Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Manta DVBT06 - miga zielona dioda

yes2mike 10 Jan 2015 15:43 20805 6
  • #1
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wczoraj mi ten wynalazek zgłupiał. Na początku, mniej więcej co 5s. włączał się i wyłączał, a dziś zielona dioda dostała ADHD i miga z częstotliwością ok. 3-4Hz.
    Miał ktoś podobny przypadek ? Problem pojawił się nagle i zastanawiam się, czy to problem hardware, czy firmware.

    Wiem też, że jakość tego typu (i tej firmy) sprzętu jest żałosna, ale temat mnie męczy.
    Niestety nie mam schematu i nawet nie wiem, jakie napięcia zasilania winny występować (zasilacz też podejrzewam).
  • #3
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    No proszę Cie, nie rób ze mnie idioty - wiem co to wyszukiwarka i zawsze przed napisaniem nowego tematu SPRAWDZAM.
    W 79 wynikach nie znalazłem nic, co dotyczy poruszonego przeze mnie zagadnienia. Czerony LED mnie nie interesuje, jak również problemy z wtyczkami, niewyraźnym OSD, antenami i innymi duperelami także.
  • #4
    mirex
    Level 43  
    yes2mike wrote:
    W 79 wynikach nie znalazłem nic, co dotyczy poruszonego przeze mnie zagadnienia.

    Aż mi się wierzyć nie chce i za chwilę przeczytam te wszystkie tematy (79)!
    yes2mike wrote:
    Czerony LED mnie nie interesuje,

    Może powinien?
    A Ty w tym czasie sobie o innych Mantach DVB-T poczytaj. I nie mów, że nie nic nie ma!
  • #5
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Wujek google wypluł jeden interesujący mnie temat, na forum manty, na który zresztą nikt nie odpowiedział.
    Dioda sobie miga, a samo urządzenie nie robi sobie nic z firmware podłączonym do USB. Na pilota rzecz jasna nie reaguje. Ogólnie trup.
    Nigdy wcześniej ustrojstwo nie stwarzało jakichkolwiek problemów, aż tu nagle wczoraj zdechło. Nie gubił tuner kanałów, a w swojej prawie dwuletniej karierze raz zaliczył zwis po tym, jak spadła mi z parapetu antena i stracił "zasięg".

    Założyłem temat bo na to forum zaglądam raczej sporadycznie, a wiem, że są tu fachowcy a nie ludzie sugerujący czytanie wątków które kompletnie nie mają związku z problemem.
    Być może ktoś przypadkiem wyłuskał interesujący mnie problem z tematu o antenie do tego tunera - nie wiem.

    Wystarczy mi nawet pomoc dotycząca właściwych napięć zasilania: Jakie i gdzie. Mikroskopijne transformatorki - sztuk dwie - nie wzbudzają mojego zaufania.

    Może faktycznie przeoczyłem, ale zamiast pieklić się, mógłbyś pomóc.
    Zajmuje się radio i telekomunikacją, a nie sprzętem RTV. W przeciwnym wypadku nawet bym nie prosił o wskazówki.
  • #6
    mirex
    Level 43  
    Więc:
    1 - rozkręć i sprawdź napięcia. Schemat do tego niepotrzebny. Zresztą i tak nie ma. Chyba ktoś związany z elektroniką wie, że na ogół na jakichś większych kondensatorach elektrolitycznych coś tam powinno być.
    Na ogół wartości napięć mają standardowe i popularne wartości - 5V, 3,3V, 2,5V.
    Więcej o niezbędnych napięciach można się dowiedzieć poprzez analizę potrzeb procesora zastosowanego w urządzeniu.
    2 - jeśli napięcia niedobre, to napraw, jeśli dobre, to zaprogramuj SPI.
  • #7
    yes2mike
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ok, więc taka sytuacja: Tak jak myślałem - problem leżał po stronie zasilania, dlatego w rytm "ożywiania" napięcia migała zielona dioda. Niestety nie mam pod ręką miernika z funkcją HOLD, więc nie byłem w stanie poprawnie zmierzyć ile i gdzie wychodziło, bo po prostu na zbyt krótko rzeczone napięcie pojawiało się.
    Tuner działa przy 3 (mniejszego nie mam) ale i też 5V, dlatego krakowskim targiem podłączyłem zewnętrzne 4.4.

    Zrobiłem tak a nie inaczej, bo było szkoda czasu/prądu na lutowanie i grzebanie w tym badziewiu. Elementy i układy produkuja firmy, o których w życiu nie słyszałem. Nie wiem jak sam procesor - bezczelnie przykleili radiator.

    Moderated By radsat:

    Tu nie krakowski targ ma wpływać na skuteczność naprawy, lecz właściwe techniczne podejście do sprawy. Jak to kolega zrobił, w tym przypadku kolegi sprawa, lecz proszę na przyszłość tak nie robić. Przynajmniej na forum technicznym. 4.4 - ciekawa wartość. :wink: