logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PC nie uruchamia się, sygnały dźwiękowe wskazują na problem z grafiką

MasterCarl 08 Sty 2015 14:00 2331 34
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego komputer nie uruchamia się, a BIOS sygnalizuje błąd grafiki mimo sprawnej karty, zasilacza i RAM-u?

Taki sygnał nie musi oznaczać samej karty graficznej; w BIOS Award 1 długi + 2 krótkie to błąd RAM, a 1 długi + 3 krótkie oznacza błąd pamięci karty graficznej albo jej brak, więc trzeba diagnozować na minimalnej konfiguracji [#14306471] Najlepiej uruchomić płytę poza obudową, na izolatorze, z podłączonym tylko zasilaczem i beeperem, zrobić dokładny clear CMOS i sprawdzać zestaw etapami [#14396634] Zacząć od pewnej kości RAM, potem dołożyć sprawną grafikę; jeśli płyta nadal nie przejdzie POST, warto sprawdzić jeszcze inny procesor [#14396634][#14374891] W threadzie wymieniono już sprawny RAM, kartę, zasilacz i nawet płytę główną, więc samo wskazanie BIOS-u nie wystarcza do postawienia winy na grafikę [#14374867][#14395887][#14396143]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 14306257
    MasterCarl
    Poziom 9  
    Witam, mam kłopot z PC, mianowicie podczas uruchamiania nic nie pojawia się na ekranie a komputer jedyne co robi to ma odpalone wentylatory na dość szybkich obrotach plus daje mi dźwiękowo znać, że coś nie tak jest z grafiką (1 długi, 2 krótkie) ale tutaj pojawia się problem. Podpiąłem działającą kartę grafiki i jest to samo, podpiąłem inny zasilacz i jest to samo, ramy też ok, dysk mimo, że odpięty to działo się to samo. Wydaje mi się, że jest to płyta główna tylko dlaczego te dźwięki odnośnie grafiki? Sloty na kartę spalone? Ogólnie mam problem bo nie mam jak sprawdzić tej płyty głównej, nie mam na stanie innej, a pożyczyć ciężko, jest jakiś inny sposób na jej sprawdzenie? Czy dopiero po ewentualnym zakupie innej się dowiem? A może to jeszcze co innego?
  • REKLAMA
  • #2 14306275
    bizon2104
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Podaj pełną specyfikację komputera.
  • #3 14306286
    MasterCarl
    Poziom 9  
    Procesor: Intel Core2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz
    Płyta główna: GA-N650SLI-DS4L
    RAM: 3 x 1024MB 800 MHz
    Grafika: NVIDIA GeForce 8800GT 1024MB
    Dysk: Samsung HD501LJ SCSI Disc Device 500GB
    Napęd: BENQ DVD DD DW1650 ATA Device
    Zasilacz: Chieftec 560W CFT-560-A12S
  • #4 14306379
    bizon2104
    Poziom 11  
    Odpal komputer bez karty graficznej, ramu, dysków, itp. Napisz jaki wtedy BIOS daje dźwięk.
  • #5 14306398
    rychu0
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Kiedy problem się pojawił i jaką masz wersję biosu?
  • #6 14306443
    MasterCarl
    Poziom 9  
    @bizon2104 - bez karty graficznej, dysku, napędu jest to samo, jak odpalam bez RAM to jest ciągły sygnał dźwiękowy
    @rychu0 - komputer jest brata, pytałem co robił i tak: wieczorem wyłączył normalnie, a rano gdy włączył po pewnym czasie coś się zawiesiło i po resecie wystąpił wyżej opisany problem. Co do biosu to nie mam niestety pojęcia, sprawdzić nie ma jak.
  • #7 14306471
    rychu0
    Poziom 15  
    Płyta główna posiada BIOS Award.
    Cytat:
    BIOS AWARD i PHOENIX AWARD

1 krótki - wszystko w porządku.
    1 długi - błąd pamięci
    1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
    Powtarzający - błąd pamięci RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
    Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora

Problem wskazuje na błąd parzystości RAM. Spróbuj uruchomić z 2-ma kośćmi RAM
  • REKLAMA
  • #8 14306522
    MasterCarl
    Poziom 9  
    @rychu0 więc tak, gdy dodałem drugą kość działo się to samo, natomiast po przepięciu na dwa inne sloty, nie dzieje się nic, poza szybkim kręceniem wentylatorów i prawdopodobnie rośnięciem temperatury, ponieważ na obudowie jest wyświetlacz i wskazuje na to, że temperatura dość szybko rośnie.

"Wiatraki" zmieniłem na "wentylatory". swiercm
  • #9 14306586
    rychu0
    Poziom 15  
    Hmm... Najprościej byłoby części z twojego komputera sprawdzić na innym sprzęcie. Możliwe, że sama płyta główna szaleje
  • #10 14307302
    bizon2104
    Poziom 11  
    Albo możesz spróbować uruchomić z Ram innego komputera. Bo płyta prawidłowo wskazuje brak pamięci.
  • #11 14374867
    MasterCarl
    Poziom 9  
    Wracając do tematu. Udało mi się ściągnąć sprawną płytę główną, podpiąłem wszystkie elementy jak pod starą i dzieje się dokładnie to samo, z tym, że nie ma żadnych wiadomości z głośniczka - dopiero po wyjęciu grafiki są 1 długi i 3 krótkie, bez ramu 1 długi 2 krótkie.
    Sprawdziłem również pamięci ram z innego komputera, ale dzieje się to samo.
    Podpiąłem również zasilacz, sprawny 350W i też tylko wentylatory działają.
    W związku z tym wszystko przemawia za tym, że uszkodził się procesor.
    Czy ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
  • #12 14374891
    rychu0
    Poziom 15  
    Więc spróbuj również inny procesor, lepiej mieć 100% pewności
  • #13 14374898
    ppajdak
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Spróbuj wyciągać jedną z kości RAM i odpalaj kompa. Jeśli się nie uruchomi, powtórz z kolejną itd. Wyeliminujesz w ten sposób problem z pamięcią.

Jeśli problem nadal się pojawia, spróbuj z inną kartą graficzną.

Gdyby i to nie pomogło, płyta do śmieci.
  • #14 14374900
    MasterCarl
    Poziom 9  
    @rychu0, byłoby najprościej - jednak nie mam skąd pożyczyć, jedynie kupno.

@ppajdak, więc tak, ramy już w ten sposób sprawdzałem i nie było różnicy, Jak już wspomniałem również miałem 100% sprawną kość i zachowywał się PC tak samo. Co do grafiki, miałem również inną i bez zmian, tak samo było jak z moją.
    Co do płyty, jak wspomniałem post wyżej udało mi się pożyczyć sprawną i dzieje się na niej to samo.
  • REKLAMA
  • #15 14374930
    ppajdak
    Poziom 12  
    Próbowałeś restartować bios? Możesz to zrobić przez zworkę na płycie, lub odłącz zasilanie i wyjmij baterie (tak na 5 - 10 minut)
  • #16 14374937
    rychu0
    Poziom 15  
    Co do restartu BIOS, nie wiem, czy pomoże(szczerze nie mam pewności) ale warto spóbować
  • REKLAMA
  • #17 14374953
    MasterCarl
    Poziom 9  
    BIOS restartowany zarówno na poprzedniej płycie tak i na obecnej, przez zworkę i przez wyciągnięcie baterii - bez zmian.
  • #19 14374958
    rychu0
    Poziom 15  
    Możesz kupić najtańszy możliwy procesor(oczywiście pasujący do płyty głównej)
  • #20 14376021
    timon22332233
    Poziom 23  
    Ocena: 2
    rychu0 napisał:
    Możesz kupić najtańszy możliwy procesor(oczywiście pasujący do płyty głównej)

Płyta z martwym CPU reagowałaby inaczej,a raczej wcale.
  • #21 14376225
    ppajdak
    Poziom 12  
    Próbowałeś jeszcze z innym zasilaczem ?
  • #22 14395831
    MasterCarl
    Poziom 9  
    Tak, próbowałem z innym, co więcej - zasilacz który mam w tym PC podpiąłem pod inny i nie ma żadnego problemu, więc zasilacz sprawny.

Edit:

Wracając kolejny raz - procek wymieniony, płyta wymieniona a dzieje się nadal to samo, kręcące wentylatory. W sumie jakby pomyśleć to wszystko już sprawdziłem, także już zupełnie zgłupiałem czego to wina.
    Posty scaliłem. Proszę, byś w przypadku aktualizacji informacji używał opcji "Zmień". "Procek" skoryguj. swiercm
  • #23 14395850
    timon22332233
    Poziom 23  
    Płyta główna na kołkach dystansowych? Jakie podmieniasz te części i na jakie? Zasilacze, procesory i płyty?
  • #24 14395887
    MasterCarl
    Poziom 9  
    Tak, płyta na kołkach dystansowych.
    Zasilacz podmieniony z Chieftec 560W na jakiś noname 350W tylko by sprawdzić czy Chieftec sprawny (zasilacz spokojnie odpala inny komputer więc sprawny).
    Procesor Intel Core2 Quad Q6600 zmieniony na ten sam model.
    Płyta, poprzednio Gigabyte Ga n650sli ds4l
    teraz Asus p5q pro.
    Grafika była podmieniona na inną (sprawną w innym zestawie) i tutaj działo się to samo co z poprzednią.
    RAM również podmieniony był na sprawny i bez zmian.
    Dysk odłączony - również żadnych zmian.

EDIT. Na jednym kołku dystansowym i zdaje się 6 śrubkach dystansowych.
  • #25 14395918
    timon22332233
    Poziom 23  
    Masz pewność, że nowa płyta jest sprawna? Jeżeli tak to spróbuj :
    Chieftec+P5Q+Quady obydwa+beeper . Całą resztę pomiń. Nawet nie zakładaj coolera. Jeżeli płyta upomni się o RAM beeperem to znaczy że jest OK. OD RAZU WYŁĄCZYĆ! i montować resztę. Gdy nic nie słychać włóż drugiego quada.

Dodano po 2 [minuty]:

MasterCarl napisał:
    Na jednym kołku dystansowym i zdaje się 6 śrubkach dystansowych.

Co to są śrubki dystansowe?
  • #26 14395968
    MasterCarl
    Poziom 9  
    Tak wyglądają owe śrubki, do tego jeden plastikowy kołek.
    PC nie uruchamia się, sygnały dźwiękowe wskazują na problem z grafiką

Zaraz napiszę co się wydarzyło po zamontowaniu tych części o których wspomniałeś (w tym poście, żeby już nie kumulować postów jeden za drugim). Płyta była sprawna do ostatniego wyłączenia komputera przed tym jak ją zakupiłem więc musiałbym mieć sporego pecha gdyby nagle padła ale kto wie.

EDIT: Komputer wydaje z siebie 1 długi i 2 krótkie piknięcia i tak w kółko (poprzednio to było 1/3)
  • #27 14396065
    timon22332233
    Poziom 23  
    No to włóż PEWNY ram i grafikę. Załóż chłodzenie i powinien piknąć raz oraz pokazać POSTscreen.
  • #28 14396109
    MasterCarl
    Poziom 9  
    Ram i grafika podpięte ale pika jak poprzednio - 1 długi, 3 krótkie i po kilku sekundach jeszcze jeden krótki dźwięk
    Monitor nie wyświetla nic, ciągle czarny.
  • #29 14396129
    timon22332233
    Poziom 23  
    A kabel i monitor masz ty sprawny? Krótki dźwięk sugeruje że jest OK... Tylko co robi ten 1-3 przed nim...?
    Sprawdź grafikę w czarnym slocie PCI-e
  • #30 14396143
    MasterCarl
    Poziom 9  
    Tak kabel i monitor sprawny, jak włącza się komputer to na monitorze pokazuję się napis PC w górnym rogu sugerujący, że jest właśnie pod PC podpięty. Także tyle, prócz tego 1-3 non stop na pełnych obrotach chodzi wentylator w grafice, spróbuję na jutro załatwić jeszcze jedną w takim razie, bo coś mi się wydaje, że to jednak grafika ma problem. Ale muszę gdzieś znaleźć najpierw na podmiankę, ewentualnie kogoś kto sprawdzi moją.

W czarnym PCI-E to samo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się, a wentylatory działają na wysokich obrotach. Sygnały dźwiękowe wskazują na problem z grafiką (1 długi, 2 krótkie). Po podłączeniu sprawnej karty graficznej, wymianie zasilacza oraz testach pamięci RAM, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej, jednak po wymianie na inną płyta również nie działa poprawnie. Wskazówki dotyczące dalszej diagnostyki obejmują testowanie komponentów w różnych konfiguracjach oraz sprawdzenie BIOS-u. Ostatecznie, po wymianie procesora i płyty głównej, problem nadal się utrzymuje, co sugeruje, że może być to problem z procesorem lub innymi komponentami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA