logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LPC1769 - LPCXpresso LPC1769 + Moduł RFID MF RC522 błąd podczas debugowania

PawcioHawkeye 01 Lut 2017 12:29 1671 11
REKLAMA
  • #1 16244695
    PawcioHawkeye
    Poziom 9  
    Witam,

Mam problem z programowaniem płytki LPC1769 z modułem RFID MFRC522 w programie LPCXpresso v8.2.2. Znalazłem projekt w mbed do płytki LPC1768 z obsługą modułu RFID, który został przerobiony z bibliotek arduino. Program się buduję bez problemu, tylko podczas debugowania wyskakuję mi błąd, jeżeli dam "Resume" błąd wyskakuję ponownie. Jestem początkującym programistą płytek LPC w ARM. Dołączam tutaj cały projekt plus screen błędu.

Opis podłączenia jest w komentarzach "main" projektu.

Co jest przyczyną tego błędu debugowania?
    Załączniki:
    • RC522 .zip (625.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LPC1769 - LPCXpresso LPC1769 + Moduł RFID MF RC522 błąd podczas debugowania screen błędu.jpg (220.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16244707
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    To że nie widzisz kodu i zasadniczy błąd wyświetlany przez Eclipse to mały problem - po prostu podczas debuggowania kodu z bibliotek kompilatora tak to właśnie wygląda. Generalnie przyczyną jest to, że podczas wykonywania funkcji pinmap_peripheral() wykryty został jakiś błąd i wywołana została funkcja error(). Jeśli w Twoim projekcie jest funkcja pinmap_peripheral(), to po prostu postaw sobie na jej początku breakpointa i sprawdź gdzie jest problem, a następnie go rozwiąż.
  • #3 16244813
    PawcioHawkeye
    Poziom 9  
    Po zaznaczeniu błędu z pinmap_perihperal().. wyświetla mi się błąd "us_ticker_read()..". W projekcie jest taka funkcja, ale nie wiem do końca do czego ona służy i nie wiem jak pozbyć się tego błędu.
    LPC1769 - LPCXpresso LPC1769 + Moduł RFID MF RC522 błąd podczas debugowania LPC1769 - LPCXpresso LPC1769 + Moduł RFID MF RC522 błąd podczas debugowania
  • Pomocny post
    #4 16244840
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Klikaj "od dołu" po liście funkcji (tzw. call stack) w zakładce Debug do momentu gdy nie będziesz widział normalnego podgląd funkcji (czyli do momentu gdy pojawi się "no source available for ..."). Jeśli funkcja w której wykrywany jest błąd (zapewne pinmap_peripheral()) nie jest dostępna w postaci źródłowej w Twoim pliku, to niestety nie wiem jak możesz rozwiązać ten problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16245205
    Badmaneq
    Poziom 23  
    Ocena: 23
    To nie są błędy ! Tylko komunikaty o braku kodu źródłowego do wyświetlenia.
    Jeżeli korzystasz z bibiotek masz kod wynikowy bez źródła. Jedynie możesz disamblować i podejrzeć daną funkcję w asemblerze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16245350
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 16245672
    PawcioHawkeye
    Poziom 9  
    Jeżeli chodzi o ten błąd pinmap_peripheral to miałem źle przypisany pin resetu. Teraz mam problem taki, że program działa w porządku, ale tylko gdy nie mam "printf". LPC1769 - LPCXpresso LPC1769 + Moduł RFID MF RC522 błąd podczas debugowania
  • Pomocny post
    #8 16245698
    Badmaneq
    Poziom 23  
    Pewnie projekt bez Semihosting. Zapewne brak implementacji wyjści dla printf
  • #9 16246041
    PawcioHawkeye
    Poziom 9  
    Poradziłem sobie inaczej, projekt wysyła dane karty do pliku przez funkcję: fprintf. Chciałem tylko sprawdzić czy sczytuje kartę poprawnie, więc to mi na razie wystarcza, dziękuje za pomoc.
  • #11 16246190
    PawcioHawkeye
    Poziom 9  
    Próbowałem to zrobić ale mi się nie udało, ciągle wywala błędy.
  • #12 16246220
    Badmaneq
    Poziom 23  
    Na UART chciałeś przekierować ?
    Pokaż te błędy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem podczas debugowania projektu z płytką LPC1769 i modułem RFID MFRC522 w LPCXpresso v8.2.2. Błąd występował w funkcji pinmap_peripheral(), co sugerowało problem z przypisaniem pinów. Po poprawieniu przypisania pinu resetu, użytkownik zauważył, że program działa, ale występują problemy z funkcją printf, która nie była poprawnie zaimplementowana. Użytkownik znalazł alternatywne rozwiązanie, wysyłając dane do pliku przez fprintf. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie dokumentacji dotyczącej przekierowania printf oraz implementacji wyjścia dla Semihosting.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA