logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kompresora do przedmuchiwania: Stanley 6l vs Eurotec 24l vs Eurotek 24l

qkiz_xt 08 Sty 2015 00:28 9264 8
REKLAMA
  • #1 14305066
    qkiz_xt
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam,
    potrzebuję kupić kompresor głównie do sporadycznego przedmuchiwania. Myślałem o stanley bezolejowy 6l ale jak przeczytałem że biorąc na firmę mam 90dni gwarancji to jest zbyt podejrzane dla mnie. Jak z wytrzymałością takich kompresorów?Stanley kompresor bezolejowy 6l, moc 1,5KM / 1100W, ciśnienie maksymalne 8 bar, wydajność 180 L/min + zestaw lakierniczy, cena: 399zł, nowy
    Poczytałem też o firmie eurotec że są tanie i w miarę dobre. Na allegro widzę firmy eurotec i eurotek- które są prawdziwe (czytałem też o podróbach)?
    Kompresor EUROTEC 24l, 3.5KM, ciśnienie maksymalne 8 bar, wydajność 154 L/min + zestaw lakierniczy, cena: 299zł, nowy
    Kompresor EUROTEK 24l, 3.4KM, ciśnienie maksymalne 8 bar, wydajność 206 L/min + zestaw lakierniczy, cena: 298zł, nowy
    Albo kraft&dele?
    Wiem, że takich tematów było wiele ale sprawa z eurotec'iem mnie zastanowiła... Zdaję sobie sprawę również że w tych pieniądzach nie ma rewelacji ale tak jak pisałem potrzebuje tylko do sporadycznego przedmuchiwania. Bardzo proszę o opinie i porady.
  • REKLAMA
  • #2 14305272
    WLOTOP3237
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    qkiz_xt napisał:
    Witam,
    potrzebuję kupić kompresor głównie do sporadycznego przedmuchiwania.

A nie lepiej zrobić sobie z agregatu z lodówki plus butla np. z instalacji LPG. Warsztaty instalujące LPG mają stare butle, za grosze oddają. Ja mam zrobiony na dwóch agregatach i butla 45l. Działa super i koszt to około 100 pl. ( agregat + butla + wyłącznik ciśnieniowy + odolejacz z regulowanym reduktorem).
    Jedyny mankament to , że muszę chwile poczekać na uzyskanie ciśnienia.
    Po południu wstawię fotkę
    Nawet to nim robiłem. Pistolet dysza 0,8
  • #3 14305293
    azibik
    Poziom 32  
    Ocena: 322
    Jak dużo powietrza potrzebujesz jednorazowo ?
  • REKLAMA
  • #4 14305310
    WLOTOP3237
    Poziom 13  
    Mam dwie butle 45l i 25l.Na starcie czekam około 12 minut na uzyskanie ciśnienia 7at. Przy malowaniu mam spadek ciśnienia mimo pracy kompresora ale zanim spadnie z 7 at. do 4at. mam 5 minut czasu na malowanie. To wystarcza spokojnie na położenie jednej warstwy na całej masce. Na pistolecie mam ustawione 2,1at. czyli mam spokojny zapas na wypadek jakiś nie oczekiwanych zdarzeń.
    Według instrukcji pistoletu dysza 0,8 to idzie około 80l/min
    fotka pistoletu

Fotkę kompresora wstawię po południu
  • REKLAMA
  • #5 14305687
    qkiz_xt
    Poziom 12  
    WLOTOP3237 czytałem też na ten temat ale ja naprawdę nie mam czasu się w to bawić, chociaż pomysł naprawdę dobry. Chętnie bym nawet komuś zapłacił za zrobienie czegoś takiego ale potrzebuje na już...
    azibik: potrzebuje mało powietrza głównie do przedmuchiwania komputerów, elektroniki więc teoretycznie 6l powinno wystarczyć. Tylko bezolejowy będzie miał krótszą żywotność niż np. 24l olejowy eurotec?
    No i która firma eurotec czy eurotek jest prawdziwa z w/w linków?
    Czy jest sens dokładać 100zł do droższego a mniejszego stanleya? W zasadzie 150zł bo w eurotec odbije sobie vat a w stanley'u strach ze względu na gwarancję...
  • REKLAMA
  • #6 14306619
    WLOTOP3237
    Poziom 13  
    Jak ma długo służyć to bierz olejowy.
    Te dwa dolne.
    Znajomy ma w garażu coś takiego
    tylko pojemność 9L firmy KRAFTDELE i używa go już ponad trzy lata bez żadnych kłopotów. Dało około 250 zł.
  • #7 14306720
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1500
    A teraz kol. qkiz_xt i WLOTOP3237 zapoznają się z tym tematem:
    Linki o charakterze krótkotrwałym.
    i poprawiają swoje posty!

Ps. Nie radzę ignorować mojego polecenia.
  • #8 14307850
    Sławek K
    Poziom 22  
    Ocena: 231
    ... faktycznie do wyczyszczenia kurzu z komputera, wyczyszczenia radiatora na procesorze , zasilacza itp to nie trzeba zbyt wielkich ciśnień i nie robisz tego godzinami . Wydatek powietrza może być ograniczony. Wydaje mi się , że w twoim przypadku wystarczy sprężarka z lodówki i zbiornik 6-10 litrów z wyłącznikiem ciśnieniowym lub mały kompresor do aerografu. Zapewni Ci wystarczającą ilość powietrza, no i jego rozmiar jest dużo mniejszy , a praca cichsza od wymienionych w postach powyżej.
    Wystarczy poszukać pod hasłem "kompresor do aerografu" lub "aerograf".
    pozdrawiam Sławek
  • #9 14323874
    qkiz_xt
    Poziom 12  
    Kupiłem w końcu kompresor olejowy powermat 9l 126l/min, 1,9KM z zestawem lakierniczym za 330zł z przesyłką. Nie wiem dlaczego wszystkie małe kompresory olejowe mają 12mc gw zamiast 24 no ale taki dla mnie jest idealny. Zobaczymy jak się będzie spisywał.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór kompresora do sporadycznego przedmuchiwania, z uwagą na modele Stanley 6l, Eurotec 24l oraz Eurotek 24l. Użytkownik wyraził obawy dotyczące krótkiej gwarancji na kompresor Stanley oraz jego trwałości w porównaniu do modeli olejowych. Uczestnicy forum sugerowali, że kompresory olejowe, takie jak Eurotec i Eurotek, mogą być bardziej wytrzymałe. Pojawiły się również propozycje alternatywnych rozwiązań, takich jak kompresory z agregatów lodówkowych. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup kompresora olejowego PowerMat 9l, który spełnia jego potrzeby.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA