemie
    bo mam sporo oprogramowania.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2609383
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Przeskanuj dysk pod kątem błędów.Drufi system w tym samym komputerze ? Z menadżera urządzeń usuń kanał IDE na którym jest dysk i restart.
  • #3 2613243
    chumik
    Poziom 14  
    Przeskanowałem dysk i nic.
    Błędów (bad) nie ma. Może jakimś innym programem bym poszukał ale nie wiem jakim?
    Ja skanowałem PM.
    Zrobiłem obraz i 3 razy formatowałem partycje i było
    ok aż do momentu wgrywania obrazu, gdzieś przy 20%
    "strzelił" 2 razy i dalej cisza.
    Może ktoś zna jakiś dobry program do formatowania
    tak jak miały to kiedyś płyty główne?
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 2614288
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    W takim przypadku radzę zacząć od poprawienia połączeń pomiędzy wtykiem zasilacza i gniazdem w dysku...
    Jeżeli dysk jest SATA to najlepiej jest podłączyć zasilanie do dysku wtykiem zasilającym SATA wyprowadzonym bezpośrednio z zasilacza... (kontakty złocone i brak dodatkowych połączeń...)

Mikippp
  • REKLAMA
  • #5 2614703
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    kolega pisał na początku, że jest pod IDE.
    a może program Check_WD coś pokażę, SA ma dobre lub uszkodzone moduły.
    zwłaszcza że dysk ponoć nie ma BAD sektorów.

:idea:
  • #6 2629196
    chumik
    Poziom 14  
    Ok.
    Dzięki za radę. Jutro sprawdzę
    tym Check_WD
    Pozdro.
  • REKLAMA
  • #8 2650307
    chumik
    Poziom 14  
    Witam.
    W prawdzie nie wiem do końca co mu jest ale
    dzięki lucas08 ominołem wadliwą część dysku.
    programy WD znalazły błędy ale nie były w stanie je rozpoznać. Ale przy teście zobaczyłem że przy ok. 10%
    2 razy "stuknął". Wyczyściłem cały dysk i (na oko) zostawiłem 10GB wolnego miejsca między partycjami. Jak na razie 3 dni jest ok!
    Jakby ktoś znał jakiś dobry program do BAD sektorów to proszę o pomoc. Wszystkie programy których użyłem nic nie znalazły tylko były 3 'stuki'.
    Acha jeszcze jedno w biosie przy starcie mam jakiś błąd 80 secondary/primary cable non selected czy coś w tym stylu - co to jest?
    Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie.

Dodano po 1 [minuty]:

Moja płyta to ECS KT600A
  • #9 2650440
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6450
    Nie ma dobrego programu do badsectorów - spróbuj wyzerować dysk wdclearem, jeśli to są błędy logiczne to je usunie, jeśli nie to jest po dysku.
    Pokaż też status SMART tego dysku, np. z Everesta.
  • #10 2650537
    lucas08
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Ten komunikat oznacza że masz źle podpietą taśme z HDD lub jest złego typu, powinna być taśma IDE 80 żyłowa tzw (setka :) ) Ew nie ustawiłes dobrze HDD ma być CS jeśli osobny lub MASTER

Najlepszy program do badów jaki znam to HDD REGENERATOR(bardzo wolno dziła ale za to skuteczny)

Ad WDCLEAR to wydaje mi się że format niskiego poziomu(a tak działa WDCLEAR) powinno się robić w ostateczności. Ostatnio czytałem gdzieś że po takim formacie nowe dyski tracą na wydajności nie wiem ile w tym prawdy ale nie jestem przekonany.
  • #11 2653716
    chumik
    Poziom 14  
    Wielkie dzięki.
    Dopiero co zainstalowałem systemy, a żona mnie prześwięci jak zaczne formatować dyski.
    Wypróbuję jak tylko będę mógł.
    Z tą tąśmą lub CS może być jutro wypróbuję ale
    dysk i napęd mam na oddzielnych a na dysku mam setkę. Nie wiem czy to nie bios? Coś programy od WD wykryły że ma być limit 136GB ale nie wiem czemu?
    Z tym WDCLEAR to prawda bo wydało mi się że to jaki zwykły format i nic nie pomógł a później miałem problemy z partycjami (PM dopiero pomógł).
    Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk twardy Western Digital Caviar 160GB podłączony przez IDE generuje charakterystyczne stuki podczas pracy na systemie Windows XP Professional SP2, natomiast na Windows 98 problem nie występuje. Objawem jest powracanie głowicy na początek talerzy, co przypomina dźwięk przy wyłączaniu dysku. Przeprowadzono skanowanie dysku programem Partition Manager bez wykrycia błędów fizycznych (bad sectorów). Zalecane było użycie narzędzi diagnostycznych WD, takich jak Check_WD oraz testy SMART, które wykazały błędy, choć nie zawsze możliwe do jednoznacznej identyfikacji. W trakcie testów pojawiły się dwukrotne stuki przy około 10% testu. Sugerowano sprawdzenie poprawności połączeń zasilania i taśmy IDE (zalecana taśma 80-żyłowa) oraz ustawień BIOS, gdzie pojawiał się błąd dotyczący nieprawidłowego wyboru kabla (80 secondary/primary cable non selected). Wskazano na możliwość ograniczenia pojemności dysku do 136GB przez BIOS. Proponowano użycie programów do naprawy bad sectorów, takich jak HDD Regenerator, oraz rozważenie zerowania dysku narzędziem WD Clear, choć z zastrzeżeniem, że format niskiego poziomu może wpływać na wydajność dysku. Po wyczyszczeniu dysku i pozostawieniu wolnej przestrzeni między partycjami problem stuku nie pojawił się przez kilka dni. Płyta główna to ECS KT600A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA