Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Efekt gitarowy nie działa z oryginalnym zasilaczem

Kuba7777777 09 Jan 2015 21:31 1710 2
    Kuba7777777
    Level 10  
    Witam,
    Mam problem z zasilaniem efektu typu Delay. Jest to zrobiona przeze mnie kopia Deep Blue Delaya. Podczas gdy jest on zasilany z zewnętrznie wpinanej (przez kijankę i wtyk) baterii działa normalnie. Jednak problem się zaczyna gdy chcę go zasilić zasilaczem Bossa. Po wpięciu zasilania efekt przepuszcza sygnał jednak nie daje pogłosu, niezależnie od pozycji footswitcha. Po wyjęciu i włożeniu z powrotem wtyczki zasilania lub wejścia sygnałowego efektu ( po wyjęciu wtyczki jack rozłączana jest masa układu w celu oszczędzania baterii) efekt zaczyna normalnie działać. Próbowałem już używać innych zasilaczy do efektów i na Tomanku jest to samo, jednak po podłączeniu uniwersalnego zasilacza impulsowego i uniwersalnego transformatorowego efekt działa normalnie, tak jak na baterii. Zaznaczam, że na pewno nie jest to błędna polaryzacja, ponieważ wszystkie zasilacze jak i wtyk z bateria mają minus w środku. Wyczerpałem już wszystkie pomysły na rozwiązanie tego problemu...
    W załączniku dodaje filmy obrazujące problem i schemat płytki efektu
    Będę wdzięczny za każdy pomysł i jakąś pomoc,
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Ian Rajder
    Level 2  
    Hej, miałem ten sam problem dopóki nie porównałem schematu DB Delay'a ze schematem Rebote Delay 2,5, który jest bardzo podobny. W pokazanym przez Ciebie schemacie/layoucie jest błąd. Podłącz 4-tą nóżkę PT2399 do masy. To powinno rozwiązać problem. ;)
    Kuba7777777
    Level 10  
    Dzięki. Faktycznie pomogło :D Przez taki mały błąd ,tyle nerwów na szukaniu stracić, ech... ;)