Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tektronix 2215 vs hameg HM 203 - 6 vs CQ5620 MCP vs NDN DF4321.

skoomi 08 Jan 2015 22:42 1548 2
    skoomi
    Level 11  
    Heloł. Mam zamiar kupić pierwszy oscyloskop do maksymalnie 1000zł.
    Jako że kupiłem sobie sztukę elektroniki, mam zamiar uczyć się wszystkiego po trochu: filtry, zasilacze, wzmacniacze itd. Do mikrokontrolerów dokupię sobie Analizator stanów logicznych Saleae coby móc oglądać transmisję ;)

Czytam od tygodnia masę tematów na forach, oglądam filmy i kombinuję. Na początku uznałem, że koniecznie cyfra bo nie mam miejsca i myślałem że taki siglent 1052 mi wystarczy w zupełności jeśli chodzi o parametry. No i w sumie dalej tak myślę :D, ale boli mnie trochę jak tragicznie wyglądają te przebiegi i jeszcze to powolne odświeżanie na niektórych ustawieniach. No i chyba jednak przekonałem się do analoga ;)

Na allegro jest np.
    hameg 203-6 za 365 zł licytacja.
    tektronix 2215 za 700zł niestety nie ma sond więc już by wyszło za drogo.
    ndn za 400zł

Który z tych będzie najlepszy? Najbardziej kusi mnie tektronix, bo trochę dobrego o nim czytałem albo ten ndn ze względu na cenę.(ale tu nie wiem czy to idzie w parze z jakością)

Do tego zastanawiam się czy na oscyloskopie mogę sobie postawić monitor lcd, albo głośnik od wieży i nie będzie to miało na nic wpływu.
    ciasteczkowypotwor
    Level 41  
    @skoomi NDN i ten wynalazek "jak nowy" nie warto.
    Tektronix jest dobry, ale 700zł za 50MHz w niewiadomym stanie to zdecydowanie za drogo.
    Hameg całkiem OK, ładny stan wizualny, ale czy techniczny? W każdym razie trochę drogo, ale warto.
    stajas
    Level 10  
    Do zasilaczy to bym zastanowił się nad przenośnym albo jakąś sondą różnicową.... to ze względu na separację galwaniczną.