logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Manta DVBT06 - miga zielona dioda z częstotliwością 3-4Hz, co może być przyczyną?

yes2mike 10 Sty 2015 15:43 21324 6
REKLAMA
  • #1 14314418
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Wczoraj mi ten wynalazek zgłupiał. Na początku, mniej więcej co 5s. włączał się i wyłączał, a dziś zielona dioda dostała ADHD i miga z częstotliwością ok. 3-4Hz.
    Miał ktoś podobny przypadek ? Problem pojawił się nagle i zastanawiam się, czy to problem hardware, czy firmware.

Wiem też, że jakość tego typu (i tej firmy) sprzętu jest żałosna, ale temat mnie męczy.
    Niestety nie mam schematu i nawet nie wiem, jakie napięcia zasilania winny występować (zasilacz też podejrzewam).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 14314657
    yes2mike
    No proszę Cie, nie rób ze mnie idioty - wiem co to wyszukiwarka i zawsze przed napisaniem nowego tematu SPRAWDZAM.
    W 79 wynikach nie znalazłem nic, co dotyczy poruszonego przeze mnie zagadnienia. Czerony LED mnie nie interesuje, jak również problemy z wtyczkami, niewyraźnym OSD, antenami i innymi duperelami także.
  • REKLAMA
  • #4 14314791
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    yes2mike napisał:
    W 79 wynikach nie znalazłem nic, co dotyczy poruszonego przeze mnie zagadnienia.

Aż mi się wierzyć nie chce i za chwilę przeczytam te wszystkie tematy (79)!
    yes2mike napisał:
    Czerony LED mnie nie interesuje,

Może powinien?
    A Ty w tym czasie sobie o innych Mantach DVB-T poczytaj. I nie mów, że nie nic nie ma!
  • REKLAMA
  • #5 14315213
    yes2mike
    Wujek google wypluł jeden interesujący mnie temat, na forum manty, na który zresztą nikt nie odpowiedział.
    Dioda sobie miga, a samo urządzenie nie robi sobie nic z firmware podłączonym do USB. Na pilota rzecz jasna nie reaguje. Ogólnie trup.
    Nigdy wcześniej ustrojstwo nie stwarzało jakichkolwiek problemów, aż tu nagle wczoraj zdechło. Nie gubił tuner kanałów, a w swojej prawie dwuletniej karierze raz zaliczył zwis po tym, jak spadła mi z parapetu antena i stracił "zasięg".

Założyłem temat bo na to forum zaglądam raczej sporadycznie, a wiem, że są tu fachowcy a nie ludzie sugerujący czytanie wątków które kompletnie nie mają związku z problemem.
    Być może ktoś przypadkiem wyłuskał interesujący mnie problem z tematu o antenie do tego tunera - nie wiem.

Wystarczy mi nawet pomoc dotycząca właściwych napięć zasilania: Jakie i gdzie. Mikroskopijne transformatorki - sztuk dwie - nie wzbudzają mojego zaufania.

Może faktycznie przeoczyłem, ale zamiast pieklić się, mógłbyś pomóc.
    Zajmuje się radio i telekomunikacją, a nie sprzętem RTV. W przeciwnym wypadku nawet bym nie prosił o wskazówki.
  • #6 14315647
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Więc:
    1 - rozkręć i sprawdź napięcia. Schemat do tego niepotrzebny. Zresztą i tak nie ma. Chyba ktoś związany z elektroniką wie, że na ogół na jakichś większych kondensatorach elektrolitycznych coś tam powinno być.
    Na ogół wartości napięć mają standardowe i popularne wartości - 5V, 3,3V, 2,5V.
    Więcej o niezbędnych napięciach można się dowiedzieć poprzez analizę potrzeb procesora zastosowanego w urządzeniu.
    2 - jeśli napięcia niedobre, to napraw, jeśli dobre, to zaprogramuj SPI.
  • #7 14336832
    yes2mike
    Ok, więc taka sytuacja: Tak jak myślałem - problem leżał po stronie zasilania, dlatego w rytm "ożywiania" napięcia migała zielona dioda. Niestety nie mam pod ręką miernika z funkcją HOLD, więc nie byłem w stanie poprawnie zmierzyć ile i gdzie wychodziło, bo po prostu na zbyt krótko rzeczone napięcie pojawiało się.
    Tuner działa przy 3 (mniejszego nie mam) ale i też 5V, dlatego krakowskim targiem podłączyłem zewnętrzne 4.4.

Zrobiłem tak a nie inaczej, bo było szkoda czasu/prądu na lutowanie i grzebanie w tym badziewiu. Elementy i układy produkuja firmy, o których w życiu nie słyszałem. Nie wiem jak sam procesor - bezczelnie przykleili radiator.

Moderowany przez radsat:

Tu nie krakowski targ ma wpływać na skuteczność naprawy, lecz właściwe techniczne podejście do sprawy. Jak to kolega zrobił, w tym przypadku kolegi sprawa, lecz proszę na przyszłość tak nie robić. Przynajmniej na forum technicznym. 4.4 - ciekawa wartość. :wink:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tunerem Manta DVBT06, który nagle zaczął migać zieloną diodą z częstotliwością 3-4Hz, co sugeruje awarię. Po analizie, okazało się, że problem leżał w zasilaniu, co potwierdziło miganie diody. Użytkownik podłączył tuner do zewnętrznego zasilania 4.4V, co poprawiło jego działanie. Wskazówki dotyczące sprawdzenia napięć oraz analizy komponentów elektronicznych były udzielane przez innych uczestników dyskusji, sugerując, że standardowe napięcia to 5V, 3.3V i 2.5V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA