Witam
Moja płytka to LPC1769 LPCXpresso board. Używam LpcXpresso do programowania ze względu na to, że na płytce jest LPC-Link.
Napisałem już część programu który działa. Program steruje silnikami krokowymi. Pierwszy etap to 2 silniki, każdy ma zrobić różną ilość kroków w tym samym czasie z przyspieszaniem i zwalnianiem. To już działa. W związku z tym, że testowo miały określoną ilość kroków
następny etap to odczyt x i y z tablicy(docelowo z pliku) i w pętli sterowanie silnikami.
Napisałem procedurę odczytu typowej linii g-code, gdzie po kolei odczytuje znak.
To co nie zakomentowane działa i dało się wczytać do płytki.
Założyłem breakpointa na
i wszystko ładnie odczytywało.
Z powodu, że nie mam biblioteki strings.h pomyślałem, że napiszę sam szukanie i łączenie znaków z linii.
Schodek zaczął się jak zacząłem łączyć znaki(ostrzeżenia, błędy w build).
Stwierdziłem,że wygodniej będzie dołączyć standardową bibliotekę string i wykorzystać tamte funkcje.
W workcpace mam inne projekty dostarczone z NXP lub LPC(nie pamiętam) i tam w jednym z nich była biblioteka string.h
Zacząłem dołączać wg instrukcji
I tutaj zaczęły się schody.
Build project późnie debug i komunikat
Faktycznie w projekcie dodało biblioteki, w Include dodało 3 ścieżki i tam jest mój string.h.
Po wielu próbach chciałem powrócić do stanu jak to działało, czyli wyrzucić te 3 ścieżki które się dodały w include, nie da się usunąć(w properties->c/c++ general Path and Symbols przyciski edit i delete są nieaktywne.
Te ścieżki to z katalogu NXP
c://NXP/lpcxpresso6.../tools/arm-none-eabi/include
c://NXP/lpcxpresso6.../tools/lib/gcc/arm-none-eabi/4.6.2/include
c://NXP/lpcxpresso6.../tools/lib/gcc/arm-none-eabi/4.6.2/include-fixed
W MCU compiler w setings - includes (include path)mam
include files - pusty
W MCU linker libraries
(-I)
w library searsch path(-L)
Jak pozbyć się tych 3 ścieżek których wcześniej nie było?
Ponad to zauważyłem, że wcześniej(dzisiaj o 4 rano) jak wszystko działało w funkcji main
było podkreślone na żółto(warnings)mimo to działało, teraz nie i nie działa.
Teraz nie wiem co robić:
albo zepsułem workspace co zdarza mi się często(ale to chyba można naprawić)
albo zepsuta płytka(flasch)
albo coś w ustawieniach w properties(nie mam pojęcia co jeszcze zmienić)
albo w MCU zmieniło mi adresy Flasch i nie wiem jakie mają być prawidłowe.
Czy można usunąć pliki axf z kat debug? może kompiler pobiera stamtąd poprzednie złe ustawienia?
Nie wiem co mam więcej zrobić może ktoś coś doradzi.
Pozdrawiam
Moja płytka to LPC1769 LPCXpresso board. Używam LpcXpresso do programowania ze względu na to, że na płytce jest LPC-Link.
Napisałem już część programu który działa. Program steruje silnikami krokowymi. Pierwszy etap to 2 silniki, każdy ma zrobić różną ilość kroków w tym samym czasie z przyspieszaniem i zwalnianiem. To już działa. W związku z tym, że testowo miały określoną ilość kroków
Kod: C / C++
następny etap to odczyt x i y z tablicy(docelowo z pliku) i w pętli sterowanie silnikami.
Napisałem procedurę odczytu typowej linii g-code, gdzie po kolei odczytuje znak.
To co nie zakomentowane działa i dało się wczytać do płytki.
Założyłem breakpointa na
i wszystko ładnie odczytywało.
Z powodu, że nie mam biblioteki strings.h pomyślałem, że napiszę sam szukanie i łączenie znaków z linii.
Schodek zaczął się jak zacząłem łączyć znaki(ostrzeżenia, błędy w build).
Stwierdziłem,że wygodniej będzie dołączyć standardową bibliotekę string i wykorzystać tamte funkcje.
W workcpace mam inne projekty dostarczone z NXP lub LPC(nie pamiętam) i tam w jednym z nich była biblioteka string.h
Zacząłem dołączać wg instrukcji
Kod: Text
I tutaj zaczęły się schody.
Build project późnie debug i komunikat
Faktycznie w projekcie dodało biblioteki, w Include dodało 3 ścieżki i tam jest mój string.h.
Po wielu próbach chciałem powrócić do stanu jak to działało, czyli wyrzucić te 3 ścieżki które się dodały w include, nie da się usunąć(w properties->c/c++ general Path and Symbols przyciski edit i delete są nieaktywne.
Te ścieżki to z katalogu NXP
c://NXP/lpcxpresso6.../tools/arm-none-eabi/include
c://NXP/lpcxpresso6.../tools/lib/gcc/arm-none-eabi/4.6.2/include
c://NXP/lpcxpresso6.../tools/lib/gcc/arm-none-eabi/4.6.2/include-fixed
W MCU compiler w setings - includes (include path)mam
include files - pusty
W MCU linker libraries
(-I)
w library searsch path(-L)
Jak pozbyć się tych 3 ścieżek których wcześniej nie było?
Ponad to zauważyłem, że wcześniej(dzisiaj o 4 rano) jak wszystko działało w funkcji main
było podkreślone na żółto(warnings)mimo to działało, teraz nie i nie działa.
Teraz nie wiem co robić:
albo zepsułem workspace co zdarza mi się często(ale to chyba można naprawić)
albo zepsuta płytka(flasch)
albo coś w ustawieniach w properties(nie mam pojęcia co jeszcze zmienić)
albo w MCU zmieniło mi adresy Flasch i nie wiem jakie mają być prawidłowe.
Czy można usunąć pliki axf z kat debug? może kompiler pobiera stamtąd poprzednie złe ustawienia?
Nie wiem co mam więcej zrobić może ktoś coś doradzi.
Pozdrawiam