logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja stera do Canon BJ i455 pod Linuxem & Emulator

GruX 11 Maj 2005 19:21 1785 8
REKLAMA
  • #1 1483432
    GruX
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam właśnie zainstalowałem Linuxa Limited Edition 2005, i niemoge zainstować stera do mojej drukarki, co mam zrobić, help me!! Zaraz mnie zabiją, skopią i poćwirtują!! Pomocy!!
    Z góry dziekuje!!
  • REKLAMA
  • #2 1483693
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 931
    a masz stery pod linuxa ??
    z tego co ja wyczytałem to to coś lata tylko pod MS i MAC a sterach do linuxa słowa nie ma :(
    mam taki sam problem z moją minoltą :( tylko z e o tym modelu to akurat wyraźnie pisze ż enie ma sterowników pod żadne distro :(
  • REKLAMA
  • #3 1484594
    GruX
    Poziom 18  
    Canon by się k...... wziął do roboty!!I co ja mam zrobić teraz, a wie ktoś czy moze stery od jakiej innej drukarki canona pasują, mniejwięcej, niechodzi mi o zawansowane opcje wydruku, tylko, oto, żeby szło wydrukować!!
  • #4 1484838
    marek216
    Poziom 43  
    i250 chyba ma sterowniki po linuxa
    z tą podmianą pod linuxem to różnie bywa ja mam minolte 1100L i za żadne skarby na niej nie ywdrukuje choć streownik do 1100 jest w systemie . Litera "L" blokuje brukowanie :( chociaż w sterowniku widać stan drukarki ( wł/wył )

http://www.canon.com.au/products/printers/colour_bj_printers/i250_drivers.html

poszukaj na tej stronie a później poszukaj sobie instrukcji zaaplikowania sterownika - linux to nie windows :) instalacja przebiega zupełnie inaczej

pozdrawiam
  • #5 1485668
    val73
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam
    POlecam:
    www.linuxprinting.org

a jeśli Twoja drukarka obsługuje PCL to pójdzie na sterowniku od HP np 6L
    lub na generic PCL5e

pozdro
  • REKLAMA
  • #6 1486099
    GruX
    Poziom 18  
    ok, jak ktoś mi po polsku napisze jak zainstalować tego stera (jak do debila) i powie jak zrobić, żeby program od windowsa od palić pod linuksem( truł mi diś ot tym cały dzień koleś) dostaje 10punktów, jak bedzie was węcej to do podziału!!
  • REKLAMA
  • #7 1486738
    marek216
    Poziom 43  
    co do PCL to wcale nie jest tak kolorowo, jak juz pisałem moja drukarka nie poleci na linuxie a setr do wersji domowej jest w systemie , a to jest wersja profesjonlna

polecam rzucic temat na forum linuxa tam dostaniesz odpowiedź

http://linux.pl/?id=forum&PHPSESSID=8d088d703951fbaf55b4a7edd62b4886
    http://forum.mandrake.pl/
  • #8 1486758
    yachtskipper
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam!

Ta drukarka powinna chodzic na sterownikach z canona bjc 7000
    (http://linuxprinting.org/show_printer.cgi?recnum=Canon-BJC-7000).

wydaje mi się ze lepszym rozwiazaniem jest zainstalowanie paczki z
    www.turboprint.de jest to pakiet w którym sa zawarte sterowniki do wszystkich nowych drukarek canona i na pewno bedzie dzialal lepiej niz ten do canona bjc7000, (http://www.turboprint.de/turboprint-1.92.tgz), tam opisany jest szczegolowy opis instalacji i konfiguracji programu.

Pozdrawiam
  • #9 1487357
    GruX
    Poziom 18  
    A ićpan w ch..., japie..... kogoś poje.... (sory za wulgaryzmy) ale niewyrabiam, niepodawajcie mi czegoś za co mam zapłacić koło stówy, a jak kożystam za darmo to logo jest na 1/5 strony, bezsens totalny!!

Dodano po 19 [minuty]:

Ale poszło na sterze od BJC7000 wiec "yachtskipper" dostaje odemnie 10 punktów!!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował Linux Limited Edition 2005 i napotkał problem z instalacją sterownika do drukarki Canon BJ i455. W dyskusji podkreślono, że oficjalne sterowniki Canon dla tego modelu pod Linuxa nie istnieją, gdyż producent wspiera jedynie systemy MS Windows i Mac. Sugerowano użycie sterowników do podobnych modeli, np. Canon i250 lub Canon BJC 7000, które mają dostępne sterowniki Linuxowe. Wskazano również na możliwość wykorzystania pakietu TurboPrint, zawierającego sterowniki do wielu drukarek Canon, z dokładną instrukcją instalacji. Alternatywnie polecono sterowniki PCL, np. od HP 6L lub generic PCL5e, jeśli drukarka obsługuje PCL. Podkreślono, że instalacja sterowników w Linuxie różni się od Windows i wymaga specyficznej konfiguracji. Użytkownik potwierdził działanie sterownika Canon BJC 7000 na swojej drukarce, co rozwiązało problem drukowania, choć wyraził niezadowolenie z komercyjnych rozwiązań z logo na wydrukach. Dodatkowo zasugerowano korzystanie z forów Linuxowych dla dalszej pomocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA