logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora AS 9461 - Niskie napięcie strojenia FM po przestrojeniu na górne pasmo UKF

tomaszpol78 09 Sty 2015 13:46 1542 5
REKLAMA
  • #1 14310188
    tomaszpol78
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam.Tuner po przestrojeniu na górne pasmo UKF zagrał i grał aż dosłuchałem się jakiś przedzwięków, tętnień na słuchanych audycjach.Z początku brzmiało mi to jak jakieś przesyłane dane , ale po wyłączeniu wszystkich urządzeń mogących zakłócać w domu stwierdziłem iż to nie to.Zabrałem się więc za pomiary a ich skutek to napięcie przestrajania głowicy (górne) jedyne 17 V i to przy wykręconym na maxa rdzeniu L5.Dolne napięcie ok (3V).Do US SAA1057 dochodzi prawidłowo na 7 nóżkę około 27V.Proszę koledzy podpowiedzcie jaka może być tego przyczyna i czy tak za niskie napięcie może skutkować dziwnymi przydźwiękami(tylko na audycjach ,szum ok) ?
    Dodam iż tuner ładnie znajduje stacje na całym zakresie.
    Pozdrawiam Tomasz
  • REKLAMA
  • #2 14311794
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Kolego, sprawdź starannie wszystkie napięcia zasilające, zwłaszcza +33 V. Obejrzyj płytę od strony druku w okolicy baterii podtrzymującej. Jeśli wyleje, potrafi zaświnić okolice mikroprocesora. Trochę dziwne, że mimo zaniżonego napięcia warikapowego tuner łapie cały zakres.
  • REKLAMA
  • #3 14312654
    tomaszpol78
    Poziom 11  
    Szukałem gdzie ginie mi to napięcie.Wylutowywałem i wlutowywałem elementy i zadziałało.Myślę że był gdzieś zimny lut.Napięcie się pojawiło i mogę teraz regulować prawidłowe nastawy ,ale co ciekawe przy prawidłowych ustawieniach nie mogę zestroić głowicy.Jak już zestroje stacje na full sygnału to nie ma stereo i gra jakoś cicho.Odstrajając się od częstotliwości nadajnika robi się głośniej i zaczyna łapać stereo ale to jakieś 10kHz.Czyżby zestrojenie głowicy było aż tak trudne?
  • REKLAMA
  • #4 14317430
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    W tym modelu głowicę stroi się łatwo. Ale jeśli STEREO łapie się przy odstrojeniu o 10 kHz, trzeba podregulować detektor FM.
  • REKLAMA
  • #5 14339248
    tomaszpol78
    Poziom 11  
    Miałeś kolego rację. W okolicach detektora był zimny lut, który po przelutowaniu zaskutkował poprawą . Udało mi się bez problemu zestroić głowicę, ale w tle nadal słychać jakieś dziwne wzbudzenie. Co to może być?
  • #6 14359945
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 486
    Określ dokładnie charakter tych wzbudzeń albo nagraj próbkę jak to brzmi.
    Te tunery niestety trochę sieją generatorem procesora i na pustym ukf objawia się to tym, że co kilka MHz stoją sobie nośne z charakterystycznym zmodulowanym "cyfrowym" brumem BzzzzZZZzzzzzzzzzzzzzz. Nośne na tyle silne, że nieraz automat wyszukiwania potrafi na nich się zatrzymać jako teoretycznej znalezionej stacji. Tunery wg tego schematu,a w mniejszych obudowach typu AS952 jakoś lepiej są poskładane, wyekranowane, wiązki przewodowe mają krótsze i robią mniejszy śmietnik w eterze. Gdy jest to wersja generatora procesora z cewką 7x7 (bo inne wersje mają tu kwarc 4MHz) to można skorygować oscylację tak aby te harmoniczne wypadały między stacjami. Bo często jest tak, że śmieć od procesora wypada dokładnie na stacji i jak stacja w miejscu odbioru jest mniejszej mocy to te harmoniczne tworzą niestety zakłócenia na nośnej stacji, którą chcemy odbierać.
REKLAMA