Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica FK320MSX+01AW - Bardzo niska temperatura w zamrażarce

genek75 07 Jan 2015 19:49 3321 12
  • #1
    genek75
    Level 20  
    Witam

    Wydaje mi się iż kompresor w mojej lodówce pracuje cały czas.

    Termostat ustawiony na 0,5.
    Temperatura w chłodziarce zmierzona termometrem +9 C.

    Termostat ustawiony na 0,5.
    Temperatura w zamrażarce zmierzona termometrem -30 C.

    Normalnie podejrzewał bym uszkodzony termostat od zamrażarki.
    Ale jest elektroniczny i pewnie jest uszkodzony sam czujnik temperatury zamrażarki.

    Proszę o potwierdzenie diagnozy oraz podpowiedź gdzie go znaleźć?
  • Helpful post
    #2
    User removed account
    Level 1  
  • #3
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    skryn wrote:
    Pozostaje problem, kto go Ci wymieni i za jakie pieniądze....


    Myślę że niżej 200zł za wymianę plus koszt zaworu nie znajdzie ponieważ wymieniając w/w również do wymiany odwadniacz, gaz itp.
  • #4
    genek75
    Level 20  
    A czy się orientujecie jak to działa?

    Np.
    Jeśli jest zasilanie chłodzi chłodziarka?
    Jeśli nie ma zasilania chłodzi zamrażarka?


    Bo u mnie nie ma napięcia na cewce tego modułu.
  • Helpful post
    #5
    iskrownik
    Moderator of Home appliances
    Jest elektrozawór bistabilny sterowany dodatnimi albo ujemnymi połówkami napięcia sieciowego. Możesz go sprawdzić w sposób następujący: Odłączasz go od elektroniki sterującej i zasilasz chwilowo napięciem sieciowym wyprostowanym jednopołówkowo i obserwujesz która część chłodzi. Po jakiś 10 minutach zmień polaryzację i tak samo na chwilę (ok sekundę ) zasil go . Jeśli zacznie chłodzić druga część układu elektrozawór masz sprawny. Napięcia na miernik nieuchwycisz gdyż zasilany jest w czasie ok 0,5 sek .
  • #6
    genek75
    Level 20  
    Poczyniłem kilka testów zgodnie z sugestiami i jak dla mnie zawór przełącza obiegi.
    Przełączenie słychać i po obróceniu diody zaczyna zupełnie inaczej pracować.

    Ale zauważyłem coś innego:

    Według instrukcji obsługi jak ustawi się pokrętła od regulacji temperatury na 0 to powinna się wyłączyć chłodziarka i zamrażarka a to się nie dzieje.


    Poproszę o jakieś inne sugestie?
  • Helpful post
    #7
    iskrownik
    Moderator of Home appliances
    genek75 wrote:
    Według instrukcji obsługi jak ustawi się pokrętła od regulacji temperatury na 0 to powinna się wyłączyć chłodziarka i zamrażarka a to się nie dzieje.


    Pokaż zdjęcia sterownika lub zlokalizuj na module sterującym triaka lub przekaźnik odpowiedzialny za sterowanie sprężarki. Zmierz pod kątem zwarcia owe elementy.
  • Helpful post
    #9
    iskrownik
    Moderator of Home appliances
    Zmierz napięcia pomiędzy A1 i A2 triaka oraz A1 i G wtedy gdy pokrętła są obydwa ustawione na 0. Pomiary oczywiście w sprzęcie i zachowaniem ostrożności. :)
  • #10
    genek75
    Level 20  
    Zmierzyłem wartości termistorów:

    Zamrażarka 10,5 k OHM przy -15 C
    Chłodziarka 2,5 k OHM przy 20 C
  • Helpful post
    #11
    User removed account
    Level 1  
  • #12
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    genek75 wrote:
    Poczyniłem kilka testów zgodnie z sugestiami i jak dla mnie zawór przełącza obiegi.


    A mógłbyś to rozwinąć ?
  • #13
    genek75
    Level 20  
    Wczoraj wymieniłem TRIAK na nowy. (pomiary miernikiem nowego i starego identyczne)
    Ale przy pomiarze napięć wyszło iż nie rozłączał zasilania całkowicie. (agregat cały czas pracował.
    Od wczoraj robię testy i jak na razie jest super.
    Skręcenie obu pokręteł na zero wyłącza kompresor.
    A przy ustawieniu na 1 obu pokręteł trzyma temperaturę w chłodziarce 8 C i zamrażarce -15 C.

    Dzięki za pomoc. Dam znać jak się coś zmieni.